Skywatcher EQ5 Pro Synscan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Alamrob
Věk: 52

Re: Skywatcher EQ5 Pro Synscan

Příspěvek od Alamrob »

Dec motor jsem ještě nerozdělával. Přesně co navrhuješ jsem měl v plánu udělat. Až budu mít dnes později čas, tak se kouknu pod kryt motoru DEC, jestli jsou vyměnitelné za RA - jestli tam jsou ty stejné ploché konektory. Když budou, tak motory vyzkouším zapojené tak, že nynější DEC bude RA a naopak.

EDIT: Tak už jsem motory odkrytoval a přepojil tak, aby DEC motor byl zapojen jako RA a naopak. Problém se přestěhoval na druhý motor. Takže motory jsou v pořádku a někde je chyba mezi ručkou a motory (zkoušel jsem s jinou ručkou od dobsona GoTo). Mezi ručkou a motory je základní deska ovladače (tak říkám té samostatně krabičce, do které se zapojuje ručka a z které jde kabel k RA motoru) a kabely k zásuvkám na motorových krytech a pak kabely od zásuvek na krytech motorů k vlastním motorům (u RA motoru jsou navíc kabely, které vedou od jedné zásuvky ke druhé). Kabely k motorům jsem navzájem zaměnil a problém je stejný. Kabely k motorům to nejsou.
Zbývají kabely mezi zásuvkami na krytech motorů a vlastními motory (mezi nimi je navíc malý plošný spoj se zásuvkami) a základní deska ovladače.
Může to být třeba studený spoj nebo je to spíše vada nějaké součástky na základní desce ovladače? To už ale asi nepaří do astrofora, ale do nějakého fóra s bastlením elektroniky :-(.
mordy

Příspěvek od mordy »

Můžeš ještě proměřit ohmetrem kabely. Vypadají robustně, ale kdo ví, co je vevnitř. Povysunutý konektor z desky nebo studeňák se taky nedá vyloučit.

Pokud odešel driver, vevnitř toho obávám se na opravu moc nebude. Na Telescop services ho mají za cca 5kkč... žádná láce:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... Mount.html
Pak jsem ho našel ještě v Anglii, tam i s poštovným vychází cca na 3.5kkč, ale nevím, jestli si k tomu celníci nepřirazí clo.
https://www.rothervalleyoptics.co.uk/sk ... 5-pro.html
U nás jsem ho nikde neviděl, ale asi by se stačilo poptat. Cenový rámec bys měl.

Zkus se zamyslet, jestli to napájíš bezpečně, aby se ti to nestalo znovu. Psal jsi, že používáš akumulátor. Jestli klasický Pb, netuším, jestli ta jednotka zkousne 14V čerstvě nabité baterie. Malé 6V ne-goto jednotky jsou údajně na přepětí hodně háklivé. 14V udělá o 36% vyšší výkonovou ztrátu než 12V. Neměl jsi to zapojené s připojenou nabíječkou? Z levných nabíječek leze naprázdno klidně 20V. Nemohlo se to přepólovat? I když, pokud přežila goto jednotka, snad napájení nebyl problém. Pokud se zasekne dalekohled o stativ, může to driver přetížit také.
TMartin
Věk: 53

Sky-Watcher EQ5 PRO - špatný signál do DEC motoru? - prosím o radu

Příspěvek od TMartin »

Prosím o radu k následujícímu problému.
Jsem čerstvým majitelem málo používané a velmi zachovalé montáže Sky-Watcher EQ5 PRO SynScan GoTo.
Po plném zapojení MCB (motor control box) a HC (hand control) funguje pouze pohyb na RA ose. Motor na DEC ose pouze vydává hlasité chrčivé zvuky, maximálně občas cukne o 1mm na jednu nebo druhou stranu.
Problém nemůže být v zátěži (tu mám cca 6-7kg), ale asi ani v motoru samotném. Když totiž DEC motor odšroubuji z montáže a volně položím nebo držím v ruce, chová se v plném zapojení stejně. Když DEC motor připojím přímo do MCB (RA motor je tedy odpojený), běží DEC motor normálně a plynule, dokonce i na montáži se zátěží otáčí bez problémů oběma směry.
Se zdrojem by také neměl být problém - používám aku stanici https://www.datart.cz/nabijeci-stanice- ... or620.html, která na cigaretovém výstupu deklaruje 12V/8A (HC v Setup menu ukazuje 11,5V).

Můj laický názor je, že by mohlo jít o chybu v elektronice HC nebo spíš MCB? Pomohl by nějaký reset?
(našel jsem nějaké YT video, kde někdo tvrdil, že podobný problém vyřešila výměna MCB - ale investovat dalších 5000 se mi zatím nechce...)
Budu vděčný za jakoukoli radu či připomínku k mým úvahám.
Skvělé by bylo, najde-li se tu dobrá spřízněná duše (z Prahy nebo blízkého okolí), která vlastní stejnou nebo adekvátní funkční montáž a u které bych mohl po domluvě vyzkoušet, jestli nějaká z mých "krabiček" není vadná.
MOC díky!
Standa

Příspěvek od Standa »

Podle popisu to vypadá na závadu v napájení motoru (motor nedostává proudové pulzy ve vhodném pořadí, nějaký krok vynechává). Když jste jej měl v ruce chrčel a nehýbal se nebo chrčel a hřídelka se "cukala"? Zkusil bych se nejdříve podívat na to, jestli někde není nějaký "studeňák", přerušené spojení. Pokud je poškozený řadič krokového motoru, tak je nutné jej vyměnit, resp. asi celou MCB. Mám volnou ručku od montáže AZ-EQ6, netuším však je-li kompatibilní s vaší montáží...

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
TMartin

Příspěvek od TMartin »

v ruce chrčel a hřídelka lehce cukala
Standa

Příspěvek od Standa »

Tak to je buď "studeňák" nebo řadič. S ručkou to asi nemá co společného, ale můžete to zkusit s jinou. Pracuji v Praze, byl byste schopen desku s elektronikou vymontovat? Můžu se podívat na to, zda-li někde není přerušené spojení, uvolněný konektor a pod.

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
TMartin

Příspěvek od TMartin »

Díky za nabídku, rád využiju. Posílám SZ...
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Martin má tu montáž ode mě. Montáž jsem před prodejem vyzkoušel a vše fungovalo (za dva roky od koupě jsem ji použil snad jen 15 minut).
Je možné, aby se toto stalo při přepravě? Nějak mi to nejde na rozum (tím se samozřejmě nijak nezříkám odpovědnosti)...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Kvazar75

Příspěvek od Kvazar75 »

Zdravím.
Byl bych moc rád,kdybyste mi někdo poradil.
Koupil jsem si montáž Sky-watcher Eq5 pro z druhé ruky.Je jako nová,nic poškozeného.Zatím jí zkouším bez dalekohledu v obýváku a seznamuju se s ovladačem.
Vše dělám podle návodu.První nastavení,souřadnice,datum,čas.Vše mi jde nastavit i polárka na ovladači souhlasí s aplikací úplně přesně.
Když pokračuju dál,tak se dostávám do nabídky Ustavení na 1,2,3 hvězdy.Potvrdím na 1 hvězdu,dá mi to nabídku,vyberu známou hvězdu.Když jí potvrdím,tak se na pár sekund rozjede motorek a celý ovladač vypne.
Znovu se tak dostane na začátek.
Nevím proč to vypíná a nevím co s tím.
Jak říkám,seznamuju se s tím,abych to neřešil venku za tmy.
Poradí někdo?
dvader
Věk: 59

Re: EQ-6 problém

Příspěvek od dvader »

Čím to napájíš?
Mohl by to být slabý zdroj nebo nedostatečné napětí.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-6 problém

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Může jít i o špatný kontakt na konektorech kabelu mezi montáží a ovladačem. Zkusil bych jiný kabel.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Jak píše dvader, velmi pravděpodobně měkký zdroj. Jakmile si montáž cucne víc šťávy, spadne napětí zdroje pod určitou mez, kterou montáž potřebuje, a dojde k resetu
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Kvazar75

Příspěvek od Kvazar75 »

Koupil jsem adaptér 12v 2a.
Na ruční ovládání všechno funguje.
Hledal jsem v ovladači v menu dát do továrního nastavení,ale nenašel jsem.
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Napětí lze zkontrolovat následovně:
1.) vše zapni jako normálně
2.) nastav rychlost motorů na nejvyšší hodnotu (9)
3.) vyber menu Utility Function -> Show Information -> Power Voltage
4.) zmáčkni směrová tlačítka doprava a nahoru, aby se rozjely oba motory a sleduj hodnotu napětí
Napětí 11 V by mělo být snesitelné, pod 11 V už může elektronika blbnout.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

2A bude málo, ty motory si mohou každý vzít při rozjezdu 1,5 - 2A a tím pádem ti klesne napětí. Udělej, co radí Tomáš.
Chce to zdroj, který bude schopný udržet 5A. U zdroje 2A navíc riskuješ, že ho spálíš.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Odpovědět