Ahoj všetkým,
neviete prosím o podmienkach pozorovania a astrofoto na Prednej Hore alebo sedle Zbojská? Obidve miesta poznám ako turista, skôr ale neviem, či môžem zvlášť na Prednej Hore liezť niekomu autom s technikou takpovedfiac do dvora. Zvlášť na juhozápadnej strane sú chatky na prenájom pre turistov, ako jednotlivcovi-začiatočníkovi mi je však náročné zaplatiť 120€ na noc za celý objekt a ostať minimálne dve noci.
Oslovil som aj NP Muránska Planina, zvlášť v súčasnej dobe keď je park relatívne čerstvo vyhlásený za Park tmavej oblohy, tam som ale dostal iba všeobecné stanovisko k pohybu na území NP. Taktiež na Veľkú Lúku je údajne zákaz zotrvať s vozidlom v nočných hodinách, povolenia sa vydávajú iba na obdobie v rámci dňa.
Sedlo Zbojská sa javí zatiaľ ako ideálna voľba, keď má človek väčšie množstvo techniky - teda astromontáže s napájaním a všetku techniku ku kamerám a zrkadlovkám. Svetelnému smogu sa tam vyhnúť nedá, ale podmienky pozorovania a fotenia jasnejších DSO by tam mali byť priaznivé.
SR, Banskobystrický kraj
Re: SR, Banskobystrický kraj
Od správy CHKO Muránska planina sa toho veľa nedozvieš. Oni tieto veci neriešia. Astronomické pozorovania pre verejnosť na Muránskej planine (resp. na Veľkej lúke) organizuje OOCR Gemer (Hviezdy nad Muráňom) v spolupráci s hvezdárňou Rimavská Sobota.
Čo mám informácie zhruba spred roka od jedného zo zamestnancov hvezdárne, tak si v tom čase boli vytipovať nejakú lokalitu na pozorovania aj na Prednej Hore. Je to dostupnejšia lokalita, ako je Veľká lúka, na ktorú je možný vjazd len na povolenie. Či to nejako pokročilo, to teraz neviem povedať, pretože som sa s ním od vtedy na túto tému nerozprával. Skús sa poinformovať priamo na hvezdárni v RS.
Čo mám informácie zhruba spred roka od jedného zo zamestnancov hvezdárne, tak si v tom čase boli vytipovať nejakú lokalitu na pozorovania aj na Prednej Hore. Je to dostupnejšia lokalita, ako je Veľká lúka, na ktorú je možný vjazd len na povolenie. Či to nejako pokročilo, to teraz neviem povedať, pretože som sa s ním od vtedy na túto tému nerozprával. Skús sa poinformovať priamo na hvezdárni v RS.
Ahojte, akurat v dnoch 9.8. az 11.8. budeme na Muranskej planine a mam vytipovane nejake miesta, vratane Prednej hory, tak dam potom vediet, kazdopadne som sa dnes informoval mailom na adrese np@npmuranskaplanina.sk kde mi velmi ochotne poskytli nejake info, tak ho sem napisem a snad to niekedy niekomu pomoze.
Obe lokality, Predna hora a aj Velka luka su relativne zname pozorovacie lokality, na Velkej luke sa organizuje aj akcia Hviezdy nad Muranom.
Kto by chcel z Muranskej planiny pozorovat svojou technikou skutocne s povolenkou na prejazd motorovym vozidlom nepochodi (resp. techniku vie vyviest ale nasledne musi ist vratit auto a povolenku spat do obce Muran pretoze povolenky sa vydavaju iba na dany den a v dany den musia byt vratene), existuje vsak moznost si prenajat chatku na tejto stranke kde ku chatke dostanete aj povolenku a teda takto by sa to dalo zmanazovat. Tie chatky a ich lokality som zatial blizsie neskumal.
Druha alternativa je najst si miesto ktore je pristupne vozidlom a zaroven pobyt na tomto mieste vozidlom neporusi pravidla narodneho parku, to je samozrejme trochu obmedzujuce lebo najlepsie lokality su vramci narodneho parku na povolenku... Kazdopadne tuto variantu chcem vyskusat a jedno take miesto na hranici narodneho parku som si vytipoval.
Tretia moznost je v den akcie Hviezdy nad Muranom (kona sa viackrat do roka) sa nakontaktovat na organizatora, ktorym je OOCR Gemer a poziadat ich ci by ste sa nemohli pripojit a ci by vam popripade nepomohli s vynesenim techniky... Samozrejme tu treba ratat s vacsim mnozstvom ludi.
Stvrta moznost je si predsa vybavit povolenku na Velku luku, zaviest tam techniku, nejakym sposobom ju tam nechat (niekto by ju ostal strazit alebo neviem...) a auto s povolenkou zaniest spat do Murana, nasledne sa vratit na miesto a stravit tam noc, v lokalite Piesok na Velkej luke je mozne taborovat.
Kontakt na informacne stredisko v Murani je tu.
Obe lokality, Predna hora a aj Velka luka su relativne zname pozorovacie lokality, na Velkej luke sa organizuje aj akcia Hviezdy nad Muranom.
Kto by chcel z Muranskej planiny pozorovat svojou technikou skutocne s povolenkou na prejazd motorovym vozidlom nepochodi (resp. techniku vie vyviest ale nasledne musi ist vratit auto a povolenku spat do obce Muran pretoze povolenky sa vydavaju iba na dany den a v dany den musia byt vratene), existuje vsak moznost si prenajat chatku na tejto stranke kde ku chatke dostanete aj povolenku a teda takto by sa to dalo zmanazovat. Tie chatky a ich lokality som zatial blizsie neskumal.
Druha alternativa je najst si miesto ktore je pristupne vozidlom a zaroven pobyt na tomto mieste vozidlom neporusi pravidla narodneho parku, to je samozrejme trochu obmedzujuce lebo najlepsie lokality su vramci narodneho parku na povolenku... Kazdopadne tuto variantu chcem vyskusat a jedno take miesto na hranici narodneho parku som si vytipoval.
Tretia moznost je v den akcie Hviezdy nad Muranom (kona sa viackrat do roka) sa nakontaktovat na organizatora, ktorym je OOCR Gemer a poziadat ich ci by ste sa nemohli pripojit a ci by vam popripade nepomohli s vynesenim techniky... Samozrejme tu treba ratat s vacsim mnozstvom ludi.
Stvrta moznost je si predsa vybavit povolenku na Velku luku, zaviest tam techniku, nejakym sposobom ju tam nechat (niekto by ju ostal strazit alebo neviem...) a auto s povolenkou zaniest spat do Murana, nasledne sa vratit na miesto a stravit tam noc, v lokalite Piesok na Velkej luke je mozne taborovat.
Kontakt na informacne stredisko v Murani je tu.
Pridám moju skúsenosť, o túto tretiu možnosť som sa osobne pokúšal nejako zorganizovať a pripojiť sa k ostatným astronómom. Áno, techniku mi organizátor a prepravca vezmú, ale potreboval by som všetko zbaliť a dať si všetko zaviezť spät hneď po skončení podujatia, resp. to tam nechať a na druhý deň riešiť individuálnou cestou. Keď by boli viacerí, tak by to šlo skombinovať so štvrtou možnosťou ale je to tiež o kompromisoch.Ladames píše: ↑06. 08. 2024, 16:06 Tretia moznost je v den akcie Hviezdy nad Muranom (kona sa viackrat do roka) sa nakontaktovat na organizatora, ktorym je OOCR Gemer a poziadat ich ci by ste sa nemohli pripojit a ci by vam popripade nepomohli s vynesenim techniky... Samozrejme tu treba ratat s vacsim mnozstvom ludi.
Taktiež, ako aj používateľ juh spomenul, samotná forma a programy pozorovania oblohy sú na jednotlivcoch, resp. z organizácií sa o propagáciu, popularizáciu a marketing stará predmetný OOCR Gemer, prípadne aj organizácia Banskobystrický kraj Turizmus. Samotný manažment národného parku s týmto údajne nič nemá spoločné.
V rámci komunikácie medzi NP Muránska Planina a Banskobystrický kraj Turizmus som taktiež vyjadril moju skromnú žiadosť o zlepšenie koordinácie a komunikácie smerom k verejnosti ohľadne aktivít súvisiacich s astroturizmom aj s konkrétnymi návrhmi. Je to ale záležitosť na dlhšie obdobie, keďže pre všetky zúčastnené strany je to fakticky nový obor a nová záležitosť. Určite je čo zlepšovať a vyvíjať do budúcna.
SW 150PDS | MC 90/1250 | EQ5m | EOS 550D | EOS 600Dm