Levnější nebo dražší triedr?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
bobek

Re: Levnější nebo dražší triedr?

Příspěvek od bobek »

Dnes jsem opět navštívil prodejnu Meopty a dovezl si připravený nový MeoPro Air 8x42 po reklamaci. Země původu zůstala, sériové číslo je o 103 vyšší a nečistot uvnitř je výrazně méně, než v předchozím kusu. Čistoty řady MeoStar ale nedosahuje.
Při podrobném zkoumání pod svítilnou se na hranolech při pohledu přes objektivy dají najít velmi malá prachová zrnka, ale v zorném poli okulárů naštěstí nic vidět není.

Ani dodávaný hadřík na optiku není tak jemný a sametový, jako starší hadřík pouze s logem Meopty (ještě bez „lepšího pohledu na svět“), který se před 10 lety dodával k řadě MeoStar 10x42 HD. Pokud by byl potřeba, rozhodně doporučuji v optice zakoupit kvalitnější.

Ptal jsem se, jestli si původní kukátko můžu se slevou zakoupit s tím, že bych neuplatňoval záruku. Tak prý odprodávají pouze kusy s drobným mechanickým poškozením, s vadami v optice ne.

Tož uvidíme :-).
bobek

Příspěvek od bobek »

Brouzdání Mléčnou dráhou s MeoPro Air 8x42 s nádherně vykreslenými hvězdami v celém zorném poli mně tak nadchlo, že jsem včera opět navštívil prodejnu Meopty a dovezl si ještě jeden kousek na chatu. Má již vyšší koncové trojčíslí výrobního čísla "728" (první nejhorší měl 295, druhý lepší 398) a je vidět, že se výrobce snaží.
Uvnitř je absolutně čistý bez jakýchkoliv známek prachu či jiných nečistot, jen na objímkách čoček se dají najít malé světlé rýhy v začernění, které jsou ale mimo optickou cestu. Zajímavostí je, že rozšířená záruka na stránkách e-shopu i v záručních podmínkách je uvedena na 10 let od registrace, přitom vygenerovaný certifikát uvádí 30 let. Nejspíš mají jeden univerzální na všechno :-).
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Tak to sme sa včera v Meopte minuli :)

V popoludňajších hodinách som mal cestu okolo, a zastavil som sa po náhradný kus za MeoPro Air 10x42. Reklamácia prebehla bez problémov, prepravu predošlého kusu do labáku Meopty si Meopta objednala i zaplatila sama. Reklamáciu uznali v plnom rozsahu a s pani som sa dohodol, že nový kus na mňa počká na vrátnici.

Nový kus má sériové číslo nižšie o 90, ale funguje a kreslí dobre. Oproti modelu 8x42 má výraznejší guľový jav, menší komfort pozorovania (daný menšiou vzdialenosťou výstupnej pupily), i väčší pokles ostrosti ku kraju zorného poľa. Napriek tomu sú hviezdy rozumné skoro až do kraja, len v jeho blízkosti trochu "rozchlpatejú".

Iste, model 8x42 je v tomto lepší. A aj napriek tomu, že ho bez okuliarov na nekonečno nezaostrím, zistil som, že pre prechádzky hviezdnymi poliami siaham automaticky po ňom...
bobek

Příspěvek od bobek »

Byl jsem tam dopoledne mezi 9 - 10h, protože mají přes prázdniny omezenou provozní dobu. Tak hlavně, že vše dobře dopadlo a ať "Air" dobře slouží :-).
Od paní jsem za provedené nákupy zdarma dostal malé tvrzené pouzdro i s popruhem na Nikona 8x30 EII. Je sice s logem Meopty, ale nemusím na původní kožené pouzdro k Nikonu přišívat poutka na popruh :-).
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Na MHV ho určitě brát budu, takže bude příležitost k vyzkoušení ve dne i v noci.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Na HTT Herzberg v Německu jsem si zkoušel APM 6.5x32 APO se skly FCD100 (čínská verze FPL-53) a byl jsem za ty peníze překvapený. Chromatická aberace minimální (menší než u dalekohledů o 2 třídy vyšší) a celkem slušný kontrast. Zkreslení v krajích není velké a i tam je barva OK. Uvnitř vše vycernene a i v protisvětle se chová dobře. Díky širokému rozestupu objektivů má pěkný 3D efekt. Kresba hvězd výborná. Zorné pole 9.3° je fajn. Porovnával jsem s mým Nikon EDG 8x42 a co se týká kontrastu a barevného podání ukazuje APM parádně. Dokonce Nikon má v krajích výrazně větší chromatickou aberaci. Za 250 Eur to je pěkný přístroj.
Přílohy
Resizer_17257008170441.jpg
Resizer_17257008170441.jpg (411.82 KiB) Zobrazeno 2205 x
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Pane kolego, opravdu je tento binoš se skly FCD100? Na stránkách APM uvádějí FCD1, což by odpovídalo sklům FPL-51, viz zde: https://www.apm-telescopes.net/en/apm-m ... e-focusing
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Máš pravdu, zřejmě jsem se na mobilu přehlédl. Každopádně platí, že dalekohled má extrémně nízkou chromatickou aberaci, výrazně nižší než Nikon 8x30 EII WF nebo Swarovski Habicht 7x42. Obraz je kontrastní, ostrý s neutrálními barvami. Já si tyhle levné dalekohledy nekupuji, ale tenhle mě dost překvapil.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Meopta má na eshope opäť zľavovú akciu na MeoPro Air, ceny sú veľmi podobné ako v lete.
Odpovědět