do této chvíle jsem používal pouze refraktory, no a tak nějak jsem došel k závěru, že je na case zkusit nějaký ten newton a porovnat co je pro mě víc prima. Takze ve zkratce, mam neco nacteno, ale praxe zadna. K věci - potřebuji kolimátor k sestave 254/F5 TS Photon Carbon tube / 1.0x TSGPU + ZWO 2600 MC Pro. Puvodne jsem mel pocit ze to je sranda, proste jeden vyberu laser od TS a smitec. Nicmene pak jsem se utopil v ocalech, ruznych znackach laseru, concentrech a .... mam v hlave tak akorat maglajs.
Muze mi nekdo poradit - jaky kolimator bude davat smysl vuci teto sestave i v pripade ze bych koupil do budoucna reduktor na f/4 a na kterem mentalne nezesilim pri kolimaci obou zrcadel ?
Mel jsem v ruce ruzne kolimatory a ty laserove vetsinou bylo treba zkolimovat. Na vizual jsou ok, na foceni uz nebudou dostatecne (zvlast po F4 a pripadne mene). Za mne Ocal, nic lepsiho na kolimaci nenajdes.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Ahoj,
Ja mám laserový aj chesshire kolimátor. Používam oba. A pravda je, že laserový kolimátor treba zkolimovať=nastaviť. Na youtube sú k tomu videá napr toto:
Ja som môj tiež "nastavoval" a chce to čas a trpezlivosť.
Michal
S dalekohledy SCT jsem kolimaci neresil. Ted mam (temer) klasicky cassegrain a kolimace byla nutna.
Taky jsem to resil a vybral Ocal 3.0Max
Nicmene prace s nim potrebuje zkusenosti - v principu je to snadny ale musi se vedet co je v obrazu co a kdyz tam mas baffle se spoustou "schodu" tak bylo docela tezky najit na co nastavit ten zakladni kruh, co je v obraze primar a co sekundar a co nepodstatny trubky a tubusky (v mem pripade) u korektoru.
Pak uz to jde dobre a me na zacatku hrozne pomohl Psion, ktery ma stejny dalekohled i kolimator.
Kazdopadne Ocal je v principu skvela vec a relativne primitivni na ovladani.
Dekuji za rady uz se mi doma vali ocal 3.0 max. Tak az dorazi z dalneho vychodu muj novy newton, tak jsem na to desne zvedavej Ten tutorial je dost desivy a doufam ze u toho nezesedivim
Celkove je dokumentacd k OCALu spis jak k nejskemu vedeckemu projektu a ne ke komercnimu vyrobku - dost priserna.
Ja mel nejvetsi proble poznat ve zmeti sedych krouzku co je co