- Dalekohled SCT Celestron C9.25 (ohnisko 2350 mm)
- Kamera ZWO ASI533MC Pro (senzor 11.31x11.31 mm, velikost pixelu 3.76 µm, 3008x3008 pixelů)
- ZWO ASIAIR Plus
- Montáž Skywatcher AZ-EQ6
- Nechci OAG, jednak proto, že by s takovým ohniskem už mohla mít problém najít nějaké použitelné hvězdy, jednak proto, že někdy v budoucnu to povede k Hyperstaru, kde OAG překáží, takže prostě koukám po samostatné pointační kameře a hledáčku.
- Pointační kamera by měla být od ZWO, aby si povidala s ASIAIRem.
- U té kamery už mi víc lidí říkalo, že už je za zenitem (a možná už ji ani nové ASIAIRy nepodporují, nevím) a že bych se měl koukat minimálně po ASI220MM Mini Mono. OK, to beru, takže to mám jako startovní východisko do další diskuze.
- Ale ten hledáček – průměr 30 mm, ohnisko 120 mm – nebude to pro ten můj dlouhý dalekohled málo? Tuším, že tuhle kombinaci výše používají hlavně lidi s mnohem kratšími ohnisky.
- "Ohnisková vzdálenost pointačního dalekohledu by měla být přibližně 1/4 až 1/2 ohniskové vzdálenosti hlavního dalekohledu." --> Takže při ohnisku té mé Schmidtky 2350 mm by ten pointační hledáček měl mít ohnisko 600 až 1200 mm. Jako vážně u toho mám mít ještě metrový refrák pro pointaci, nebo je to přehnané?
- "Úhlová velikost/pixel scale pointačního dalekohledu by měl být přibližně 2 až 4krát větší než u hlavní kamery." --> Kdybych se bavil o té ASI220MM, ta má pixel velký 4 µm, takže pokud to dobře přepočítávám, tak to opět vede na pointační dalekohled s ohniskem 600 až 1200 mm.
Díky moc za pomoc, Honza