Astrofotografie - dotazy začínajících
Re: Astrofotografie - dotazy začínajících
A co je rozumně postavený Newton F4 ? Teleskop za 10, za 20, za 50 tisíc? Tady se přece neřeší, jestli je výhodnější koupit si Newton F4 a Nexus, ale to, jestli rozumně funguje Nexus + další reduktor na N200/F6. Ne každej chce mít doma deset teleskopů. Nejde o to, jak to udělat jinak. To on ví taky. Jde o to, dát smysluplnou odpověď na to, na co se ptá, což ví nejspíš jen ten, kdo něco takového zkusil. Vyhodit 5 litrů za korektor a zjistit, že je to na prd se pochopitelně nikomu nechce, ale knížecí rady, kup si Newton F4, nic neřeší. I když si reduktor někde půjčí, jde o to, jak to sestavit. Pokud vyjdu ze simulace v Opgeo, tak čistý 2" reduktor 0.75x mi z F6 udělá F4.5, takže by se to teoreticky mělo chovat jako normální Newton F4.5, který by Nexus mě správně zkorigovat, ale je jasné, že bude problém s velikostí čipu kamery. Zvládne to 13mm senzor ASI585? To je to, co ho zajímá.
Je tu pak problém s posunem obrazové roviny. Netuším, jestli pak vůbec zaostří, ale to už si musí vyřešit sám. To mu nikdo předem neřekne a on to ani nečeká.
Je tu pak problém s posunem obrazové roviny. Netuším, jestli pak vůbec zaostří, ale to už si musí vyřešit sám. To mu nikdo předem neřekne a on to ani nečeká.
Tohle občas řeší hlavně majitelé SCT, nevím, jestli to u newtona bude fungovat podobně..
Třeba tam něco najdeš.
https://www.google.com/search?q=cloudyn ... =784&dpr=1
A přestaň prosím s moudry o knížecích radách, protože už tady rapidně klesá počet lidí ochotných na podobné výlevy reagovat.
Třeba tam něco najdeš.
https://www.google.com/search?q=cloudyn ... =784&dpr=1
A přestaň prosím s moudry o knížecích radách, protože už tady rapidně klesá počet lidí ochotných na podobné výlevy reagovat.

Díky, to určitě stojí za prostudování. Jinak nevím, jak bych označil situaci, kdy se zeptám, jak zvýšit výkon elektrokola a někdo mi odpoví, kup si motorku, jako knížecí radu. To je ještě silný eufemismus.
K tomu výše odkazu: je dobré si uvědomit, že tam nikdo nepíše o fotografování, maximálně o EAA a to s kamerami maximlně do velikosti snímače 1/2" a bez ohledu na zbytkové vady v poli a vinětaci Navíc SCT, kde v prvopočátku je světelnost 1:10 = skoro rovnoběžné vstupujéící paprsky a není potřeba řešit komu.
Jinak odpovědi sei už dostalo od odborníka, pokud to je málo, tak ti třeba někdo , kdo o tom nic neví, napíše, že to je dobrý nápad.
Jinak odpovědi sei už dostalo od odborníka, pokud to je málo, tak ti třeba někdo , kdo o tom nic neví, napíše, že to je dobrý nápad.

Naposledy upravil(a) MilAN dne 10. 10. 2024, 18:29, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
PetrŠ, ještě jednou dík.
Pročetl jsem ze zvědavosti všechna související vlákna a vše je opravdu jen o SCT, vesměs 2 x 0.63x reduktor. Nicméně je to zajímavé čtení a hlavně je pozitivní, že z těch desítek komentářů jsou všechny k tématu, nikdo nikomu neradí, aby zahodil SCT a koupil si Newtona, protože je to přece blbost a pod. Je tam úplně jiný přístup k problematice a obejdou se dokonce i bez moudrého dědečka, který lapidárně vše shrne, protože něco přece napsat musí. Protože to kolega chce na EAA, aby i děti mohly vidět ty galaxie v reálu a ne jen na fotkách, tak výsledná kvalita obrazu nebude to hlavní kriterium. Jde mu spíš o čas. Děti naštěstí neřeší tvar hvězd v rozích, ale zase nemá cenu, aby jim ukazoval nějaké mazanice, kde nic neuvidí. Rozhodně jsem alespoň získal představu, jak se s těmi reduktory zachází, že není jediná varianta, jak to poskládat, ale je tam velký prostor pro experimenty. Vinětace tam na 12mm čipu určitě nějaká bude, ale to není u EAA hlavní problém. Některé fotky vypadaly dost slušně, jiné byly z mého pohledu za hranicí únosnosti. Evidentně je CN to správné místo, kde hledat odpovědi, ale chte to umět položit tu správnou otázku. To už ale já řešit nebudu.
Dodatek:
Aby toto vlákno mělo alespoň nějaký obecný přínos, tak zde uvedu názor odborníka z CN, který na otázku, zda lze na N250/F4.7 zkombinovat MPCC a reduktor 0.5x, odpověděl : Jelikož se běžně dostupné reduktory navrhují pro F10 a víc, je velmi pravděpodobné, že na rychlém teleskopu budou silné aberace v celém poli a výsledek nebude použitelný ani pro EAA. Obecně je složité redukovat a korigovat silně sbíhavý kužel rychlých Newtonů a jsou proto navrženy drahé reduktor/korektory od ASA a Starizona.
Nikde nedostaneš oběd zdarma.
Takže to vypadá, že má kolega smůlu.
Pročetl jsem ze zvědavosti všechna související vlákna a vše je opravdu jen o SCT, vesměs 2 x 0.63x reduktor. Nicméně je to zajímavé čtení a hlavně je pozitivní, že z těch desítek komentářů jsou všechny k tématu, nikdo nikomu neradí, aby zahodil SCT a koupil si Newtona, protože je to přece blbost a pod. Je tam úplně jiný přístup k problematice a obejdou se dokonce i bez moudrého dědečka, který lapidárně vše shrne, protože něco přece napsat musí. Protože to kolega chce na EAA, aby i děti mohly vidět ty galaxie v reálu a ne jen na fotkách, tak výsledná kvalita obrazu nebude to hlavní kriterium. Jde mu spíš o čas. Děti naštěstí neřeší tvar hvězd v rozích, ale zase nemá cenu, aby jim ukazoval nějaké mazanice, kde nic neuvidí. Rozhodně jsem alespoň získal představu, jak se s těmi reduktory zachází, že není jediná varianta, jak to poskládat, ale je tam velký prostor pro experimenty. Vinětace tam na 12mm čipu určitě nějaká bude, ale to není u EAA hlavní problém. Některé fotky vypadaly dost slušně, jiné byly z mého pohledu za hranicí únosnosti. Evidentně je CN to správné místo, kde hledat odpovědi, ale chte to umět položit tu správnou otázku. To už ale já řešit nebudu.
Dodatek:
Aby toto vlákno mělo alespoň nějaký obecný přínos, tak zde uvedu názor odborníka z CN, který na otázku, zda lze na N250/F4.7 zkombinovat MPCC a reduktor 0.5x, odpověděl : Jelikož se běžně dostupné reduktory navrhují pro F10 a víc, je velmi pravděpodobné, že na rychlém teleskopu budou silné aberace v celém poli a výsledek nebude použitelný ani pro EAA. Obecně je složité redukovat a korigovat silně sbíhavý kužel rychlých Newtonů a jsou proto navrženy drahé reduktor/korektory od ASA a Starizona.
Nikde nedostaneš oběd zdarma.

Takže to vypadá, že má kolega smůlu.
No, kolega bude řešit zásadní věc- a to že mu to na Newtonu bude znamenat, na rozdíl od SCT, dost výrazný zásah do celé konstrukce.
A z celého snažení nějak není jasné , co vlastně dosáhne. Ve výsledku budou galaxie menší a s méně detaily, než bez té rekonstrukce. U 99% galaxií to znamená jen malé fleky bez detailů. Z toho nebude nadšený on , a jeho děti už tuplem. Ty čekají obrázky jako v knihách.
A z celého snažení nějak není jasné , co vlastně dosáhne. Ve výsledku budou galaxie menší a s méně detaily, než bez té rekonstrukce. U 99% galaxií to znamená jen malé fleky bez detailů. Z toho nebude nadšený on , a jeho děti už tuplem. Ty čekají obrázky jako v knihách.
Já myslím, Milane, že kolega nic řešit nebude. Ono to s tím Nexusem je už o dost rychlejší a za 10 minut je tam už koukatelný obrázek. Pro děti je 10 minut jako pro nás hodina, takže to chtěl zkrátit třeba ještě na polovinu, ale je jasné, že lepšího výsledku už běžnými prostředky nedosáhne, takže se bude muset spokojit s tím, že si koupí Nexus a možná vhodnější kameru. IMX585 je totiž slušný šumák.Uvažoval jsem o ní, ale když jsem to u něj viděl, tak mě rychle přešla chuť.
Tak ono asi je potřeba o tom něco vědět. Kamwera se dělká v porovedení jako chlazená a nechlazená.Chlazená má jedny z nejlepších parametrů, navíc velmi cenově přísupná a jen mírně dražší , než nechlazená. Chlazené určitě nevadí expozice 10 minut, nechlazená 30s bez velkých problémů, 1 minuta maximum ( a samozřejmě na ty limity může mít každý různý názor.) . Pokud bych chtěl barevnou s menším senzorem, pak by ta chlazená 585 byla podle mě jednička.
Já píšu o chlazené 585. Šumí jak prase a je jedno jestli jí vychladíš na -20°C. Nevím, jestli je to specialita ZWO, ale na fórech se to diskutuje pořád. Nedávno vydali nové SDK, tak snad by se to mělo zlepšit, ale teď je to bída.
Pokud se použije korektor který ve výsledku dává skoro dokonalé pole s minimálními vadami, tak pak další přídavný element musí s tím počítat a dokázat jen přenést - změnit ohnisko a zachovat opravené vady. Takové korektory jsou velice vzácné a drahé, protože je málokdo takto použije. Zkoušet se může lecos, ale je otázka jak to pro daný účel bude vhodné ??
U barevných senzorů bez filtrů je dominující fotonový šum , to je jas oblohy a tak chlazením nedojde k významnému efektu . Stačí se jen odívat na focení digitálními zrcadlovkami, které se nechladí. Projeví se to jen při použití filtru, které ten jas oblohy potlačí, to jsou ty duální filtry, které propouští jen dané vlnové délky a to i 10x a více.
Jak to ale tady sleduji, že tazatel ani nemá zájem když se mu snaží někdo něco vysvětlovat a trvá si na svém. Tak nemá cenu již něco psát. Howgh.
U barevných senzorů bez filtrů je dominující fotonový šum , to je jas oblohy a tak chlazením nedojde k významnému efektu . Stačí se jen odívat na focení digitálními zrcadlovkami, které se nechladí. Projeví se to jen při použití filtru, které ten jas oblohy potlačí, to jsou ty duální filtry, které propouští jen dané vlnové délky a to i 10x a více.
Jak to ale tady sleduji, že tazatel ani nemá zájem když se mu snaží někdo něco vysvětlovat a trvá si na svém. Tak nemá cenu již něco psát. Howgh.
Naposledy upravil(a) astar dne 10. 10. 2024, 23:03, celkem upraveno 1 x.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Ano, nemá. Viděl jsem, co jsem viděl a ty desítky astronomů, kteří si na fórech stěžují, že 585 enormě šumí, jsou asi všichni padlí na hlavu a nikdy o fotonovém šumu neslyšeli. Dneska už nikdo na OSC bez NB filtrů nefotí, protože obloha je tak zaneřáděná, že to bez nich skoro ani nejde. Nejde tu ani o velikost pixelu, protože i starší OSC s obdobnou velikostí pixelu tolik nešumí. Moje stařičká ASI 178C šumí výrazně méně, než slavná 585. Nemělo by tě překvapit, že si člověk za základě vlastní zkušenosti vytváří svůj názor. Dřív to bylo normální, dokonce i to, že lidi měli na jednu věc různý názor a dokázali se proto nezabíjet. Měl jsi ASI585MC někdy v ruce a testoval jí?
Tedy nevím…
Ale tahle poslední diskuze nemá se začátečnickými dotazy nic společného, tohle patří normálně do Astrofotografie!
Takže se laskavě přesuňte tam…
Ale tahle poslední diskuze nemá se začátečnickými dotazy nic společného, tohle patří normálně do Astrofotografie!
Takže se laskavě přesuňte tam…

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Tam taky původně byl dotaz směrován, ale byl přemístěn sem. Musíte se, vy moderátoři, hlavně dohodnout mezi sebou.
To je hezke Pupaku, jak umis moderatorum poradit, ale ono je to tezke, kdyz lzes pokazde jinak.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Stanislavxyz
Ovšem člen edik má pravdu- já jsem dotaz zaregistroval včera během dne v sekci "astrofoto" a pak byl přesunut do "začátečníků".
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!