Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 3473
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 41

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3571

Příspěvek od hades »

MilAn: RASA v plánu není, bude v tom refraktor. Ale určit si zkusím změřit jaký radius ten refraktor bude potřebovat. Díky za nápad
MMys: K realizaci dojde určitě za pár let, ne letos. Do té doby se můžou podmínky změnit. Ta cena za komfort, který opravdu nepotřebuju, je značná. Kde by se dala koupit komplet 3m za 15k?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 854
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 69
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3572

Příspěvek od midars »

Mám kupoli Pulsar 2.2 ( v EU prodává Bresser) a pro refraktor je asi limitní velikost Istar Phantom 140/910. Mám ho jako dvojče na EQ-R8 s TS-RC 8" - ten by mohl být i větší nebo nějaký Schmidt-Cassegrain. Ten refrák je asi fakt maximum co tam vejde a pro focení Slunce ( aby etalon s kamerou nenarazil na pohon kopule, u single by to nehrozilo) u něj musím používat zenitové zrcátko.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2904
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3573

Příspěvek od Homer »

Hades:
Ať už k realizaci dojde dříve nebo později, je třeba to mít předem konstrukčně připraveno. Po realizaci to už půjde měnit těžko nebo vůbec.
A vždy platilo, že trochu větší je lepší než trochu menší :-).
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 3473
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 41

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3574

Příspěvek od hades »

Ano, to chápu a už jste mě někteří nahlodali k větší kopuli :lol: Musím si to dnes nakreslit na papír ať mám představu, jak to bude dispozičně vypadat. Ve čtvrtek budu mít schůzku s projektantem a probereme i tuto záležitost.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2904
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3575

Příspěvek od Homer »

To je rozumný přístup. Já to kdysi dělal tak, že jsem prohlédl několik kopulí abych měl představu o jejich konstrukci ( to zde u kupované odpadá ) a taky o prostoru v nich.
Člověk neví, jak poběží život dál a rezerva prostoru je potom fajn. V běžných podmínkách, když zapomenu na "atypické" přístroje, se mě osobně jeví ideální průměr kopule tak mezi 3 - 3,5m. Já mám 3,6m a místa mám pro své potřeby dostatek. Ale to je pouze můj názor.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3576

Příspěvek od MMys »

hades píše: 11. 06. 2024, 07:50 Ta cena za komfort, který opravdu nepotřebuju, je značná. Kde by se dala koupit komplet 3m za 15k?
No ta polská - ScopeDome:
https://www.scopedome.com/?page_id=2898&lang=en

doporučuji variantu bez dveří a vstup podlahou. Ta ramena s panty vevnitř dost překáží.

https://shop.scopedome.com/en_US/p/Scop ... omation/95

Ta cena je s komplet pohony a řídící jednotkou. K trvalé synchronizaci s dalekohledem už nic dalšího není potřeba.

Holá kopule bez motorů a elektroniky, jen s ručním otvíráním, pak bude asi o 3500 EUR levnější (byť ji tam nikde nevidím) Ale samotná komplet elektronika + motory s převodovkami stojí těch 3500 EUR.

A nezapomeň ještě na jednu věc. Laminátová kopule (narozdíl od plechové) vyžaduje údržbu, optimálně čištění tak 1x ročně, jinak začnou laminát napadat řasy, lišejníky a pak začne rychle degradovat. Už jsem jich pár slušně zpuchřelých viděl. Když je srovnám s mojí dvanáctiletou pravidelně udržovanou, je to nebe a dudy. Takže si udělat dostatečný ochoz kolem, ať už bude jakkoli velká. A u 3m musíš mít ochoz tak široký, aby tam šly bezpečně postavit štafle, jinak na vršek nedostaneš.

A pak existuje ještě druhá o něco levnější ale pracnejší možnost. Prostě postavit klasiku ze dřeva (nebo kombinace kov-dřevo) s poplechováním. Ta je pak bezúdžbová, v případě mědi stoprocentně. Řídící systém budu kdyžtak schopný dodat já, kdybys sehnal někoho, kdo ti postaví klasickou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1745
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01
Věk: 42

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3577

Příspěvek od Chef »

Zvažuji také kopuli ScopeDome 3m.
Můj problém je, že bych rád dál používal ASIAIR...
Dá se nějak propojit montáž s ovládáním kopule, aby se vše dalo řídit přes ASIAIR?
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1780
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3578

Příspěvek od nou »

Použil by som tam nejaké mini PC a nainštaloval tam INDI s KStars/Ekos. Vyhneš sa tak obmedzeniu iba na HW od ZWO.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1745
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01
Věk: 42

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3579

Příspěvek od Chef »

Kdyz on ten ASIAIR funguje fakt paradne, kdyz ma clovek vse od ZWO :D (mam nekolik kamer, 3 filtr kola, nekolik EAF, AM5 a jeste cekam na derotator, zda jej vydaji).
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4584
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3580

Příspěvek od dvader »

Asi si to budeš muset napsat… :mrgreen: :mrgreen:
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3581

Příspěvek od MMys »

Ke ScopeDome je kromě ASCOM i Indi driver, ale v AsiAir je to bohužel k ničemu. AsiAir prostě nemá funkcionalitu na řízení kopule. Primárně to bylo konstruované jako systém na výjezdy a vázaný jen na ZWO produkty.

Do kopule prostě patří jiný systém, který umí spolupracovat i s jiným HW než ZWO. Na výběr toho je celkem dost jak pro Win tak pod Linux.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1745
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01
Věk: 42

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3582

Příspěvek od Chef »

Díky , asi holt dobastlim další domeček s odsuvnou střechou .
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11797
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3583

Příspěvek od Psion »

Divím se, že nikdo nevyrábí takové VLT provedení hlavně pro AZ montáže např. chytré dalekohledy, klidně by stačily rozměry 100x100 cm. Podle mě by to nemuselo stát tak strašné peníze.
Přílohy
Snímek obrazovky 2024-06-15 v 16.23.04.png
Snímek obrazovky 2024-06-15 v 16.23.04.png (410.44 KiB) Zobrazeno 288 x
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1745
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01
Věk: 42

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3584

Příspěvek od Chef »

Asi je stejne pro mě nejlepší řešení clamshell .
Pokukuji po tomto řešení , ale ani na CN jsem nenašel nikoho , kdo by to používal , takže se mi to nechce kupovat bez reference .

https://www.astroshop.eu/instruments/d ... 33/p,82089
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11797
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

#3585

Příspěvek od Psion »

To jako fakt někdo dá za tuhle věc tolik, jako za velký zahradní dům s terasou?
Odpovědět