Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Nemůžu si pomoct, v zavřeném stavu mi to něco připomíná
!

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé řešení pro Seestar.
https://www.astrotreff.de/index.php?att ... bs1-1-mp4/
https://www.astrotreff.de/index.php?att ... bs2-1-mp4/
https://www.astrotreff.de/index.php?att ... bs1-1-mp4/
https://www.astrotreff.de/index.php?att ... bs2-1-mp4/
- Přílohy
-
- Seestar dome.jpg (221.16 KiB) Zobrazeno 3851 x
Jak by se to dalo udělat, aby se pod pilířem dalo projet autem? Musí být pilíř ukotvený do země? Při zabudování kopule do konstrukce garáže uvažuji nad tím, že by kopule byla nad vjezdem do garáže, ne na opačné straně.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Jednoduše - při šířce běžné garáže není problém zhotovit skrytý nebo přiznaný průvlak a na něj pilíř osadit.
Skrytý průvlak se nachází v konstrukci stropu a neomezuje světlou výšku garáže. Přiznaný průvlak pak je samostatně pod stropní konstrukcí, ovšem výhodou zase je, že může být provázán se ztužujícím věncem obvodového nosného zdiva.
Skrytý průvlak se nachází v konstrukci stropu a neomezuje světlou výšku garáže. Přiznaný průvlak pak je samostatně pod stropní konstrukcí, ovšem výhodou zase je, že může být provázán se ztužujícím věncem obvodového nosného zdiva.
Díky, toto jsem potřeboval, předám projektantovi, až to bude aktuální 

William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Ahoj, mám takový problém s provedením drenáže respektive, výkopem pro odvod vody který by musel vést přes cizí pozemek (vlastní státní pozemkový úřad), který mi nedovolí tam udělat výkop. Je to prostě pole kde kromě plevele nic není. Odepsali mi, že by se tím poškodil systém odvoňovacích meliorací
tak mám zase prosbu.
Ve stavu v jakém je to teď mám vodu na místě pro pozorovatelnu prakticky až nahoru jen co štouchnu do země. Ani nevím jak na tomhle blázinci začít třeba s pilířem, prostě vycucnout vodu kalovkou a dejme tomu půl metru pod zemí začít šalunk, zalít betonem a navést tam potom prostě zeminu třeba 80cm, je to vůbec takto reálný očekávat, že to bude fungovat?

Ve stavu v jakém je to teď mám vodu na místě pro pozorovatelnu prakticky až nahoru jen co štouchnu do země. Ani nevím jak na tomhle blázinci začít třeba s pilířem, prostě vycucnout vodu kalovkou a dejme tomu půl metru pod zemí začít šalunk, zalít betonem a navést tam potom prostě zeminu třeba 80cm, je to vůbec takto reálný očekávat, že to bude fungovat?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Tady je dobrá rada drahá.
Bez znalostí jakýchkoliv další informací mne napadá toto:
1) Koupě nějaké části sousedního pozemku
2) Pokud jsou viditelné sběrné šachtice meliorace, provést drenážní pera na svém pozemku a napojit se s odtokem na nejbližší šachtici, to sousední
melioraci neublíží
3) Založení do zvodnělé vrstvy znamená působení Archimedova zákona - základ pilíře bude podroben vztlaku vody. Založil bych proto na současném
terénu bez kopání a potom terén zvýšil. Ovšem otázkou bude co a jak na tomto čerstvém násypu stavět. Jedině snad na terénu založit všechno a
potom jej zvyšovat.
4) Další otázkou je, jak vypadá výška spodní vody při déletrvajícím deštivém období. Sousední drenáž tam asi není jen tak, že soudruzi neměli co dělat.
Pokud s tím nemáte delší zkušenost, poptal bych se starousedlíků. Ale jak vidíme, budoucnost bude spíše suchá než mokrá.
Víc mne v tuto chvíli nenapadá.
Bez znalostí jakýchkoliv další informací mne napadá toto:
1) Koupě nějaké části sousedního pozemku
2) Pokud jsou viditelné sběrné šachtice meliorace, provést drenážní pera na svém pozemku a napojit se s odtokem na nejbližší šachtici, to sousední
melioraci neublíží
3) Založení do zvodnělé vrstvy znamená působení Archimedova zákona - základ pilíře bude podroben vztlaku vody. Založil bych proto na současném
terénu bez kopání a potom terén zvýšil. Ovšem otázkou bude co a jak na tomto čerstvém násypu stavět. Jedině snad na terénu založit všechno a
potom jej zvyšovat.
4) Další otázkou je, jak vypadá výška spodní vody při déletrvajícím deštivém období. Sousední drenáž tam asi není jen tak, že soudruzi neměli co dělat.
Pokud s tím nemáte delší zkušenost, poptal bych se starousedlíků. Ale jak vidíme, budoucnost bude spíše suchá než mokrá.
Víc mne v tuto chvíli nenapadá.
- Stanislavxyz
Astrolamo, Homer to podstatné vyřkl již ve druhé větě své reakce- bez dalších informací se moc nepohneme. Nějaký nákres situace, výřez z mapy a další komentář by byl vhodný.
K Homerovu bodu č. 2)- není mi jasné, jestli je to míněno provést "načerno", nebo se pokoušet získat svolení úřadů (čím si výrazně zhorším pozici v případě, že povolení nedostanu a budu to chtít dělat "načerno").
ad 4) respektive poslední věta bodu 4)- ono se zdá, že to bude ještě malinko jinak. Srážek bude za určité období dost možná stejně, pouze budou jinak rozprostřené v čase. Myslím, že se hovoří o déle trvajícím období bez dešťů prokládaným přívalovým deštěm, bleskovými povodněmi. Tyto bleskové povodně pochopitelně převahu sucha nenaruší, poněvadž voda rychle odteče, bez možnosti více se vsáknout. Celé je to velice komplexní a začíná to hospodařením v lese a na poli a končí retenčními a retardačními nádržemi, poldry (zejména velkým množstvím malých nádržek) aplikovanými pokud možno úplně všude, od horské bystřiny, po parkoviště u dálnice.
Výše zmíněný scénář ovšem pro budování čehokoliv (vyjma periodické tůňky) na permanentně podmáčeném místě a v dolíku není vůbec optimistický. Možná tedy raději bod 1)? Ale, pakliže nám kolega Astrolama poskytne více informací o lokalitě a zamýšlené stavbě, třeba něco vymyslíme.
K Homerovu bodu č. 2)- není mi jasné, jestli je to míněno provést "načerno", nebo se pokoušet získat svolení úřadů (čím si výrazně zhorším pozici v případě, že povolení nedostanu a budu to chtít dělat "načerno").
ad 4) respektive poslední věta bodu 4)- ono se zdá, že to bude ještě malinko jinak. Srážek bude za určité období dost možná stejně, pouze budou jinak rozprostřené v čase. Myslím, že se hovoří o déle trvajícím období bez dešťů prokládaným přívalovým deštěm, bleskovými povodněmi. Tyto bleskové povodně pochopitelně převahu sucha nenaruší, poněvadž voda rychle odteče, bez možnosti více se vsáknout. Celé je to velice komplexní a začíná to hospodařením v lese a na poli a končí retenčními a retardačními nádržemi, poldry (zejména velkým množstvím malých nádržek) aplikovanými pokud možno úplně všude, od horské bystřiny, po parkoviště u dálnice.
Výše zmíněný scénář ovšem pro budování čehokoliv (vyjma periodické tůňky) na permanentně podmáčeném místě a v dolíku není vůbec optimistický. Možná tedy raději bod 1)? Ale, pakliže nám kolega Astrolama poskytne více informací o lokalitě a zamýšlené stavbě, třeba něco vymyslíme.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ano, bez informací těžko odpovídat a hledat řešení.
K bodu 2) - my nesmíme ani naznačovat
. To už vyplyne ze situace. Pokud poblíž není sběrná šachta, není se kam připojit. Pokud
tam je, pak už je na každém, jak to pořeší.
K bodu 4) Stanislavxyz si odpověděl sám. Správně popsal změny dešťových srážek, z této změny ale plyne právě to, že je sucho.
Přívalové srážky se nestačí řádně vsakovat.
Ještě mne napadá vyhloubení sběrné studny ( namísto drenáže na pozemku ) poblíž uvažované stavby, což ale vyžaduje možnost odvodu vody někam mimo pozemek a to je ten diskutovaný problém. To by se dalo řešit i čerpadlem s plovákovým spínačem a tak by na přípojku stačila hadice.
Dál asi nemá smysl fantazírovat.
K bodu 2) - my nesmíme ani naznačovat

tam je, pak už je na každém, jak to pořeší.
K bodu 4) Stanislavxyz si odpověděl sám. Správně popsal změny dešťových srážek, z této změny ale plyne právě to, že je sucho.
Přívalové srážky se nestačí řádně vsakovat.
Ještě mne napadá vyhloubení sběrné studny ( namísto drenáže na pozemku ) poblíž uvažované stavby, což ale vyžaduje možnost odvodu vody někam mimo pozemek a to je ten diskutovaný problém. To by se dalo řešit i čerpadlem s plovákovým spínačem a tak by na přípojku stačila hadice.
Dál asi nemá smysl fantazírovat.
Načerno né. Dneska mi napsal chlápek ze spucr "oddělení vodohospodářských staveb" tak jsem mu do katastrálních map nakreslil co chci udělat, odkud přesně tu vodu odvést a třeba ještě změní názor.
Posílám nějaké fotky kde chci mít pozorovatelnu a té krapet zarostlé meliorace. Terén se mi směrem k ní už dál nesvažuje, je to vpodstatě rovina. Možnost odvést vodu směrem ke kanalizaci u domu jsem zavrhl, ta se nachází uplně pod sklepem domu tam se těžko dostanu. Na té předposlední fotce je skrz ty vysekané nálety pod VN vedením vidět ta škarpa, asi 60m daleko.
Posílám nějaké fotky kde chci mít pozorovatelnu a té krapet zarostlé meliorace. Terén se mi směrem k ní už dál nesvažuje, je to vpodstatě rovina. Možnost odvést vodu směrem ke kanalizaci u domu jsem zavrhl, ta se nachází uplně pod sklepem domu tam se těžko dostanu. Na té předposlední fotce je skrz ty vysekané nálety pod VN vedením vidět ta škarpa, asi 60m daleko.
- Přílohy
-
- IMG_4362.JPG (333.68 KiB) Zobrazeno 1331 x
-
- IMG_4360.JPG (436.43 KiB) Zobrazeno 1331 x
-
- IMG_4358.JPG (488.39 KiB) Zobrazeno 1331 x
-
- IMG_4357.JPG (407.09 KiB) Zobrazeno 1331 x
-
- IMG_4355.JPG (333.33 KiB) Zobrazeno 1331 x
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Ještě místo na mapě
- Přílohy
-
- Zákupy 2215.jpg (262.78 KiB) Zobrazeno 1326 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
A neválí se tam pomalu každou noc mlha jak na blatech ? Když to vidím...
Aby to místo vůbec bylo použitelné.
Aby to místo vůbec bylo použitelné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Občas tu mlha je, ale fotil jsem už tu ze zahrady víckrát, dá se. Když už je husto, většinou mi nepomůže ani vyjet na kopeček s malým dalekohledem cca 80m výš za město.
No tak předně se uvidí, co ouřada odepíše. Pokud by odmítli zatěžovat pozemek přípojkou do vodoteče, pak bych zkusil poptat odkup. Ten roh pozemku se nabízí sám a tahle půda bude mít mizernou bonitu. Proto to není obdělávané. Pokud by to klaplo, pak bych uvažoval o jímací šachtě na pozemku a přečerpávání nebo o samospádu ( podle nivelace terénu ) do té strouhy.
Takové trvalé odvodňování. Šachta vytvoří tzv. depresní kužel a sníží v okolí hladinu spodní vody - jako každá čerpaná studna.
Pokud budou souhlasit s přípojkou, pak totéž bez koupě s nějakým věcným břemenem pro přípojku.
Takové trvalé odvodňování. Šachta vytvoří tzv. depresní kužel a sníží v okolí hladinu spodní vody - jako každá čerpaná studna.
Pokud budou souhlasit s přípojkou, pak totéž bez koupě s nějakým věcným břemenem pro přípojku.