Ztracené hvězdárny?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Achernar

Re: Ztracené hvězdárny?

Příspěvek od Achernar »

Díky! Nepodařilo se mi to najít, děkuju.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
janek950

Příspěvek od janek950 »

O Lachoutovi a jeho hvězdárně si můžete přečíst i ZDE - na straně 7. Jeho Zeiss refraktor se měl časem dostat na hvězdárnu ve Slaném, ale po tamních posledních změnách a modernizacích netuším, jak to s ním teď je.

Je otázka jak to bylo s nějakou kopulí na jeho vile - podle staré pohlednice dům kdysi vypadal tak, jako vypadá dodnes. Když jsem se kdysi bavil s majitelem, říkal že tam býval uprostřed sloupek a ta střechovitá šestiúhlá nástavba že bývala otočná. Jen nějak nevím, jak to v tom případě bylo s nějakou štěrbinou (i když ta mohla při nějakých pozdějších úpravách zmizet - aby nezatékalo).
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Zajímavé. Když jsem si tu dobovou pohlednici prohlédl v max. zvětšení, přišlo mi, že směrem do ulice, tedy k jihu ( Mapy.cz ) je v krytině jakýsi dekl - v rovině krytiny je patrné nějaké vyvýšení tohoto pole. Nástavba měla jasně prkenný vnější líc. Je i možné, že se střecha otáčela a že se pozorovalo tím odendávacím deklem, který je už v současnosti zrušen a stříška je celá oplechovaná.
Absence následovatelů. kdy dojede k likvidaci a prodeji zařízení, je jeden velký smutek. Ale nebude to ojedinělý případ.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Naopak, je to pravidlo. Všechny takové hvězdárny stojí a padají s jedním jediným člověkem. Vlastně ani nevím o nějaké výjimce, kdy by se našel nějaký pokračovatel. Ale stejně je to třeba se sbírkami. Mám kamarádku, která se zabývá vystěhováváním domů, tak mi to vyprávěla. Dědicové nebo noví majitelé většinou prostě všechno vyhodí, často i věci objektivně velmi cenné, umělecká díla, kvalitní sbírky, které mohou mít často i větší cenu než ta nemovitost. Je to takový náš český obyčej, že se při změně majitele vytříská všechno až na holou zeď, vytrhají podlahy a úplně všechno se udělá nové.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Použil jsem eufemismus - souhlasím. Vybavila se mi, bude to 10 let, návštěva u mamky bratrance blahé paměti v malebné vísce v Lužických horách. Poseděli jsme v krásné chaloupce s původními kachlovými kamny, starým zařízením, vše dýchalo historií, kterou se tehdy onen příbuzný, písmák, kytarista a fotograf, v místě zabýval. Chaloupka byla v tom stavu, v jakém ji získali za jeho mládí rodiče po odsunu Němců. Jedinou novinkou byl počítač na stole. Poté jsem po jeho pohřbu viděl chaloupku podruhé. Jeho dva synové, kterým majetek odkázal, vše vykopali, vyházeli, kamna zbořili, zbyla jen hlína na podlaze. Žádný vztah k ničemu.
Omluva za off-topic.
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

Tak já s něčím podobným počítám už dopředu, co budu dělat na půdě pozorovatelnu, tak to mám vymyšlené tak, že jednou někdo jen dá na tři páry krokví protézy, na to nabouchá latě, položí tašky a jako by tam nikdy nic nebylo.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

janek950 píše: 01. 08. 2024, 14:34
Je otázka jak to bylo s nějakou kopulí na jeho vile - podle staré pohlednice dům kdysi vypadal tak, jako vypadá dodnes. Když jsem se kdysi bavil s majitelem, říkal že tam býval uprostřed sloupek a ta střechovitá šestiúhlá nástavba že bývala otočná. Jen nějak nevím, jak to v tom případě bylo s nějakou štěrbinou (i když ta mohla při nějakých pozdějších úpravách zmizet - aby nezatékalo).
To je opravdu zajímavé, vypadá to opravdu tak, že ta podoba zůstala dodnes původní a klasická kopule tam zřejmě nikdy nebyla. Děkuju za zajímavý odkaz.
Odpovědět