Prosba o pomoc s fórem
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Re: Prosba o pomoc s fórem
Já měl za to, že AF implodovalo a už přes týden nefunguje. Dneska v práci jsem měl dvě hodiny čekačku v autě, tak jsem to zkusil přes mobil a ejhle - sedm stran nepřečtených příspěvků.
DNS problém není, adresy překládá, na PING odpovídá, ale NMAP hlásí "host seems down". Linux, Windows, Android, Firefox, Konqueror, Opera, ethernet, WiFi... server neodpovídá. O2 asi nechce, abych tu lezl, zato přes mobilní data T-mobile problémy nejsou. Ještě vyzkouším v rámci dědiny u příbuzných, jak moc lokální ten problém je.
Částečně se mi ulevilo, že AF stále funguje.
DNS problém není, adresy překládá, na PING odpovídá, ale NMAP hlásí "host seems down". Linux, Windows, Android, Firefox, Konqueror, Opera, ethernet, WiFi... server neodpovídá. O2 asi nechce, abych tu lezl, zato přes mobilní data T-mobile problémy nejsou. Ještě vyzkouším v rámci dědiny u příbuzných, jak moc lokální ten problém je.
Částečně se mi ulevilo, že AF stále funguje.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Mne tiež predvčerom fórum blblo kedy mi vracalo že spojenie bolo reštartované. Dokonca som si pustil wireshark a pozrel sa čo sa tam deje. Po three way TCP handshaku browser poslal TLS client hello načo server odpovie RST paketov a celé spojenie tým padne. Po pár minútach sa mi to ale rozbehlo. Podľa mňa je to ale neriešiteľné pretože to bude proste nejaký problém po ceste. Jediné čo by mohlo niečo napovedať je tracerout.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
No a nemôže byť toto spôsobené ochranou, ktorú správca serveru implementoval proti spamu a DDoS útokom?
Vo vlákne o novej verzii sa to dá nájsť, cca okolo tohto príspevku: viewtopic.php?t=18824&start=1170#p525207
A fai2ban by zodpovedal tomu čo v komunikácii vidíš. Mne to teda tiež občas blbne podobne divným spôsobom a až sa to stane znovu, tak tiež skúsim wireshark.
Vo vlákne o novej verzii sa to dá nájsť, cca okolo tohto príspevku: viewtopic.php?t=18824&start=1170#p525207
A fai2ban by zodpovedal tomu čo v komunikácii vidíš. Mne to teda tiež občas blbne podobne divným spôsobom a až sa to stane znovu, tak tiež skúsim wireshark.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- HonzaStr
- Věk: 48
Ano, je to tou ochranou (v případě Tomáše Grygarčíka). Je tam nastavený limit na počet dotazů za nějakou dobu, v tomto případě došlo k překročení, načež následoval ban ve firewallu. Konkrétní čísla bych tu raději veřejně nepsal, ale je to nastavené tak, aby to běžný traffic celkem bezpečně nepřesáhl (a ten ban je pak na poměrně dlouhou dobu). Napíšu SZ.
Kdyby se to někomu dalšímu stalo, tak se nestyďte - a ozvěte se. Už tu i jeden případ byl (tam to způsobovala splašená smarfeed čtečka, když bylo smartfeed vypnuté).
Jinak teda ty problémy včera a předevčírem, to byl zase náš "DDOS útočník" - vypršel limit na ban ve firewallu a ti jeho "workeři" zase začali otravovat, než je to znovu setlo. Je to holt boj, jak to nastavit, je to o určitém kompromisu.
Kdyby se to někomu dalšímu stalo, tak se nestyďte - a ozvěte se. Už tu i jeden případ byl (tam to způsobovala splašená smarfeed čtečka, když bylo smartfeed vypnuté).
Jinak teda ty problémy včera a předevčírem, to byl zase náš "DDOS útočník" - vypršel limit na ban ve firewallu a ti jeho "workeři" zase začali otravovat, než je to znovu setlo. Je to holt boj, jak to nastavit, je to o určitém kompromisu.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Pouze uvedu, že jsem měl několik let vypnutou cache ve Firefoxu a zapomněl jsem na to. Prakticky vše jsem pokaždé stahoval znovu, a to mi zvedlo dotazy na server nad kritickou mez.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
V mojom prípade to nebol fail2ban pretože server odpovedal na pripojenie len ho okamžite zahadzoval. Tiež sa to po desiatich minútach znova rozbehlo. Tiež sa takýto výpadok potom opakoval aj večer.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- HonzaStr
Ano, to odpovídá, to bylo tím přetížením serveru, tj. tím "slow DDOS" útokem. Dělají to ve vlnách. Teď bude zase pár dní pokoj, než jim vyprší ban.
- Stanislavxyz
Já mám možná hloupý dotaz, snad mě poněkud omlouvá, že oblast IT je pro mě španělská vesnice, ale komu a jak se ozvat, když se kupříkladu nedostanu na AF a nebudu tedy moci napsat sem, ani SZ někomu kompetentnímu? Jistě, na pár členů mám telefon, či email, avšak nerad bych je obtěžoval tím, že mi nejede AF...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Mne sa to posledné týždne stáva relatívne pravidelne; cca týždeň sa neviem dostať na fórum, potom na cca 24 hodín funguje bez problémov a následne sa to zasa akoby "zablokovalo". Keď si momentálne fórum otvorím normálne cez prehliadač, neviem sa sem dostať, ale keď sa cez ten istý NTB pripojím na pracovný proxy server, tak už áno.
- HonzaStr
Stanislavxyz: Nejlepší je se zkusit připojit přes jinou IP adresu, což (obzvlášť pro laika) nemusí být jednoduché. V zásadě jde o to, přihlásit se do astro-fóra odjinud, aby to nešlo přes společné připojení k internetu (např. přes mobilní data v mobilu, v práci, u souseda/známého...). Pokud to tam jde, napište mi odtud soukromou zprávu. Do té zprávy je ideální mi napsat IP adresu, která je blokovaná (zjistíte jí např. na stránce https://www.whatsmyip.org/), případně jí dohledám i sám, pokud jste např. nedávno postovali nějaký příspěvek (a adresa se od té doby nezměnila).
Anebo počkejte, až problém přejde (ale trvá to déle než týden) a pak mi bez odkladů napište ze svého připojení.
Ale za normálních okolností by se vám to stát nemělo, pokud nemáte např. vypnutou cache v prohlížeči a do toho nezačnete intenzivně prohledávat astro-fórum
.
ArcturusD: vypadá to na stejný problém, jako u Tomáše - velmi velký počet dotazů za posledních několik hodin. Vypadá to, že máte vyplé cacheování v prohlížeči, doporučuji to zkontrolovat a zapnout. Prohlížeč se takhle pořád dokola ptá např. na obrázky v záhlaví, ikony smajlíků, všechny soubory .css atd - a neúměrně (a zbytečně) tím roste počet dotazů na server.
Anebo počkejte, až problém přejde (ale trvá to déle než týden) a pak mi bez odkladů napište ze svého připojení.
Ale za normálních okolností by se vám to stát nemělo, pokud nemáte např. vypnutou cache v prohlížeči a do toho nezačnete intenzivně prohledávat astro-fórum

ArcturusD: vypadá to na stejný problém, jako u Tomáše - velmi velký počet dotazů za posledních několik hodin. Vypadá to, že máte vyplé cacheování v prohlížeči, doporučuji to zkontrolovat a zapnout. Prohlížeč se takhle pořád dokola ptá např. na obrázky v záhlaví, ikony smajlíků, všechny soubory .css atd - a neúměrně (a zbytečně) tím roste počet dotazů na server.
Od té doby, co je implementována ochrana proti DDOS nejsem schopen se připojit z firemního počítače, pokaždé stejná chybová hláška - connection timed out.
Osobní i mobil bez problémů, může to být také způsobeno změnou nastavení serveru?
Původně jsem si myslel, že komunikaci utne firewall, ale po přečtení příspěvků zde si tím už nejsem jistý.
Osobní i mobil bez problémů, může to být také způsobeno změnou nastavení serveru?
Původně jsem si myslel, že komunikaci utne firewall, ale po přečtení příspěvků zde si tím už nejsem jistý.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- Stanislavxyz
Honzo, děkuji Vám za odpověď i za práci, kterou pro AF konáte!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- HonzaStr
kuceraz: Ano, to vypadá přesně, jako ten popsaný problém. Pošlete mi do SZ svoji IP adresu z práce, podívám se na to.
HonzaStr - kontaktoval som vás cez SZ a tiež som vám poslal svoju IP adresu. Vypisuje mi to rovnakú chybovú hlášku "connection timed out".
- HonzaStr
Protože se množily problémy, tak jsem nakonec zařadil do obranného mechanismu filtr na geolokaci podle IP adresy. Odteď by to tedy nemělo odchytit adresy v CZ/SK.
A rovnou jsem zkontroloval už odchycené adresy a u těch z CZ/SK jsem zrušil jejich ban, překvapivě jich tam pár bylo, i těch "nenahlášených". Ono je to tím, že ty blokovací kritéria jsou nastavena poměrně mělce a zřejmě není takový problém to při opravdu intenzivním prohlížení webu překročit.
Odteď by to tedy mělo být zase o něco spolehlivější.
A rovnou jsem zkontroloval už odchycené adresy a u těch z CZ/SK jsem zrušil jejich ban, překvapivě jich tam pár bylo, i těch "nenahlášených". Ono je to tím, že ty blokovací kritéria jsou nastavena poměrně mělce a zřejmě není takový problém to při opravdu intenzivním prohlížení webu překročit.
Odteď by to tedy mělo být zase o něco spolehlivější.