Astronomické nesmysly a média, hoax

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
peta62

Re: Astronomické nesmysly a média, hoax

Příspěvek od peta62 »

Alamrob píše: 24. 09. 2024, 16:25 ... prosím, netahejte sem na foŕum válku na Ukrajině, muslimské migranty nebo vakcíny proti koronaviru. S astronomií to nemá nic společného. ...
Plny a naprosty souhlas.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

S tou úvodní částí bych souhlasil taky... jen škoda, že zbytek komentáře jde přesně proti tomu úvodu.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

To uznávám, nechal jsem se unést. Ale i když bych to možná ještě upravit mohl, tak už nebudu, to nechám na moderátorech.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Pepa217:
Věřte, že nic rozumnějšího, než to nechat být, se nedá dělat. To je patrno už z toho, že Vaše dlouhodobé úsilí stejně k ničemu nevedlo.
Kolem nás jsou všelijací lidé. Dámy se zamilovávají do fotografií a posílají kamsi peníze, pánové věří na zázračné investice, kdy na ně budou bezpracně pršet dukáty z nebe, další věří ve stvoření světa před 6 000 roky a nikdo jim to nevymluví. Obyčejně je to vypočítavá manipulace s lidmi bez kritického myšlení a to s různými motivy - negativní působení na společnost, nebo obligátní peníze. Nebo obojí :-).
Takže - komu není rady, tomu není pomoci, což je u vlastního otce o to smutnější, ale hlavou se zeď neprorazí a nervy má člověk jenom jedny.
Je to ovšem pouze můj pohled na věc. Kdo chce, nechť se nad plochozemci, či jinými bloudy, případně vypočítavci, rozčiluje :-).
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Alamrob píše: 24. 09. 2024, 16:25 Nechci se do této debaty zapojovat, protože nevede dobrým astronomickým směrem a je to záležitost moderátorů ji zastavit, ale prosím, netahejte sem na foŕum válku na Ukrajině, muslimské migranty nebo vakcíny proti koronaviru. S astronomií to nemá nic společného. Ani s tím hloupým pořadem na youtube.

(...)

No a o vakcíně na koronavirus se pomalu začíná "odmlžovat" a prohlášení typu, že když se všichni naočkují, tak tím natrvalo všichni budou chránění a skoncujeme s koronavirem, už jsou prokázané lži a je zřejmé i to, že ti, kdo to říkali, to věděli už tenkrát. (S tímto tématem, které se netýká astronomie tímto svým příspěvkem končím, nechci to tady plevelit). A moderátory prosím, jestli to tady budou čistit, ať to vyčistí i s tímto příspěvkem :-).

(...)

Protože jsem asi natvrdlý, ale nevidím, v čem je nebezpečné to, že někdo má pořad na youtube, kde presentuje hlouposti. Přesvědčte mne, že je pro mne a moje dítě nebezpečné, když někdo bude mému dítěti tvrdit, že je Země plochá.
Kolego, možná jste se nechal unést, ale to i mnozí další, snad i včetně mě? Bavíme-li se však alespoň slušně, nemám s tím problém, názorová pluralita je v pořádku a emoce k člověku patří.

Válku a koronavirus jsem do toho zavlekl pro to, abych upozornil na nebezpečnost zviditelňování konspiračních teorií. Společného to má s plochou Zemí právě to, že jde o podlamování důvěry v odborníky, vědu a objektivní skutečnosti. Pokud někdo uvěří teorii o placaté Zemi, kterou - jak správně píšete - lze poměrně snadno vyvrátit, jak má potom věřit např. komplikovaným vědeckým studiím, které vyvrací mýtus o tom, že vakcíny způsobují "autismus". Konspirační teorie a dezinformace všeobecně nemají za cíl přesvědčit někoho o placatosti Země, záměr je, aby nikdo nevěřil ničemu. (A také mají polarizovat polečnost, čímž ji paralizují.) Výsledkem pak je situace (která u nás již nastala, ačkoliv ČR nebyla přímo napadena!), kdy v případě napadení agresorem, nepůjdou všichni bránit vlast a hodnoty, které vyznáváme, nýbrž budou diskutovat, jestli se bránit máme, nebo nemáme, jestli posílat své syny/dcery do války, jestli je vůbec válka a jestli válka není vlastně mír. (Viz prohlášení nejmenovaného vrcholného politika, který by "nikdy syna do války neposlal". Jaký to rozdíl oproti Čapkově Matce, která synovy řekne "jdi"!)

Ad koronavirus- pokud někdo prohlásil to, co píšete, byl to hlupák, nebo lhář, poněvadž žádné očkování nefunguje 100% a u chřipkových virů, které rychle mutují, se rozhodně nemůže jednat o řešení trvalé.

A v čem je nebezpečné, když někdo bude Vašemu dítěti tvrdit, ze Země je plochá? Nebezpečné to bude, pokud mu uvěří. Pak totiž snadno uvěří třeba tomu, že (povinné) očkování způsobuje poruchu autistického spektra ("autismus") a nenechá své děti očkovat. Víte co je dětská obrna? Tu jsme (v civilizovaném světě) vymýtili jedině díky vakcinaci. Je totiž neléčitelná. A může se vrátit. Toto je nebezpečí pro Vaše děti. A začíná to placatou Zemí. (Ano, opět na hraně argumentačního klamu "šikmá plocha", ovšem znám osobně několik lidí, kteří u placaté Země začali a k popírání užitečnosti vakcinace se rychle dopracovali. A ano, jejich děti nyní nejsou očkované např. proti obrně...)

Ale už se opakuji, v principu je to totiž jednoduché a ačkoliv to podle mě s plochou Zemí souvisí, je to možná už vážně nad rámec AF. Proto za sebe tuto rozpravu končím a budu-li chtít reagovat na případné připomínky a výtky k mým názorům, učiním tak formou SZ.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
peto

Příspěvek od peto »

Stanislavxyz: Dakujem za tuto reakciu, uz vcera som mal nutkanie v tomto zmysle nejak zareagovat, ale nedokazem to tak jasne a strucne napisat :-), preto este raz dakujem, lebo sa plne stotoznujem s Vasim nazorom a argumentami k tejto problematike.
peta62

Příspěvek od peta62 »

Stanislavxyz píše: 25. 09. 2024, 14:59
Alamrob píše: 24. 09. 2024, 16:25 Nechci se do této debaty zapojovat, protože nevede dobrým astronomickým směrem a je to záležitost moderátorů ji zastavit, ale prosím, netahejte sem na foŕum válku na Ukrajině, muslimské migranty nebo vakcíny proti koronaviru. S astronomií to nemá nic společného. Ani s tím hloupým pořadem na youtube.

(...)

No a o vakcíně na koronavirus se pomalu začíná "odmlžovat" a prohlášení typu, že když se všichni naočkují, tak tím natrvalo všichni budou chránění a skoncujeme s koronavirem, už jsou prokázané lži a je zřejmé i to, že ti, kdo to říkali, to věděli už tenkrát. (S tímto tématem, které se netýká astronomie tímto svým příspěvkem končím, nechci to tady plevelit). A moderátory prosím, jestli to tady budou čistit, ať to vyčistí i s tímto příspěvkem :-).

(...)

Protože jsem asi natvrdlý, ale nevidím, v čem je nebezpečné to, že někdo má pořad na youtube, kde presentuje hlouposti. Přesvědčte mne, že je pro mne a moje dítě nebezpečné, když někdo bude mému dítěti tvrdit, že je Země plochá.
.... Jaký to rozdíl oproti Čapkově Matce, která synovy řekne "jdi"!) ...

.... Ad koronavirus- pokud někdo prohlásil to, co píšete, byl to hlupák, nebo lhář ....

.... Nebezpečné to bude, pokud mu uvěří. ....
To je hodne silne upraveno, on tam byl k jejimu rozhodnuti impuls, coz je myslenka cele hry.

To jsme asi zili kazdy v jinem svete, v tom mem se politici, mainstream i jim presentovani "odbornici" prehaneli v ujistovani. Pamatujete na Tecku za covidem ? Ja ano.

Pokud bude dobre vychovane a pokud bude mit duveru v rodice, neuveri nebo alespon prijde za nimi to probrat. Deti jsou vystavene daleko horsim nastraham nez je teorie ploche Zeme a vzdy zalezi na duvere v rodine.

Globalne se mi nelibi, kdyz michate jasne vedecky prokazatelne pravdy jako kulatost Zeme ci 2+2 s vecmi, ktere nejsou cernobile, nebo kdyz argumentujete radne testovanou a dlouhodobe overenou vakcinou proti obrne ve veci covidu. Ani jedno nepovazuji za korektni.

Velmi mi vadi, kdyz se na astroforu vytahuje covid nebo Ukrajina. Ac nemam sebemensi problem o techto tematech diskutovat, nemelo by to byt zde a podle meho to nejde ani formou diskusniho fora. Tim s tematem koncim i ja.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Naprostý souhlas
.............,
a na okraj:
za dítě zodpovídám já, jako rodič, a dospělý jedinec za sebe zodpovídá sám. Nepotřebuje k tomu žádného samozvaného strážce pravdy ani potírače dezinformací.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vlastimil R.
Věk: 39

Příspěvek od Vlastimil R. »

Řekl bych, že matka by žádné své dítě do války, či nebezpečí nevyslala, to by radši šla místo něj...
SW 102/500, SW 90/910, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Peta62:
S dovolením jen poznámku k výchově. Dětský psycholog světového významu prof. Matějček v jednom svém TV medailonu řekl:
" Jako mladý jsem byl hluboce přesvědčen, že výchovou dítěte se dá vyřešit téměř vše, nyní, jak stárnu, se stále hlouběji skláním před vlivy genetiky".
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pánové, dva dny jsem tu kvůli hromadě práce moc nebyl, a teď koukám kam jste to ulítli. Placatá země - OK, ale Ukrajinu, Covid atd... radši nechte plavat. A tu placatou zemi taky. Jak by řekl klasik: Je to marný, je to marný, je to marný...

Dík MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
peta62

Příspěvek od peta62 »

Ted mne jeste napadlo, diky promysleni tematu diky jedne konversaci, ze by je snad slo dostat na energii. Remkova raketa, ale hlavne negeostacionarni druzice. Jak by energeticky vysvetlili, ze ta telesa letaji podle nich a jejich mapy po kruznici, aniz by vydavala jakoukoli energii ? Geostacionarni by vysvetlili jejich blaboly o vztlaku, ale proc zacnou klesat, jakmile zpomali, to uz by asi nedali.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

peta62: To nemá smysl, oni daj všechno a nic je nepřesvědčí. Lidi tohle neřeší a kdyby se někdo ptal, tak odpověď je jasná. Je to totální blbost !!!. Myslím, že zatím jsem na hvězdárně otázku ohledně ploché Země nedostal.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Hlavně se dost těžko racionálně argumentuje s někým, kdo každé nehodící se pozorování odpálkuje s tím, že je to fake a součást toho spiknutí.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Tak mě napadlo, co třeba se s nima bavit (když už teda ta potřeba je) stejným způsobem: Tvrdit, že teorie o ploché Zemi, je konspirační a fake.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Odpovědět