Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
PetrŠ
Věk: 53

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od PetrŠ »

A proč pořád minidobson? Stačí koupit bazarové 150/750 OTA (jen tubus) a k tomu bazarovou montáž AZ4. Výška vyřešena, cena podobná a do kufru se to vejde.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Moje řešení k Dobsonu 150/750. Zbastlil bych uzavřenou bedýnku klidně z dřevotřísky (18mm) rozměr kolem 40x40 cm. Na spojení vruty 4x50mm. Do terénu bych vozil jen desky, které nezaberou skoro žádné místo a tam je sešrouboval ( nejlépe pomocí malého AKU šroubováku) Práce na pár minut. Do měkkého terénu bych ze spod bedýnky přidělal hroty.

Výhody dobrá stabilita, nároky na místo v autě minimální a cena velmi malá.
Další deskou asi 60x60cm přidělanou z vrchu by vznikl menší stolek , u kterého by mohla sedět celá rodina.
To celé můžou děti pomalovat třeba souhvězdí atd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Petře, to není špatná myšlenka.

Artabane, tak bych to řešil já. Pouze bych to nerozebíral, jenom vynechal jednu stranu a vznikla by bedna, do které by se během transportu mohl postavit ten stolní "Dobson", případně uložit jiné věci, tzn. místo by bylo využité.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Pengi
Věk: 43

Příspěvek od Pengi »

Vďaka za zdôvodnenie, pozerám, že sa tu vcelku roztrhlo vrece s radami. Tak teraz už vôbec neviem.

Chcel som si pôvodne zachovať manželstvo a kvôli tomu som volil menšie rozmery a cenu teleskopu. Keďže na 100 pro neviem, či u toho ostanem, či bude deti baviť byť so mnou v noci v zime, ale hlavne neviem, či z pohodlia domova budem mať vhodné podmienky na pozorovanie. Mám cca 40m2 terasu s asi 1,2 metrovým bočným múrom, ale spoza toho múra mám cez cestu pouličnú lampu. Preto som chcel rozmerovo menší teleskop, aby som videl, či podmienky doma budú vhodné na pozorovanie, a ak by sa ukázalo že nie, tak by som mal malý tubus, ktorý by som dal do kufra a vedel si do auta sadnúť aj s deťmi a manželkou, zobrať ich a teleskop na nejaký výlet, kde by boli podmienky vhodnejšie.

Preto bola voľba 150/750, začať s niečim malým, a keď uvidím, že mám na to doma vhodné podmienky a vizuál bude oblasť, ktorej sa budem chcieť ďalej venovať, kľudne si časom zaobstarám Dobsona 10". V podstate za dverami na terasu by som mal miesto, kde uskladniť dobsona a nebol by problém ho vybrať v prípade potreby na terasu a fungovať. Len otázka je, keď ma má 150/750 od astronómie skôr odradiť, z dôvodu problémov, čo tu popisujete, nestabilita pri pozorovaní, kolimácia, krátke ohnisko apod. Tak volím ísť cestou 6" tubusu. Pozerám, že od skywatchera sa dá kúpiť z eshopu 150/1200 za 329 + 5 eur poštovné. Prípadne potom už nie je veľký cenový a rozmerový skok k 8". Napr. Sonataoptiks má aktuálne bresser 8 dobson za 459 eur, čo mi príde ako fajn cena.

Len sa nechcem dostať do štádia, že kúpim veľký tubus a zistím, že doma nemám vhodné podmienky na pozorovanie, a že ho s deťmi v aute neprenesiem. Takže fakt už neviem, čo a ako.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Psal jste prve o pozorování planet a Měsíce, jestli se nemýlím. Těmto objektům světlo pouliční lampy nevadí (pokud tedy nesvítí přímo do šachty okulárového výtahu). Na objekty hlubokého vesmíru (o kterých ale v prvotních požadavcích není zmínky) je třeba tma. Čím větší, tím lépe. Pak se většinou musí cestovat.

Osobně bych sledoval (nejen zdejší) bazar. "Dobsony" 6, či 8" se tam dají ulovit za dobrou cenu a případný následný prodej je beze ztráty, či zabolí jen málo. Např. o cca dvě stránky zpět jsem upozorňoval na 10" za asi 9 000,-Kč.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Pengi

Příspěvek od Pengi »

Áno, záujem hlavne o Slnko, Mesiac, planéty. Brresser dob ma zaujal, pretože už v cene bol aj slnečný filter. Samozrejme neviem, kde sa s týmto hobby dostanem do budúcna, čiže nateraz samozrejme viem povedať, že záujem by bol o vizuálne pozorovanie planét. Keď som si pozeral Skywatcher dobsony v 5-6" verzii ako napr. heritage sériu, prípadne navádzanu verziu virtuoso, tak tie mali otvorený tubus, a tam spomínali používatelia hlavne pouličné svetlá, že kazia vizuál, preto som otvorené tubusy hneď zavrhol a taktiež preto, lebo neviem ako svetlo ovplyvní moje pozorovacie podmienky. Celkovo predpokladám, že pozorovanie DSO na 6" teleskope je veľmi obmedzené. Môj dom je podľa lightpolution map na rozhraní bortle 4-5, plus tá lampa, čiže na začiatok som DSO zavrhol.
Pengi

Příspěvek od Pengi »

Stanislavxyz píše: 17. 09. 2024, 13:51 Osobně bych sledoval (nejen zdejší) bazar. "Dobsony" 6, či 8" se tam dají ulovit za dobrou cenu a případný následný prodej je beze ztráty, či zabolí jen málo. Např. o cca dvě stránky zpět jsem upozorňoval na 10" za asi 9 000,-Kč.
Neviem či toto je pre začiatočníka správna voľba. V§čšinou pozerám, že sa tu predávajú doby z CZ, nakoľko som z východného Slovenska, je pre mňa ťažké si prísť skontrolovať nejaký dob k predávajúcemu. resp. ani neviem ako by som sám vedel skontrolovať stav. Či je to vôbec dobrý nápad, len tak bez znalosti kúpiť použitý dob.
dvader

Příspěvek od dvader »

Pengi píše: 17. 09. 2024, 14:10 Brresser dob ma zaujal, pretože už v cene bol aj slnečný filter
Viděl jsem sluneční filtr u pár levných dalekohledů a byl celkem mizerné kvality. Takže bych na něj nesázel...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
dvader

Příspěvek od dvader »

Jinak za mne ideální mobilní dalekohled na objekty sluneční soustavy je APO refraktor okolo 80 mm apertury na stativu s malou frikční montáží...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Pengi

Příspěvek od Pengi »

dvader píše: 17. 09. 2024, 15:21 Jinak za mne ideální mobilní dalekohled na objekty sluneční soustavy je APO refraktor okolo 80 mm apertury na stativu s malou frikční montáží...
to už sme trocha mimo rozpočet cca 400 eur
dex

Příspěvek od dex »

Za mne na planety a Měsíc maksutov.
I stará C90 má ohnisko metr, to s refraktorem člověk nemá.
Přitom je to malé skladné lehké, dá se to dát i na montáž od lidlskopa a ona to udrží.
Na maksutov 127 už je potřeba montáž lepší.
Do plánovaných 400 EUR by se to vejít mohlo, s lepší montáží ale už asi ne.

Ale mám známého, který 150/750 stolní dobson (SW Heritage) má, je s ním spokojen a kouká i na planety. Já ovšem většinou pod ten metr ohniska nejdu.
Pengi

Příspěvek od Pengi »

Tak teda, nechám si poradiť. Momentálne toto je najlepšia cena za Skywatcher 150/1200mm na SK eshopoch. 329 + 5 poštovné

https://www.dalekohlady.sk/teleskop-skywatcher-dobson-6
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Pred 1 a pol rokom som to ako začiatočník riešil tiež. Nakoniec som sa rozhodol pre stolový bresser 150/750. Dôvodom bol jeho potenciál prejsť s vixen lištou na goto montáž.Deti bude zaujímať hlavne mesiac.Slnko menej.A planéty budeš sledovať len ty,lebo to sú malé objekty v okulári.Potom zistiš,že aj keď máš dosť veľké zorné pole s F5,objekt dosť rýchlo odkráča.A nastúpi riešenie goto montáže.Samozrejme,ak ťa to neprestane baviť.A ak už tu montáž budeš mať,tak budeš hľadať kamerku,aby si deťom pohodlné ukázal na NB Saturn a Jupiter.Väčší priemer a ohnisko ti to môžu už len komplikovať pri výbere montáže.Tie okuláre a filtre na úvod v pohode stačia.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi , Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Nemôžem súhlasiť s tvrdením, že planéty bude sledovať len Pengi. Mňa zaujal práve Saturn, keď som bol malý. Je to individuálne. Možno áno, možno nie a to je presne to, čo Pengi potrebuje zistiť tak nepredbiehajme.

O tom ako rýchlo objekt odíde zo zorného poľa nerozhoduje f/5 ale zväčšenie a reálne zorné pole. Goto montáž na riešenie tohto "problému" naozaj nie je nutná. Nie je nič ťažké naučiť sa ťuknúť do ďalekohľadu a sledovať objekt aj pri zv. okolo 200x. Kameru by som v tejto fáze vôbec nezmieňoval. Tazateľ má už takto nadbytok informácií. Toto sa nám zatiaľ podarilo :-) Takže by som sa vrátil radšej nazad na zem.

Ak by došlo k nákupu toho menšieho dobsona, áno upozorňovali sme na stabilitu, ale i s navrhovanými riešeniami. Vlastne mi ako najlepšie príde to čo píše PetrŠ alebo i Artaban, na moje zabudni :-) Ale to už je na posúdení, možnostiach a pod. Na planéty síce bude vhodnejší ten dlhý dobson, ale podľa mňa ani 150/750 neodradí. Ak je k dispozícii takto veľká terasa i s potenciálnym úložným priestorom je ten dlhý 150/1200 dobrou voľbou, s kompromisom pri preprave... Len si treba uvedomiť že planéty sú sezónna záležitosť a často ich pár mesiacov nevidno. Vtedy práve môže prísť chuť na DSO.

Mám preto praktické otázky k terase:
- Tá pouličná lampa je aspoň odtienená stenou? To by bolo fajn. Je to jediný blízky zdoj sv. znečistenia?
- Na ktoré svetové strany je najlepší výhľad?
- Je za dobrých podmienok viditeľná mliečna cesta?
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Pengi

Příspěvek od Pengi »

https://ibb.co/vjvykZb
https://ibb.co/tBC6T2x

Neviem ci to takto zobrazi foto, skusam pridavat linky cez mobil.
Pohlad z terasy je rovno na zapad, na sever mam obstrukciu susedov dom, vychod zasa strecha mojho domu. Horizont teda vidim cca od severozapaduu po juh, zvysok mam na horizonte domy. A z terasy vyhlad na poulicne osvetlenie.

Mliecnu cestu vidim ako svetly pas na nocnej oblohe, ked je jasna noc. Lampy su zasa popri chodniku v celom pase. Mur by som musel zvysit o meter, aby som zabranil priamemu poulicnemu osvetleniu.
Odpovědět