Homere, jak jsem psal- nejsem znalcem stavebního zákona, ale pro tyto stavby (do 25 m2 a dalších Vámi jmenovaných parametrů), platila výjimka právě pouze v případě, že se jedná o již zastavěný pozemek. Příklad: mám statek- R.D., stodola, garáž, etc. a na pozemku mám místo ještě na "tiny house" do 25 m2, je to možné. Pokud ale na pozemku nic nestojí, bude i malá stavba pro rekreaci na ohlášení. Tedy vzhůru na stavební úřad. Tam se úplně nejdříve podívají do územního plánu a pak vyřknou verdikt. Na Astrolamou výše zveřejněném obrázku žádné stavby na pozemku vidět nejsou a tato výjimka tedy nepůjde uplatnit. Nebo se mýlím? Či novela staveb. zákona něco v tomto měnila (ještě jsem nestudoval). Protože jestli se legálně může stavba do 25 m2 postavit na poli, louce, nebo v lese, tak zítra kupuji pozemek a pozítří maringotku.Homer píše: ↑24. 07. 2024, 13:07 (...)
Dále, na tomto pozemku lze opravdu bez potíží postavit stan, maringotku a ba i trvalou stavbu o zastavěné ploše 25m2, podsklepenou do 3m hloubky ( zde evidentně nelze a není třeba ) a 5m výšky.
Ale i tato stavba má své limity a tak je dobré navštívit SÚ. Pozemek musí být součástí r.d. nebo sloužit rodinné rekreaci.
(...)
------------------
edit: Ještě byla jakási výjimka na stavby do 16 m2 a tuším 4 m výšky, ale nevím zdali je ještě platná. Rozhodně 100% platí co napsal Homer- jde o výklad stavebního zákona a ten může být značně kreativní. Proto je nutné navštívit příslušný stavební úřad.