Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
No počítám, že pokles teplot v noci může být třeba o 10stC oproti denní teplotě.
Obávám se, že tohle je tak specifická situace, že se sotva najde někdo, kdo to má podobně a má s tím zkušenost. Nicméně myslím, že by nebylo od věci se podívat v okolí po podobném makrolonovém "skleníku", sehnat termokameru, domluvit se s majitelem a nasnímat v průběhu noci jak to s tepelným tokem vypadá. A hned bych se v tu dobu podíval i na terén kolem současné hvězdárny. To by mohlo poskytnout jakýsi obrázek o situaci. Je třeba počítat i s tím, že se to během roku bude měnit.
Obávám se, že každý případ je tak originální, že nějaké výpočty budou jen hausnumera, protože je tam mnoho proměnných - zemina ve skleníku, podezdívka, chodníček uvnitř ( pokud budou ), typ komůrkového makrolonu, expozice ke slunci, vegetace uvnitř atd.
Opravdu jako nejjednodušší vidím někde v sousedství změřit podobný skleník termokamerou.
Nic lepšího mne nenapadá.
Obávám se, že každý případ je tak originální, že nějaké výpočty budou jen hausnumera, protože je tam mnoho proměnných - zemina ve skleníku, podezdívka, chodníček uvnitř ( pokud budou ), typ komůrkového makrolonu, expozice ke slunci, vegetace uvnitř atd.
Opravdu jako nejjednodušší vidím někde v sousedství změřit podobný skleník termokamerou.
Nic lepšího mne nenapadá.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ve skleněném skleníku je v noci skoro stejná kosa, jako venku. Rozdíl je pár stupňů. V polykarbonátovém to možná o něco víc, ty komůrky izolují, takže pokles bude pomalejší. Sice sklo dělá skleníkový efekt, ale to teplo zmizí vedením skrz sklo a hlavně netěsnostmi. Každopádně si nemyslím, že by skleník měl nějaký viditelný vliv na pozorování.
Bazén, jasně, to je několik kubíků vody, které za noc nevychladnou a teplo z nich stoupá.
Jestli tě něco může uklidnit, tak východně od kopule (tak 20m) mám celý dům, a zcela běžně fotím objekty hned, jak nad něj vylezou. Materiál je cihla + 20cm polystyrenu, po stěnách částečně lícové cihly (od západu večír hezky rozpálené) a na střeše pálená taška. Než se setmí, je všecko dávno studené. Z tohoto pohledu je skleník prkotina. Hmota nula nula nic, a uvnitř trochu o pár stupňů teplejšího vzduchu, co hned uteče.
Bazén, jasně, to je několik kubíků vody, které za noc nevychladnou a teplo z nich stoupá.
Jestli tě něco může uklidnit, tak východně od kopule (tak 20m) mám celý dům, a zcela běžně fotím objekty hned, jak nad něj vylezou. Materiál je cihla + 20cm polystyrenu, po stěnách částečně lícové cihly (od západu večír hezky rozpálené) a na střeše pálená taška. Než se setmí, je všecko dávno studené. Z tohoto pohledu je skleník prkotina. Hmota nula nula nic, a uvnitř trochu o pár stupňů teplejšího vzduchu, co hned uteče.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sakra a ja všetko fotím nad bazénom 

Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
No, ve skleníku se neohřívá jenom vzduch, ale i další hmoty uvnitř a ty potom způsobují to, že uvnitř je vyšší teplota než venku.
Souhlasím, kruciální problém to asi nebude, ale zaizolovaný dům, kde akumulaci tepla a jeho zpětné vyzařování zajišťuje tenká vrstva stěrky a na střeše krytina, je jiná situace. Vlivy okolních ploch a dalších staveb to můžou přebít.
Prohřátý skleník hned vedle dalekohledu může mít svůj negativní vliv a bude záležet na aktuálních podmínkách, jak rychle se teplo vyzáří včetně teplotního spádu tu kterou noc.
Pokud to tazatele bude trápit, několik měření termokamerou mu na to odpoví.
Souhlasím, kruciální problém to asi nebude, ale zaizolovaný dům, kde akumulaci tepla a jeho zpětné vyzařování zajišťuje tenká vrstva stěrky a na střeše krytina, je jiná situace. Vlivy okolních ploch a dalších staveb to můžou přebít.
Prohřátý skleník hned vedle dalekohledu může mít svůj negativní vliv a bude záležet na aktuálních podmínkách, jak rychle se teplo vyzáří včetně teplotního spádu tu kterou noc.
Pokud to tazatele bude trápit, několik měření termokamerou mu na to odpoví.
Pánové díky moc za podněty a diskuzi, asi zkusím někde půjčit termokameru a mrknu na podobné skleníky, je jich tady po vesnici více. Uvidíme, jestli něco zásadního naměřím. Pokud se mi to povede, dám sem na fórum nějaký report, třeba to bude pro někoho užitečné
.
Ještě jednou díky

Ještě jednou díky
Ako vyzerá taký skleník (v strede) na termokamery okolo 23:00. To fialové dole je zase asfaltový šindeľ.
- Přílohy
-
- 1729459132663_100.JPG (439.83 KiB) Zobrazeno 3559 x
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Alda:
Nějaká zpětná vazba pro ostatní by nebyla od věci, to je dobrý nápad. Pokud budete obcházet skleníky, zaznamenejte si k nim základní údaje - rozměry, materiál, existenci sníženého betonového chodníčku, větrací okna atd., aby to šlo rozumně vyhodnotit.
Jsem zvědav na výsledek.
Nějaká zpětná vazba pro ostatní by nebyla od věci, to je dobrý nápad. Pokud budete obcházet skleníky, zaznamenejte si k nim základní údaje - rozměry, materiál, existenci sníženého betonového chodníčku, větrací okna atd., aby to šlo rozumně vyhodnotit.
Jsem zvědav na výsledek.
JJ, zkusím, jenom sehnat tu kameru 

Mají v půjčovnách nářadí. Obvykle kolem 1000,-/den.
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro představu - porovnání venkovní teploty a teploty ve skleníku za červenec a srpen (mám samozřejmě k dispozici i ostatní měsíce, kdyby to někoho zajímalo):
(předpokládám, že spodní křivka rozsahu teplot jsou noční teploty (teplerature low; nejnižší teploty dne bych předpokládal v noci))
(předpokládám, že spodní křivka rozsahu teplot jsou noční teploty (teplerature low; nejnižší teploty dne bych předpokládal v noci))
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Hledal jsem, ale nenašel. Možná jsem hledal blbě. Mám tedy dotaz: zkoušel už někdo domeček s odsuvnou střechou motorizovat a automatizovat? Za případnou odpověď či nasměrování vřelé díky.
Edit: tak vyhledávání na zdejším fóru, ale přes google, mi vyhodilo příspěvek člena Hajs.
Edit: tak vyhledávání na zdejším fóru, ale přes google, mi vyhodilo příspěvek člena Hajs.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Zkus požádat o radu tady: http://www.rolldachhuette.de/
Áno, skúšal som motorizovať a automatizovať pozorovací domček. Prepáčte, prosím, že odpovedám len všeobecne, avšak otázka je tak položená. Prípadne skúste upresniť.
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Bedo, a Viatore, oběma děkuji za odpovědi.
Německou stránku jsem shlédl, a Viatora budu skrze SZ kontaktovat.
Německou stránku jsem shlédl, a Viatora budu skrze SZ kontaktovat.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST