Optický kabel k domečku do zahrady

Otázky, rady, tipy, návody...
mirkovacik
Věk: 53

Optický kabel k domečku do zahrady

Příspěvek od mirkovacik »

Ahojte, chcel by som natiahnut optickym kablom LAN siet do zahrady k pilieru (neskor tam bude aj astro domcek). Teraz robim nejake terenne upravy s mam moznost pretiahnut vlakno chranickou. Ake vlakno mam kupit? Vobec sa v tom nevyznam. Na oboch koncoch som nepripraveny, ale vlakno potrebujem ulozit teraz tak, aby som to v buducnosti vedel pripojit. Je to cca. 40m, ale chcrl by som to s rezervou dokopy cca 50m.

Poradite mi to vlakno?
Pripadne aj s tym, ake koncove zariadenia... Elektriku taham spolu s tym.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: Opticky kabel k domceku do zahrady

Příspěvek od biker.fm »

A proc optiku ? 50m je v pohode pro datovy kabel stineny Cat6. Optika se pouziva na delsi vzdalenosti jak 100m. Rekl by jsem, ze na tu kratkou vzdalenost si optikou jen zbytecne pridelavas starosti.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

<ironie>40 nebo 50 metrů dlouhý metalický kabel bude pěkně indukovat proud při bouřkách. Koncová zařízení to taky jistě ocení.</ironie>
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

I kdyz je stineny ?

mirkovacik

Mozno mas pravdu, necham si poradit. Ja len, ze ked uz kopem... kus bude aj pod betonom. Tak aby aj o 10 rokov to splnalo poziadavky... :)

Ale rad by som pocul aj k tej optile dajku radu.
dvader
Věk: 59

Re: Optický kabel k domečku do zahrady

Příspěvek od dvader »

biker.fm píše: 03. 09. 2024, 22:20 I kdyz je stineny ?
Při těch desítkách metrů si o funkčnosti stínění nedělám iluze…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

mirkovacik píše: 03. 09. 2024, 22:21 Mozno mas pravdu, necham si poradit. Ja len, ze ked uz kopem... kus bude aj pod betonom. Tak aby aj o 10 rokov to splnalo poziadavky... :)

Ale rad by som pocul aj k tej optile dajku radu.
Optika, dnes singl mode a rovnou natahnout vicevlaknovy a ne jen treba 4 vlakna (cenovy rozdil neni velky). No a k tomu patricne prevodniky. Potrebujes pak sehnat nekoho kdo ti to svari a nejlepsi optiku ukoncit na obou stanach v opticke vane. Ja bych to resil ve finale radiovym spojem. Neni to drahe a je to lepsi nez resit jakekoliv kabely pro datovy prenos po zahrade. Samozrejme tohle plati pouze v pripade ze v trase neni zadna prekazka.

Nedalo mi to, viz co napsal Hades a dvader ke kabelu v zemi a pripadne indukci pri bource. Na root.cz jsem nasel diskuzi na stejne tema (kabel do zeme) a sel bych cestou kvalitniho bezdratoveho spoje (nemam na mysli nejake bezdratove hracky na kazde strane za 500,-). Optiku az na druhem miste.

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak pokud tam máš chráničku, tak snad lze vyměnit/protáhnout později cokoli. Nemusíš to řešit v okamžiku výkopu, prostě zakopeš jen chráničku, případně s protahovacím lankem. Osobně bych dal na takovouhle vzdálenost místo vroubkované chráničky už nějakou hladkou LDPE trubku, přesně tu co se s ní třeba profukují ty optické kabely. Líp se tam protahuje cokoli, je to hladké a lépe to klouže.

Pokud už tam stejně plánuješ přívod napájení, tak už je to fuk, kopat musíš tak jako tak.

Osobně mám mezi domem a hvězdárnou stíněný Cat7e (stejně jako po celém domě), a zatím ho provozuju na gigabit ethertetu, teoreticky by to mělo jít i na 10G, ale zatím mám v domě jen gigový switch. S bouřkou zatím problém nebyl, mám to asi 25m.

Klidně bych tam ale šoupnul i tu optiku. Pro vzdálený přístup je gigabit už naprosto v pohodě, stíhá to vysoké fps i např. při natáčení planet, vypadá to skoro jako bys seděl u obrazovky přímo na místě. Na přesun gigabajtů dat se ale hodí cokoli klidně i ještě rychlejšího, akorát si musíš uvědomit, že pak musíš mít srovnatelně rychlou infrastrukturu i v domě, minimálně tu k PC, kde s tím hodláš pracovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vader.s
Věk: 47

Příspěvek od vader.s »

Ahoj, na 50m mi prijde single mode mozna zbytecny. Multimode rozhodne dostacuje (kabel OM3). Na takovou vzdalenost single mode jen prodrazi vse od instalace az po opticke moduly SFP ci prevodniky, aktivni prvky. Souhlasim se Standou s tim bezdratem, pokud neni v ceste prekazka. Pouzivam gigabitovy P2P spoj jiz pet let bez jakehkoliv problemu, a to na tom jede cela domacnost vc. streamovacich sluzeb, videokonferenci a terminalu, u ktereho i minimalni ztratovost paketu je znat. Internetove pripojeni mam prave az za timto pojitkem. Je to reseni od Mikrotiku, takze stabilni. Navic pokud sitim neholdujes, je uz z vyroby prednastavene. Pokud mas samozrejme jedinecnou prilezitost a zdroje polozit at uz chranicku ci primo i optiku, sel bych do multimodu, kabel min. OM3. S tim dosahujes na 300-500 m 10Gbps, ale i 40Gbps. Ale to asi potrebovat nebudes. Reseni tc. od Mikrotiku bylo asi za 2000 Kc. Uzke hrdlo to 1Gbps pojitko nebude.

Milan
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Používám pojítko Ubiquiti NanoStation na 50 m a vše bez problémů. Samozřejmě, pokud se musí kopat, tak bych to řešil optickým kabelem. Pojítko má výhodu, že funguje na propojení např. dvou domků přes sklo oken, nic se netahá, nic se nevrtá(kabel nějak musí do domu), je to jednoduchá instalace.
sniper
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sniper »

Bezdrat je nejjednodussi, ale kabel je kabel, ono to radio moc nemusi treba silnej dest. Jestli si vyberes single mode nebo multimode kabel je na tyhle vzdalenosti jedno (realne se to resi az od cca. 5km delky) ale musis mit na obou koncich moduly pro stejnej typ (nemuzes pripojit single mode kabel na multimode moduly, nebude fo fungovat). Takze se podivej na ceny SPF/SPF+ modulu a podle toho se rozhodni.

A optika je rozhodne lepsi nez metalika, at si rika kdo chce co chce. Cenove to vychazi dost podobne a optiku muzes vest hned vedle silovyho vedeni (stejnej husi krk), metaliku musis mit min. 30cm od silovyho vedeni.
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Mám do kupole cca 20m ( v odpadní trubce 30mm ) přes 3roky natažený optický kabel spolu s přívodem 230V. Zatím vše funguje bez problémů.
Sestava tp-link MC220L 2ks + tl-sm321a & tl-sm321b a natažený optický kabel ( 1 vlakno je rezerva)
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

biker.fm píše: 03. 09. 2024, 22:27 Nedalo mi to, viz co napsal Hades a dvader ke kabelu v zemi a pripadne indukci pri bource. Na root.cz jsem nasel diskuzi na stejne tema (kabel do zeme) a sel by jsem cestou kvalitniho bezdratoveho spoje (nemam na mysli nejake bezdratove hracky na kazde strane za 500,-). Optiku az na druhem miste.
Heh tu diskusiu na root som začal ja. Osobne som skončil na power line adaptéroch. Chcel som pôvodne ísť do optiky. Nakoniec som ale od toho upustil keďže by bolo komplikované. Nakoniec som len predĺžil elektrickú prípojku z 20m na 50m od domu keďže priložiť k tým prvým 20m elektrického kábla aj optiku by bolo komplikované.

Beha to 100Mbit čo bohate postačuje na VNC. Prenos dát trvá pár minút. Fotím priamo do XISF s ZSTD kompresiou takže súbory majú polovičnú veľkosť čo šetrí čas pri prenose tak aj miesto na disku.

Čo sa týka ethernetu v zemi je tam link na youtube od chlapíka ktorý mal tiež 30m ethernetu zakopaného v zemi. Potom čo mu druhýkrát za 5 rokov spálilo switche na oboch stranách to vymenil na optiku.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
mirkovacik

Toto
https://www.kabel.sk/fiber-kabel-lc-lc- ... L8QAvD_BwE
a toto https://eshop.opticord.cz/optix-lc-upc- ... _d165.html
su rovnake konektory, len ina krytka? Obe pisu konektory LC.
U toho druheho je este napisane "brusenie UPC". Je to zhodne? Ci nieco uplne ine, nekompatibilne?
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Dej tam Mikrotika RBLHGG-60adkit (u nás stojí okolo 5 KKč) a máš klid. Na tuto vzdálenost je to ideální řešení. Osobně vyzkoušeno na mnohem větší vzdálenost... :idea:
Odpovědět