Zážitky z pozorování
- Ondra_z_hor
Re: Zážitky z pozorování
Viděli jste včera cca mezi 23 - 00 pohybující se "zářící oblak"? Šlo to ze severu na východ cca 30 stupňu nad obzorem z našeho pohledu v Konojedech. Sledovali jsme to i velkým triedrem a jsem přesvědčený že to byl nějaký stupeň z rakety, protože to byl zářivý, rychle se pohybující bod a vypouštěl kolem sebe postupně oblaka. Nikde jsem ale o tom nenašel zmínku. Jen včera příspěvek na Fb, jak se tomu někdo divil stejně jako my.
Ahoj, tady: viewtopic.php?t=12141&start=570#p524958
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Re: Blbý den
Tohle je jedna ze dvou věcí, které se v našem koníčku děsím - pád optiky.
Ta druhá je ztráta klíče od auta někde po tmě, v trávě a nejlépe i velmi daleko od domu...a protože jsem pesimista, radši vozím náhradní
Ta druhá je ztráta klíče od auta někde po tmě, v trávě a nejlépe i velmi daleko od domu...a protože jsem pesimista, radši vozím náhradní
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Klíče řeší Airtag nebo něco obdobného…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Loni tu někomu spadla kamera na dlažbu a došlo na ohýbání kovu.
Klíče od auta musím mít vždy v kapse, aby mne tlačily do stehna. Pokud mne nic netlačí, mírně panikařím, neboť jezdím autem, které se už dvakrát samo zamklo. Sice ne mi, ale ta možnost tu stále je.
Klíče od auta musím mít vždy v kapse, aby mne tlačily do stehna. Pokud mne nic netlačí, mírně panikařím, neboť jezdím autem, které se už dvakrát samo zamklo. Sice ne mi, ale ta možnost tu stále je.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Proto mě v kapsi musí tlačit buď klíč od auta, nebo mobil, kterým to auto odemknu a dostanu se ke klíči.
SW 100ED APO, ATR2600C
- stmare
- Kontaktovat uživatele:
Blbý den
K tématu blbý den bych přidal i situace, kdy jedu někam za tmou a na místě zjistím, že mi něco chybí. Může to být třeba jen T kroužek pro připojení foťáku a noc je zmařena.
Mám kolegy, kteří to řeší tak, že všechny drobnosti vozí 2x, ale já ne a vracel jsem se teď s nepořízenou.
Mám kolegy, kteří to řeší tak, že všechny drobnosti vozí 2x, ale já ne a vracel jsem se teď s nepořízenou.
SW 100ED APO, ATR2600C
Toto má poměrně jednoduché řešení, které používám už dlouho: V telefonu mám odškrtávací seznam a když se chystám, tak podle tohoto seznamu nakládám věci do auta. Co se drobností týče, tak ty mám vždy ve větších celcích, třeba v pouzdrech, a snažím se mít co nejvíc komponent dlouhodobě spojených.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Abych nic nezapomnel (nebo aspon maxinalne minimalizoval) ze neco zapomenu, pred odjezdem si poskladam fotosestavu jako bych byl na louce. Pak to jen po castech prenesu do auta. Samozrejme i tahle varianta neni 100%-ni. Tento vikend jsem vyrazil do Orlickych hor. Na akci jsem se tesil, bylo to setkani vizualistu a byl k dispozici i pulmetrovy dobson a 2x ctyrstovka. Doma jsem poskladal light foto sestavu (fotak, StarAdventurer, stativ, casovac, powerbanka). Co mi mohlo chybet a nemohl jsem fotit ? Jen mala drobna placata malickost a to jsem zjistil az na miste v noci. Jak jsem vse slozil a montaz zarovnal na polarku a chtel jsem udelat prvni zkusebni snimek ... fotak mi zahlasil ze nema pametovou kartu. No a vsichni vizualiste si mne vychutnali s poznamkou ze to je setkani vizualistu a ne astrofoticu 
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 09. 09. 2024, 15:32, celkem upraveno 1 x.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- stmare
- Kontaktovat uživatele:
Taky v tom mám určitý systém, ale trochu jsem ho naboural, když jsem si to všechno stavěl doma a řekl si, že je blbost tam dávat reduktor a dal jen prodlužovací tubusek, který normálně s sebou nevozím. Pak jsem uklízel vše do svých seskupujících pouzder, a řekl si, že prodlužovací tubusek nevozím a dal jej mimo. Na něm zůstal ovšem ten T kroužek.
Jinak ano, mám i checklisty v pouzdrech, abych věděl co tam patří, ale nekontroloval jsem...
Jinak, co ale zdvojuji je pametova karta, takze se mi pro zmenu nestane to co biker.fm
Jinak ano, mám i checklisty v pouzdrech, abych věděl co tam patří, ale nekontroloval jsem...
Jinak, co ale zdvojuji je pametova karta, takze se mi pro zmenu nestane to co biker.fm
SW 100ED APO, ATR2600C
No a potom sú tu takí vizuálisti, ktorí si zabudnú naložiť schodíky k Dobsonu. Na mieste sa zázračne objaví dobrý človek so schodíkmi, i rád vypomôže a zachráni vzácnu jasnú noc. Lenže záchranca odchádza prvý a schodíky mu zabudneme vrátiť. To že je z mesta na úplne opačnej strane je asi už len taká tá zlatá bodka na záver 
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Stanislavxyz
Michaeli, jestli tomu dobře rozumím, tak máte teď schodíky dvoje a můžete je tedy "zdvojovat" a tím minimalizovat riziko, že vyjedete bez nich. Avšak pozor na půjčování! 
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Z druhého konce. Též se musí vše, co se z auta vytáhne, taky do něj před odjezdem zase pěkně nastrkat. Kritická jsou pozorování s novým dalekohledem, kdy člověk ještě není navyklý na novou sestavu. Je zajimavé, že u mě povětšinou mysl sama aktivuje alarm systém, že něco není v pořádku, ale co konkrétně v pořádku není, to mi potvora neřekně. Prvně, co jsem byl pozorovat v zimě se 40 tkou na Jizerce, jsem "všechno" pěkně sbalil a rychle skočil z mrazu do roztopenýho auta, V hlavě mi začal zvonit alarm, že je něco hodně špatně a po rozsvícení reflektorů auta koukám - před autem je můj dalekohled 
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Byl svědkem toho, jak vizualista nachystal dobsona a šel do auta pro kufr s okuláry. Kufr zůstal doma, tak jsme pozorovali jakýmkoli okulárem, co kdo zrovna u sebe měl.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč