tak abych to tady neplnil jenom prodejem a koupí, rád bych zprostředkoval zkušenosti se zajímavým kouskem optiky.
Nedávno jsem přemýšlel jak dostat více ze své sady refraktorů a zaujal mě 0.65x reduktor rovnač Apex od Strizony.
https://starizona.com/products/apex-ed- ... -telecopes
Kvůli atraktivnější ceně jsem risknul objednávku přímo z USA a po pár týdnech čekání a zaplacení DPH je doma.
Dodává se ve dvou velikostech a pro moje ohniska vyhovuje ten větší s přídomkem L. Je nabízen s tím, že vykreslí APS-C snímače.
Ale mně to samozřejmě nedalo a první testík jsem zkusils s největším čipem co mám k dispozici = full frame Canon RP (pixel size 5.75um). A byl jsem pozitivně překvapen, že ani v tomto mě nijak nezklamal a pro moje malé domácí foceníčko je to podle prvního testíku celkem použitelné.
Test jsem provedl na svém oblíbeném TS115 F7 s ohniskem 800mm. Ve svých šuplících jsem vyhrabal Baaderáckou redukci z M63 na dvoupalcový tubus s helikálním zámkem, který perfektně drží reduktor zanořený v originálním TS okulárovém výtahu. Podle doporučení výrobce jsem mezi závit reduktoru a EOS kroužek přidal 1mm distanční podložku pro dosažení 56mm backfokusu. A šel fotit Polárku
Asi byla i celkem klika na seeing, protože FWHM median 1.7px nevídám doma na ohnisku přes 500mm a na kameře s 5.75um pixely příliš často. V rozích už samozřejmě nějaká koma byla, ale na málo jasných hvězdách naprosto v pohodě (eccentricity v rozích do 0.55), obráceně jsem čekal mnohem větší vinětaci (s ohledem na určení pro APS-C) ale ani ta mě nijak nepřekvapila a věřím že si s ní flat poradí.
Podle astrometrie snímku je výsledné ohnisko 530 a F=4.6 tj. reduktor není v mém konkrétním případě 0.65x ale velmi blízkých 0.66x a tudíž expozici zkrátí více než 2x...
Celkově jsem výkonem APEXu-L na FF velmi příjemě překvapen. Čočkový astrograf bez rušivé barevné vady s F4.6 "rozumně kreslicí" v rohu FF, bez problémy s kolimací jsem ani neočekával.
Výsledný snímek je 7x30s bez kalibrace se srovnaným pozadím pomocí DBE v PixI.