Světelné znečištění: Žádost o radu
Re: Světelné znečištění: Žádost o radu
Mě se taky líbí jak to svítí dolů, to je rozhodně dobré. Tradiční světelní technici by se mohli občas zamyslet nad tím, jestli se tahle výhoda nesetře tou intenzitou světla která z těch lamp často jde. Osvětlenost se měří na zemi ale obyčejně se lidi po zemi neplazí a když ve výšce očí měřím trojciferné luxy tak tu asi něco nehraje. Mě pan starosta odpálkoval s tím, že se na tom žádné změny dělat nesmí.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
"Když se chce, tak to jde", musím potvrdit z vlastní zkušenosti. Na lampách v ulici před domem jsou několik let vypínače, ale defakto je nepoužívám, protože ledky mají snad 2.300K a 20m od nich je už tma. Předchozí sodíkovky rušily, i když jsem pozoroval 5-10m nad úrovní ulice. Nyní, ze stejného místa, nejsou ledky vidět. Jinak město vyměnilo na hlavním tahu všechny sodíkovky za žluté LED. Na SQM nevidím nějaký zásadní vliv, ale je to tím, že jsem od hlavního tahu trochu dál a nad úrovní lamp, v opačném případě by to bylo určitě znatelné.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Argument, že se lidi po zemi neplazí, je naprosto scestný a nepoužitelný. Má se měřit osvětlenost komunikace, tak se měří na ní ( resp. do 10 cm nad) a to tak, jek je uvedeno v platné normě.
Pokud to jsi schopen změřit, tak to udělej a pokud to překračuje normu, nebude záležet na nějakém panu starostovi .Protože pak to lze určitě u patřičných orgánů napadnout a musí se najít řešení a uvést do souladu s normou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
No jenomže víš Milane ono to je tak, nejspíš na můj popud přijel technik (to jsem tu nenapsal) a měřil u nás v obci a usoudil, že je to vpořádku. Měřil odraz fasád a měřil osvětlenost u oken přízemí. Na silnici to neměřil a pod lampama taky ne. Slušně jsme si večer o tom prohodili pár slov on poukázal na to, že jelikož jsou ty lampy na sloupech NN vedení čezu a ty jsou daleko od sebe, musí to být napálené výkonem aby bylo vidět i mezi. Tím to vlastně skončilo a já už nic kromě držení zobáku nezmůžu.
Nebo můžu, odstěhovat se
Nebo můžu, odstěhovat se
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Jak postupovat u světelného znečištění....
Byl jsem na dovolené a ukazoval lidem slunce i krásy noční oblohy. Zároveň pořádám přednášky o vesmíru a věcech okolo nás
a při té příležitosti mě oslovila jedna paní s tím, že problém světelného znečištění chce ve své obci řešit. Obrátila se na mě s radou o pomoc.
Vím, že by nejdříve měla oslovit vedení obce, ale ta ji pravděpodobně nevyslyší. Co potom dělat? Já se o to snažil a u okolních měst kde jsem oslovoval odbor životního prostředí se se mnou ani nebavili.....
Máš nějakou cennou radu jak dál postupovat prosím?
Petr
a při té příležitosti mě oslovila jedna paní s tím, že problém světelného znečištění chce ve své obci řešit. Obrátila se na mě s radou o pomoc.
Vím, že by nejdříve měla oslovit vedení obce, ale ta ji pravděpodobně nevyslyší. Co potom dělat? Já se o to snažil a u okolních měst kde jsem oslovoval odbor životního prostředí se se mnou ani nebavili.....
Máš nějakou cennou radu jak dál postupovat prosím?
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Re: Jak postupovat u světelného znečištění....
Obrať se na Pavla Suchana, do SZ ti na něj posílám kontakt
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Měla by oslovit vedení obce, bez ohledu na to, co si myslí. Bez MŮ to stejně nepůjde.
souhlas, též bych začal napřed na obci.