uvažuji si nechat postavit dobsonovou bedýnku na zakázku ke svému upravenému SW153/1200. Originální SW dobson má své mouchy. Chtěl bych bedýnku podobnou discovery DHQ:
http://www.discoverytelescope.com/discovery/dhq.html
Pokud se někdo vyzná ve stavbě nebo si nechal stavět, pak prosím o info:
- s jakou cenou mám počítat
- vyrobí každý soukromý výrobce nábytku nebo jsou tam úskalí...
Dobsonova bedna na zakázku
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
dobsonova bedna na zakazku
Nemám tušení v čem nevyhovuje dobson od SW, ale vyrábět vlastní dobson znamená, že přesně víš co chceš a co ne. Cena může být v rozsahu 2000-8000 Kč, to opravdu záleží na materiálu a výrobci. Počítej s tím, že uslyšíš něco jako zeptejte se na podzim, teď máme hodně práce...
V cem konkretne ti soucasna bedynka nevyhovuje? Mozna by stacila pomerne jednoducha uprava bez nutnosti delat celou bedynku novou.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
pohyb v azimutu není plynulý a jemný, nedovoluje vysoká zvětšení, zlepšit by se dal i pohyb ve výšce (zvláště pokud není podložení pevné a vodorovné)
Z bedýnek nejlépe hodnotím GSO de-luxe verzi a Meade lightbridge, dobrý byl také OrionOptics a GSO. SW je za úrovni bedýnky p. Drbohlava (nejde o první zkušenost)
Nechci řešit ložiskem, u takto malého dalekohledu lze těžce nastavit správný přítlak. Ložisko v azimutu je znatelným přínosem od 250-tky.
Osvědčily se mi velké kruhy při pohybu ve výšce, ty vytvářejí zároveň dostatečně citlivou páku i pro pohyb v azimutu.
Z bedýnek nejlépe hodnotím GSO de-luxe verzi a Meade lightbridge, dobrý byl také OrionOptics a GSO. SW je za úrovni bedýnky p. Drbohlava (nejde o první zkušenost)
Nechci řešit ložiskem, u takto malého dalekohledu lze těžce nastavit správný přítlak. Ložisko v azimutu je znatelným přínosem od 250-tky.
Osvědčily se mi velké kruhy při pohybu ve výšce, ty vytvářejí zároveň dostatečně citlivou páku i pro pohyb v azimutu.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Nevim jak vypadá dnešní dobsonka od SW, já mám 200mm verzi s malou úpravou a naprostá spokojenost pri zvětšeni 300x, nesrovnatelne lepsi než původní dobsonka p. Drbohlava. Buď SW dělá jinou dobsonku, nebo jsem proti tobě nenáročný uživatel i když jsem velký hnidopich.
No vlastně zásadní rozdíly u mé nebo nové jsou viditelné na první pohled.
No vlastně zásadní rozdíly u mé nebo nové jsou viditelné na první pohled.
ad Psion, ..ano taková úprava je podobná GSO montáži, a podle popsaných zkušeností (zvětšení 300x) léči nemoc původní montáže. Sám jsem však nezručný a musím nechat vyrobit....
Re: Dobsonova bedna na zakázku
Ahoj chci se zeptat ohledně bedýnky 6” pro Sky Watcher dobson , napsali z webu Tavsco hu že mají bedýnku Sky Watcher 6” na dobson za 120 euro ,ale nemají boční ložiska , mám newton Sky Watcher 150/1200 černou verzi a chtěl bych newton s upínacími kruhy umístit do dobson bedýnky . Netuším jak bude obtížné vyrobit boční ložiska , nebo jestli by stačilo vyvrtat díry do upínacích kruhu a přišroubovat newtona k bedýnce dobson? Ty madla co jsou k dobsonu se mi zdají široké , Za rady budu velmi vděčný ! Děkuji
- Stanislavxyz
Několik málo "Dobson-beden" pro malé dalekohledy jsem vyrobil. Nejdražší položka byly teflonové kluzáky, které stály pár korun. Materiál se dá zadarmo opatřit ve sběrném dvoře, sekce starý nábytek. Bývá tam toho tolik, že si člověk mnohdy může vybírat barvu a povrch. Naproti kluzákům je vhodné pěkné lamino, jinak je to jedno. Tím chci říct, že 120 € mi přijde docela dost.
Ale k "ložiskům"- na kruhy jsem přidělával kruhy, nebo půlkruhy z DTD (opět ze SD), přičemž větší průměr je lepší. Musí se ovšem olepit hrana! Do bedny se zhotoví vhodné zářezy (může být i jenom "V") a do nich se přišroubuje po dvou kluzácích z teflonu. Je vhodné přidat ještě boční doraz, aby půlkruhy nevyjely do strany. Též se může přidat nějaký přítlak, pro regulaci tření. U malých dalekohledů to však není nutné (případné střídání těžších a lehčích okulárů lze řešit posuvným závažím- je-li tubus magnetický, tak třeba magnetem, který se po něm posunuje).
Ale k "ložiskům"- na kruhy jsem přidělával kruhy, nebo půlkruhy z DTD (opět ze SD), přičemž větší průměr je lepší. Musí se ovšem olepit hrana! Do bedny se zhotoví vhodné zářezy (může být i jenom "V") a do nich se přišroubuje po dvou kluzácích z teflonu. Je vhodné přidat ještě boční doraz, aby půlkruhy nevyjely do strany. Též se může přidat nějaký přítlak, pro regulaci tření. U malých dalekohledů to však není nutné (případné střídání těžších a lehčích okulárů lze řešit posuvným závažím- je-li tubus magnetický, tak třeba magnetem, který se po něm posunuje).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Děkuji za info , ta dobson bedýnka za 120 euro není levná , ale nejsem manuálně zručný a musel bych si to nechat někde vyrobit ? Netuším kde ? Dnes psali z Tavsco hu že boční ložiska na dobson 150 mm nemají a mají pouze na 200 mm dobson ,