Newton bez sekundárního zrcadla

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
edik

Newton bez sekundárního zrcadla

Příspěvek od edik »

Byl jsem o víkendu na návštěvě kvůli HD montáži a všiml jsem si rozestavěného Newtona 300/F4, který místo sekundáru měl přírubu na korektor s kamerou a ostření přes lineární vedení s lineárním aktuátorem, takže se pohybuje kamera s korektorem. Atypický pavouk se dvěma obloukovitými rameny po kterých vedou kabely od kamery (signálový a napájeci 12V).
Po skoro dvou hodinách vyptávání se na montáže jsem nechtěl otevírat nové téma, navíc jsem už měl málo času, ale nedá mi to spát. Je to výhodné, když se odstraní sekundár a světlo jde přímo přes filtr do korektoru a kamery? Konstrukce je sice delší, ale on to má mechanicky vyřešené tak elegantně, že na konci je jen ostření,kamera a korektor s filtrem. Snadná kolimace, žádné rosení sekundáru, korektor je uvnitř kónického plastového válce, takže snižuje dopad parazitního světla a zamezuje rosení. Průměr kamery je 90mm, což zhruba odpovídá zástinu od 100mm sekundáru. Celé to prý i s kamerou váží pod 10 kg a je tam minimální plocha, do které se může opírat vítr, což je momentálně můj největší problém. Krátký válec s uložením primáru a s lištou na upnutí, příhradový profil a na konci ostření s pavoukem. Co na to místní odborníci?
Naposledy upravil(a) edik dne 30. 09. 2024, 13:13, celkem upraveno 1 x.
MilAN
Věk: 77

Re: Newton bez sekundárního zdrcátka.

Příspěvek od MilAN »

A k čemu by se měl vyjadřovat odborník? Fotografická Schmidtka i Maksutov to mají také tak, rovněž RASA a je to běžné uspořádání u profesionálních Newtonů
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
aquarius

Příspěvek od aquarius »

S malou kamerou QHY vznikne soustava v podstatě bez centrálního stínění a s úžasným přenosem kontrastu.
Viz.
viewtopic.php?f=20&t=24796&p=394235&hilit=MISA#p393236
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
edik

Příspěvek od edik »

Pochop, Milane, že já jsem první teleskop viděl před pár měsíci. Sice fotím 20 let, ale většina těch pojmů, co si napsal, mi nic neříká. Všechno, co vidím v e-shopech je nějaká roura s dvěma zrcadly a klasickým výtahem. Viděl jsem ty otevřené Pupákovy teleskopy na slunce, ale netuším, jestli se to dá použít i na noční focení. Zajímají mě výhody, nebo naopak slabiny takové konstrukce. Že tam nedám 20cm filtrové kolo, je jasné i mě, stejně fotím na barvu a u toho už zůstanu. Astronom se mě zaručeně nebude.
Má to někdo? Může někdo dát link, nebo fotky na podobnou konstrukci? Na mojí dvoustovku by to stejně nešlo, ale možná bych o tom do budoucna uvažoval, pokud je to dobré řešení. Divím, proč to nikdo nevyrábí a neprodává. RASA znám, ale tam se ostří zrcadlem a je to drahý jak sviňa.
edik

Příspěvek od edik »

aquarius píše: 30. 09. 2024, 12:58 S malou kamerou QHY vznikne soustava v podstatě bez centrálního stínění a s úžasným přenosem kontrastu.
Viz.
viewtopic.php?f=20&t=24796&p=394235&hilit=MISA#p393236
Koukám na to, ale pokud by z toho měly lézt takové rozmazané fotky, tak mi to přijde na dvě věci. Já naopak naivně očekávám, že když použiju kvalitní zrcadlo 300/F4 a ASI2600 se Starizona Nextar 0.75 reduktorem a dám to na pořádnou montáž, co nemá vůle, že z toho polezou super fotky jako z RASA11. Fotit Dobsonem rozhodně nechci. Kolega slušně fotí 400mm dobsonem planety, ale na to já nemám podmínky. Mám horizont tak vysoko, že na planety snad ani nevidím.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Oproti RASA, jak jsi už napsal, se to liší jenom tím, že se ostří kamerou a ne zrcadlem. Jinak v tom nic nového nevidím. A upřímně si myslím, že ostřit pohybem zrcadla je snazší než pohybem kamery.
No a cena? Myslíš si, že to Petr bude mít výrazně levnější, než je cena profi řešení od Celestronu?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to edik :vzhledem k tomu, že se takové řešení běžně používá na profesionálních Newtonech, tak bych tam ani jako laik nečekal nějaká výrazná negativa, která by měla vadit amatérům.
třeba :
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... escope.jpg
edik

Příspěvek od edik »

hades píše: 30. 09. 2024, 13:32 Oproti RASA, jak jsi už napsal, se to liší jenom tím, že se ostří kamerou a ne zrcadlem. Jinak v tom nic nového nevidím. A upřímně si myslím, že ostřit pohybem zrcadla je snazší než pohybem kamery.
No a cena? Myslíš si, že to Petr bude mít výrazně levnější, než je cena profi řešení od Celestronu?
Nexus a ASI2600 mám , kvalitní zrcadlo od Orionu 300/F4.5 s L/8 pořídím za 1200€. Výroba teleskopu by mě vyšla za 25000,-Kč, takže celkem 2200€ vs použitá RASA11 od TS za 3400€ je dost rozdíl, alespoň pro mě. Navíc váží o 6 kg víc a s rosnicí je to pěknej boiler, takže vše zatím mluví pro N300. Stejně na to teď nemám prachy, ale napřed koupím zrcadlo a zbytek dotlačím než se to postaví. Ono to chvíli trvá, neb Pupák už není žádnej junior.
Hlavně si počkám na výsledek a zajedu se na to podívat,až to bude hotový, co z toho poleze a jak se to bude chovat venku. Rosení primáru, vítr atd.
edik

Příspěvek od edik »

2 Milan.
To je paráda, ale trochu jiná liga.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

2200€ i s prací a dalším materiálem? To si nemyslím. Napiš Petrovi, na kolik by si ten svůj výtvor cenil. Docela by mě to zajímalo.
edit: ještě si uvědom jeden podstatný rozdíl: 0,75 nexus a f/4,5 zrcadlo ti dá f/3,8, kdežto RASA11 je f/2,2
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Myslím (a M(I)SU tak budu koncipovat), že kombinace parabolické zrcadlo a kamera se hodí spíše pro planetární speciál.

- průměr planetární kamery=40mm. S 16" zrcadlem je lineární zástin 10% a to posouvá soustavu k ideálním parametrům
- malý čip nebude mít problém s komou
- snadněji se i prodlužuje ohnisko takové soustavy

Vylepšení zástinu s chlazenou kamerou (90 mm) se projeví až od 16" zrcadla.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
edik

Příspěvek od edik »

hades píše: 30. 09. 2024, 14:30 2200€ i s prací a dalším materiálem? To si nemyslím. Napiš Petrovi, na kolik by si ten svůj výtvor cenil. Docela by mě to zajímalo.
edit: ještě si uvědom jeden podstatný rozdíl: 0,75 nexus a f/4,5 zrcadlo ti dá f/3,8, kdežto RASA11 je f/2,2
Já jsem mu volal, takže cena za konstrukci s ostřením je 25000,-Kč. Já si koupím jen to zrcadlo. Třeba seženu i slušnou F4, ten Orion to byl jen první nástřel. Nedávno jsem viděl na německým fóru v bazaru 315/F4 z pyrexu i s protokolem za 1400€. Nikam nespěchám. Šlo mi o to, jestli Pupák neulít někam do nereálna a není to celé blbost, ale jak čtu, tak není, což mě těší. Volnej termín na stavbu má stejně až na leden 25, takže času fůra. Má tam jednoho parádního slunečního Newtona 180/F7 se špičkovým primárem a sekundárem, kdyby měl někdo zájem. Na Solarchatu jsou s toho fotky a je to paráda. Je to 200/F6 zacloněná kvůli DERF na 180mm. Ostření pohybem zrcadla. Cenu uvádět nebudu, ale je hodně dobrá na tak vymakanej teleskop.
Na RASA zase musíš mít extra kameru na menší objekty a ty největší mlhoviny se nevejdou ani na FF, navíc má RASA menší průměr, takže výsledná rychlost 300/F4 s Nexusem nebude o moc horší než u RASA11. Za rosnici chtějí 12 tisíc, s filtrama jsou prý taky problémy, ale hlavně je to zase tlustej válec, a to nechci.
edik

Příspěvek od edik »

2 Aquarius
Na planety bych šel do toho mikroskopickýho Newtona, co staví ten borec z Děčína. Viděl jsem 200mm s 12mm sekundárem a obraz v ose byl fantastickej. Na planety naprostá špica.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

edik píše: 30. 09. 2024, 15:41 Na RASA zase musíš mít extra kameru na menší objekty a ty největší mlhoviny se nevejdou ani na FF, navíc má RASA menší průměr, takže výsledná rychlost 300/F4 s Nexusem nebude o moc horší než u RASA11. Za rosnici chtějí 12 tisíc, s filtrama jsou prý taky problémy, ale hlavně je to zase tlustej válec, a to nechci.
Tak pokud tomu, co tu píšeš fakt věříš, tak nemí o čem diskutovat.
Ale přeci jen noslední příspěvk ode mne: . Pokud se ti v RASA nevejdou objekty ani na FF, pak se ti na tom Newtonu vejdou jen ze 65 % oproti RASA. Nevím, na co na RASA jiná kamera, ASI 2600 má malé pixely a optika ( ať RASA nebo ta tvoje s Nexusem) nic menšího při delších expozicích nevykreslí
Výsledná rychlost snímání nezález na průměru, ale na F/D, takže budeš potřebovat 2x delší expozici. S filtry budeš mít ty samé /podobné problémy u obou přístrojů. A jestli vůbec- záleží jen na tom, jaké koupíš. A otevřená konstrukce vs. uzavřený tubus ? Vůbec netušíš, co tě s otevřeným tubusem v přírodě večer čeká. A cena origináílní rosnice - s tou také dost přeháníš.
edik

Příspěvek od edik »

Milane, ptám se a dostávám odpovědi. Z toho si dělám názor. Majitel RASA11 mi řekl, že v Supra zaplatil za originální rosnici 14 tisíc. Nevím, proč by lhal. V italském E-shopu jsem jí viděl v přepočtu za 12 tisíc. Jestli víš, kde je levnější, máš kliku. Já RASA zase tolik neřeším. Jeden tvrdí že RASA11 mu vykreslí FF bez vinětace, druhý říká, že perfektní je tak na APSC. Asi to každý vidí jinak. Když byl u mě kámoš s 300/F6 a sledovali jsme Bublinku, tak vylézala zhruba stejně rychle, ale u něj větší a s více detaily, protože měl víc než dvakrát delší ohniskovou vzdálenost, ale rychlost mi připadala stejná. To je můj subjektivní dojem, netvrdím, že je to pravda. Mě baví spíš galaxie, takže mít takovou montáž, co uveze 300/F6, tak bych neváhal, ale musím být realista. Každé začátky jsou těžké. Baví mě EAA, ne fotit jednu mlhovinu půl roku.
Taky mě baví, jak nejdřív napíšeš, že není, co k tomu dodat a pak, že netuším, co mě s otevřenou konstrukcí čeká. Asi ti nedošlo, že právě proto se ptám, protože netuším. Kdybych se tím zabýval 20 let, tak se nebudu blbě ptát na každou věc. Rád bych od zkušených právě slyšel, co mě čeká, abych měl podle čeho se rozhodnout.
Odpovědět