HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#1

Příspěvek od MMys »

Před pár dny se mi stalo, že ve ScopeDome driveru (mám starší USB Card ver. 1.1) mi zmizel vybraný ASCOM driver pro dalekohled, ze kterého si ScopeDOme ASCOM driver bere souřadnice, podle kterých synchronizuje kopuli. Při pokusu znova vybrat driver montáže (ne až po výběru montáže, on se ani neobjeví ten ASCOM chooser dialog pro výběr) rovnou vyskočí toto hlášení:
Scopedome-error.JPG
Scopedome-error.JPG (77.12 KiB) Zobrazeno 809 x
Přitom v jiných ASCOM kompatibilních SW driver montáže normálně zvolit lze. A nepomáhá absolutně nic. Už s tím zápasím celou včerejší noc a dnes celý den. Reinstalovaná ASCOM platform, driver na montáž i ScopeDome. Vyzkoušel jsem všecky verze od 5.0.0.5 kterou jsem tam měl dosud, až po poslední 5.1.40 a pořád stejný.

Mimochodem, kde se dají stahnout předchozí verze ASCOM platform ? Možná ten SW s tou poslední verzí už nefunguje (i když si myslím, že že ASCOM 6.6 jsem tam měl i předtím)

Systém je WIN 10 Pro.

Nepotkalo to už někoho z vás ? I když ty ScopeDome co se zde vyskytují jsou většinou s novějším řídícím systémem. Já mám jednu z prvních zde v ČR. Já už nevím kudy kam a místo focení řeším software.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Míra Pech
Příspěvky: 177
Registrován: 06. 01. 2015, 15:35
Bydliště: Starý Plzenec
Věk: 56

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#2

Příspěvek od Míra Pech »

Nemůže být problém v blokování portu 3292 ?
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#3

Příspěvek od MMys »

To není ALPACA ani INDI, to je čistý ASCOM na woknech, a děje se to lokálně, oba kusy HW jsou připojené na USB a oba drivery běží na stejném stroji.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#4

Příspěvek od MMys »

Nikdo nic ? Potřebuju ASCOM platform někde mezi 6.3 až 6.5 s tou to asi chodilo.

S verzí 6.6 to už bohužel nefunguje, prostě se nevyvolá ASCOM telescope chooser, místo toho to hodí nějakou vyjímku.
A s hodně starou AP 6.2 mi zase nechodí jiné věci. To je banda idiotů u těch Poláků, to musím prostě zamrznout s ASCOM někde kolem 6.3, a nebo si od nich koupit celej novej řídící systém (nejlevněji dvě karty na azimut a štěrbinu, každá po 500EUR, jen holé desky, a nadrátovat si sám), aby mi to fungovalo. No to je radost.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#5

Příspěvek od MMys »

Tak už mám 6.3, 6.5 od Cassiho, ale ještě by to chtělo 6.4, no nic, to bude kombinací ASCOM Platfrm vs. ScopeSome driver. Doufám že se trefím do funkční kombinace. Ale to vůbec není jistý, protože jsem zároveň ještě přehrál v desce Scopedome firmware na jejich poslední aktuální verzi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 428
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 52

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#6

Příspěvek od Jarous1 »

Dá se to stáhnout přímo na stránkách GitHub ASCOMu. Úplně dole...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
PavKa
Příspěvky: 10
Registrován: 11. 02. 2019, 21:48
Bydliště: České Budějovice

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#8

Příspěvek od PavKa »

Při instalaci nové verze Ascom Platform 6.6 lze zachovat předchozí části (např. Generic Hub, který je potřeba pro Pulsar/s DeviceHub nefunguje/, nebo Dome Control Hub, POTH) z 6.5 a které byly v 6.6 zrušeny. V 6.6 zatím fungují.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#9

Příspěvek od MMys »

Ale já s Pulsarem problém nemám, Pavel Cagaš nám napsal vlastní ASCOM driver, a jako hub pro něj (aby se na něj mohl napojit jak driver kopule tak MaxIm DL) používám MaxPoint, který mám součástí koupeného MaxImDL.

Problém je se ScopeDome. Starší verze ScopeDome, která mi vyhovuje, pod aktuální ASCOM platform už nefunguje, a poslední dvě vydané zase obsahují chybu, synchronizují blbě kopuli s montáží, když jsem za meridiánem v neproloženém stavu, byť pier side mám dobře (ať už z driveru, nebo nastavený manuálně natvrdo). Tak nějak nevím co s tím, prokládat ihned za meridiánem mi přijde blbost, když kolikrát můžu klidně bez kolize fotit až do rána.

A Dome Control hub je mi taky k ničemu. Scopedome je sám o sobě hub, a je vytvořený tak, že kopuli synchronizuje on, nikoli observační SW(teřba MaxIm, SIPS) Sice i tak to jde zkonfigurovat, ale evidentně to takhle nikdo nepoužívá, není to odladěné a dělá to šílené nesmysly. Poláci se prostě už na tuhle starší verzi hardware totálně vykašlali. A za novou nevědí co by si řekli. Asi si postavím vlastní, stejně ji už tvořím pro Teplickou hvězdárnu, kde bude umět plynulé řízení rychlosti kopule pro tracking satelitů a smetí. A do té doby budu ve své kopuli holt trpět, nemá to žádné elegantní řešení. Tu Správnou kombinaci ASCOM platform + ScopeDome driver + firmware, kterou jsem tam měl až do havárie, už asi do kupy nikdy nedám. Přitom ta jediná byla zdá se plně funkční.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
PavKa
Příspěvky: 10
Registrován: 11. 02. 2019, 21:48
Bydliště: České Budějovice

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#10

Příspěvek od PavKa »

Tak mi to nedalo a zkusil jsem nainstalovat. AscomPlatform 6.4, ScopeDome USBCard driver 5.1.4 (aktuálně na stránkách ScopeDome). Nemám ScopeDome kartu, takže po spuštění se scopedome nastavil na simulaci. Vybrán ASCOM, jako telescope Simulator a vyběhla hláška jako tobě. Pak vybrán ASCOM HUB, telescope Pulsar Ascom driver, fungovalo bez chyb. Znovu vybrán ASCOM, telescope Simulator, funguje. V osobním mailu máš krátká videa. AscomPlatform 6.5 ani 6.6 jsem zatím nezkoušel.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#11

Příspěvek od MMys »

Ahoj,
dík, poslal jsem mail, ale kopíruju i sem, může to ověřit i někdo jiný:
---------------------
dík moc, ale s touhle verzí ScopeDome jsem to rozchodil taky, pod poslední ASCOM Platform 6.6 a jako hub mám MaxPoint z balíku s MAxIm DL, který mi jako bonus ještě řeší mount pointing model.

Ale problém je jinde. Mám ve 3m kopuli 400-ku, kde offset optické osy od osy montáže je asi 60cm, takže do štěrbiny je to hodně z úhlu. Mám těch 600mm nastavených v geometrii Scopedome (zbytekl souřadnic mám 0,0,0 - kříž paralaktiky mám uprostřed koule), a pokud je tubus východně od sloupu a míří do západní části oblohy nebo je tubus západně od sloupu a míří do východní půlky, je to naprosto OK, offset sedí, tubus kouká přesně středem štěrbiny. Jakmile ale projedu meridiánem, a neproložím dalekohled (což mnohokrát nechci, nebo naopak už chci začít fotit ještě před meridiánem s tubusem na té straně, kde už pak zůstane) tak to nefunguje dobře. Třeba s tubusem západně od sloupu a po zamíření pouhých 20° za meridián v deklinaci kolem rovníku, už je chyba synchronizace tak velká, že štěrbinou kouká jen půlka tubusu. Mají tam prostě nějakou chybu v tom výpočtu geometrie. Dělá to, i když dám side of pier ručně, v tom diagramu. Starší verze 5.0.0.5 byla v tomhle ohledu OK. Ale tu už nejsem schopná zprovoznit Byla tam sice odchylka, ale jen malá a až hodně daleko za meridiánem a nebránila provozu. Tak nevím, co je blbě. Můžeš mi to ověřit u sebe ? Co v té kopuli máš ?
--------------------------------------

Teď už je ale jasné, že když kopuli fyzicky nemáš, tam mi to neotestuješ. Najde se někdo jiný, kdo má významný offset s velkým tubusem, aby mi otestoval jak se to chová bez meridian flipu ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 203
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#12

Příspěvek od Standa »

Ahoj Martine,

s něčím podobným jsem se setkal po aktualizaci Ascomu na 6.4 (kvůliva "nové" CMOS kameře, která se starým Ascomem nefungovala, kupole 3M má novější USB kartu (2.1).). Nebylo možné se ze ScopeDome ovladače připojit k dalekohledu. Poláci řešení nabídli - za 50Euro na hodinu předem na Paypal účet. :-( Metodou pokus-omyl jsem vše zprovoznil přeregistrací EQMODu a postupem, kterým popisuje PavKa.

Snad ti to pomůže. Jestli se pustíš do nové elektroniky, určitě mám zájem. Už jsem si opravil odpálený stabec, vyměnil jedno relé a děsím se, až odejde něco, s čím si nebudu vědět rady.

Standa

P.S. Velký tubus sice nemám, přesto se na synchronizaci podívám zítra.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#13

Příspěvek od MMys »

tak tam zkus dát velký offset té osy, alespoň půl metru, a dívej se v oné vzdálenosti souběžne s tvým malým tubusem. Když to dáš 30-40° za meridián, tak už je ta chyba tak velká, že je vidět na první pohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 203
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#14

Příspěvek od Standa »

Ahoj Martine,

zkusil jsem nastavit offset 600mm a opravdu to slo dost mimo. Pokusy jsem zjistil, ze vyrazne mensi odchylka nastane, kdyz v Config->Telescope zaskrtnu "Use SideOfPier from diagram" a dole ve schematu nastavim matici (WW,EE) pokud pozoruji "na jih" a zavazi miri k zapadu a (EE,WW), pokud mam zavazi na vychod. Pokud pozoruji na sever a zacinam tak, ze je dalekohled na vychodni strane pilire, osvedcila se kombinace (EE,WW).

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17701
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: HELP! - Scopedome - chyba v ASCOM

#15

Příspěvek od MMys »

Ten diagram popisuje podle mě 4 kvadranty oblohy, JV, JZ, SV, SZ a říká tomu algoritmu, na které straně od sloupu mám obvykle tubus při pozorování v těchto kvadrantech oblohy. Ve staré verzi jsem měl v podstatě stále WWWW, protože u sebe pozoruji hlavě na dvou východních kvadrantech, takže mám tubus typicky západně od sloupu pořád, a když to jde, tak jezdím bez proložení až tak 45° za meridián (víc u mě nemá stejně cenu, tam už je světelná čepice nad Hradcem). Tedy kromě poloh poloh kolem zenitu, kde tubus trefí sloup dříve, nemám moc důvodů si komplikovat focení prokládáním montáže. A dosud to fungovalo slušně.

Situace se změnila po okolnostmi vynuceném update software na novější verzi. Jak jsi zjistil sám, po projetí meridiánem rychle narůstá chyba.

Nějak nechápu to, co píšeš. Pokud pozoruji k jihu (jsem zamířením v kvadrantech JV a JZ - oblasti A a D) tak by přeci mělo být irelevantní, co mám v diagramu pro severní část oblohy (tedy SV a SZ - oblasti B a C). Tvrdíš, že to vážně má vliv ? Zkusím, to mě zkoušet vůbec nenapadlo, považoval jsem to za pitomost.

Jinak jsem našel jedno stoprocentně funkční řešení, které počítá průsečík optické osy a kopule dokonale. Ale má jeden drobný nedostatek. Funguje to, když v SideofPier nezaškrtnu vůbec nic ! :-)
Akorát to má jeden háček. Offset osy tubusu musí být (v závislosti na proložení montáže) pro východní kvadranty kladný, tedy +600mm, a pro západní kvadranty záporný tedy do boxu napsat -600mm (nebo obráceně, je-li tubus na druhé straně sloupu). Průšvih je, že přesně v okamžiku, kdy dalekohled projde meridiánem a azimut přesáhne 180°, se štěrbina kopule okamžitě přesune na blbou stranu sloupu. V tom okamžiku stačí přepsat tomu offsetu znaménko, a štěrbina se zase přestěhuje zpět a pak už je vše OK až do rána. Jinak to v tomhle nastavení funguje naprosto dokonale pro všechny i úplně extrémní polohy. Tedy ten základní algoritmus je dobře, a kazí to jen ty zaškrtávací volby. Takže to nějak používat půjde, ale budu si muset hlídat ten průchod meridiánem, což je fakt super, když k tomu dojde ve tři ráno. Inu, pokrokem vzad :( Ach jo. Takže musím rychle dotáhnout do konce vlastní systém.

Poláka totiž asi k reakci a opravě tohohle starého ASCOM driveru pro první generaci kopulí už nedonutím. Nějak nekomunikuje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět