Pointace pro C9.25 a ASI533MC Pro

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
jantichy
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Pointace pro C9.25 a ASI533MC Pro

Příspěvek od jantichy »

Ahoj, mám tuhle konfiguraci:
  • Dalekohled SCT Celestron C9.25 (ohnisko 2350 mm)
  • Kamera ZWO ASI533MC Pro (senzor 11.31x11.31 mm, velikost pixelu 3.76 µm, 3008x3008 pixelů)
  • ZWO ASIAIR Plus
  • Montáž Skywatcher AZ-EQ6
A potřeboval bych tady se zkušenějšími probrat, jakou k tomu pointační kameru a pointační hledáček, aby to pointovalo aspoň trochu spolehlivě. Mám asi jenom dvě omezující věci:
  • Nechci OAG, jednak proto, že by s takovým ohniskem už mohla mít problém najít nějaké použitelné hvězdy, jednak proto, že někdy v budoucnu to povede k Hyperstaru, kde OAG překáží, takže prostě koukám po samostatné pointační kameře a hledáčku.
  • Pointační kamera by měla být od ZWO, aby si povidala s ASIAIRem.
Na začátku jsem nejdřív bez jakéhokoliv přemýšlení koukal po poměrně obvyklé malé kombinaci ASI 120MM Mini Mono + ASI 30F4 Mini Guide Scope.
  • U té kamery už mi víc lidí říkalo, že už je za zenitem (a možná už ji ani nové ASIAIRy nepodporují, nevím) a že bych se měl koukat minimálně po ASI220MM Mini Mono. OK, to beru, takže to mám jako startovní východisko do další diskuze.
  • Ale ten hledáček – průměr 30 mm, ohnisko 120 mm – nebude to pro ten můj dlouhý dalekohled málo? Tuším, že tuhle kombinaci výše používají hlavně lidi s mnohem kratšími ohnisky.
Mám v hlavě pár školometských pouček, které ale nevím, jak moc je brát dogmaticky a jak moc to hrotit až takhle moc:
  • "Ohnisková vzdálenost pointačního dalekohledu by měla být přibližně 1/4 až 1/2 ohniskové vzdálenosti hlavního dalekohledu." --> Takže při ohnisku té mé Schmidtky 2350 mm by ten pointační hledáček měl mít ohnisko 600 až 1200 mm. Jako vážně u toho mám mít ještě metrový refrák pro pointaci, nebo je to přehnané?
  • "Úhlová velikost/pixel scale pointačního dalekohledu by měl být přibližně 2 až 4krát větší než u hlavní kamery." --> Kdybych se bavil o té ASI220MM, ta má pixel velký 4 µm, takže pokud to dobře přepočítávám, tak to opět vede na pointační dalekohled s ohniskem 600 až 1200 mm.
A ta moje finální otázka k tomuhle teda je: Opravdu pro tenhle můj 2350mm dalekohled a za předpokladiu ASI220MM jako pointační kamery potřebuju pointační dalekohled s ohniskem 600 až 1200 mm? Nebo máte někdo s podobnou konfigurací hlavního dalekohledu jinou zkušenost? Co za vás stačí pro dostatečné upointování?

Díky moc za pomoc, Honza
Brandýs nad Labem | Praha | Planetum | Štefánikova hvězdárna | Hvězdárna Ďáblice
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář úkazů | Česká lokalizace Stellaria
MilAN
Věk: 76

Re: Pointace pro C9.25 a ASI533MC Pro

Příspěvek od MilAN »

Používám na SCT MEADE 10" ACF -s reduktorem na F=1820 a s kamerou 3,46 um /pix , sestavu pointer F= 250mm, kamera ASI 174 (5,96um pixel), takže celkově pointer 4,92"/pixel, dalekohled 0,43"/pixel. A celkem to dobře zvládá. Limitem je seeing.
Je potřeba tím pádem počítat, že bude potřeba hlavní kameru binovat nebo obraz zmenšovat, a to právě kvůli seeingu. Viděl bych pro tu sestavu jsko dostačující pointér F250mm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
edik

Re: Pointace pro C9.25 a ASI533MC Pro

Příspěvek od edik »

Možná je to úplná blbost, ale není možné pro pointační kameru použít Barlow 2x a tim zdánlivě to ohnisko prodloužit? Vyhověl by tak i kratší pointer. Dělaj se takový čočky, co se našroubujou přímo na kameru a stojí to pár korun.
Odpovědět