Askar 120 APO

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Tomas914

Askar 120 APO

Příspěvek od Tomas914 »

Dnes mi prišiel tento ďalekohľad, bol k nemu priložený optický test od TS:

Riešil som nákup už dlhšie s jedným američanom z Cloudynights, ktorý ho už skôr mal a veľmi ho pochvaľoval.
Na star test mi povedal, že je kompletne nepoužiteľný, lebo TS evidentne nenechali ďalekohľad ani vytemperovať + ronchi test indikuje trocha sférickú aberáciu.
Vie mi niekto bližšie vysvetliť, či má pravdu a čo presne môžem z optického hľadiska očakávať vzhľadom na daný test report? Budem ho používať výhradne vizuálne.

Zatiaľ som urobil len krátky test na konároch stromov oproti svetlu a na vzdialenej anténe s 5mm TV Delite. Nevidím vôbec žiadnu farebnú vadu, ani pri 340x. Obraz mi príde veľmi ostrý, neviem či by som poznal sférickú aberáciu za daných podmienok.
Doteraz som používal 80mm FPL53 triplet a na prvý pohľad žiadny zásadný rozdiel nieje vidieť medzi nimi v kvalite optiky.
Reálny test na oblohe najskôr za pár dní.

Na nemeckom fóre niekto písal, že číňan zrovna u týchto tripletov schválne nechal trocha sférickej aberácie aby zakryl chromatickú, pretože sú určené primárne na foto, kde to nevadí. Tiež spomenul, že kvôli tomu ale sú vraj nevhodné na planéty a dvojhviezdy (neviem s čím porovnával), to dúfam pravda nebude.
Askar 120 APO, TS 80mm f/6 triplet APO, Celestron C6
TeleVue Panoptic 24mm, Nagler 16mm, Nagler 9mm, DeLite 5mm, ES 8.8mm 82°
Baader MaxBright II
Artaban
Věk: 58

Re: Askar 120 APO

Příspěvek od Artaban »

Na vizuál to bude dobrý dalekohled a s binohlavou to bude pěkný na planety, Měsíc a dvojhvězdy.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Yarkho
Věk: 43

Re: Askar 120 APO

Příspěvek od Yarkho »

Podľa mňa pravdu má, ten star test je nepoužiteľný, vnútro intra i extrafokálu sú veľmi zvláštne.

Urob si star test sám, pri veľkom zväčšení.
Odpovědět