Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
hades
Věk: 42

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od hades »

Odsuvna.png
Odsuvna.png (939.87 KiB) Zobrazeno 3275 x
Červený obdélník naznačuje umístění a rozměr odsuvné části střechy. V těchto místech je v půdorysu stěna, na ni bych dal pilíř. Střecha by se odsouvala asi do boku.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Mne v této souvislosti napadá několik myšlenek.
Toto řešení omezuje výhled na oblohu. Chápu, jih je preferovaný, ale podle mého to je jednoduše škoda.
Tato odsuvná střecha ve spádu bude obtížněji řešitelná vůči zatékání a vátí sněhu. Bude to vyžadovat odpovídající úpravu krovu a rozhodně bych v takové variantě uvažoval o zbudování trámové nástavby tak, aby se oproti střešnímu plášti zvedla a teprve na ní ve stejném spádu osadit posuvnou část střechy. Toto zvednutí zajistí zamezení vnikání vody z deště a z tání sněhu. Bude to chtít i šikovného klempíře.

Já osobně bych od této myšlenky odešel a zamyslel se nad nástavbou s menší komerční laminátovou ( případně doma dělanou ) kopulí.
Samozřejmě by to vyžadovalo rozmyslet nástavbu a přístup do kopule. osazení pilíře je úkol pro obě varianty.

Poslední co mne napadá, je změna půdorysu plánovaného domu do "L", přistavět v I.NP pracovnu ( dílnu, sklad nářadí atd.), schody nahoru a nad tím kopuli. Zase takový posun k lesu by to nebyl. Odpadly by starosti se stavebními úpravami v domě a vše by se řešilo k tomuto účelu.
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Presne kde je tam niekde miestnosť kam sa bude dať odložiť kosačka nejaké tie hrable alebo bicykel? Tiež by som asi skôr išiel do nejakého murovaného domčeka na náradie a naňho posadil kupolu.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
hades

Příspěvek od hades »

Určitě to nebudu používat pro vizuál, fyzický přístup bude potřeba je v případě servisních zásahů.
Použití kopule se chci vyhnout, samotná kopule je hodně nákladná a doma si ji dělat určitě nebudu (na to nemám čas ani nástroje). Na druhou stranu, kdo ví zda by ta odsuvná část střechy nebyla ve výsledku dražší než koupit hotovou kopuli. Navíc mám dojem, že by mi kvůli územní studii kopule neprošla přes stavení povolení.
O profilu do L neuvažuji, ikdyž se mi ji projektant už snažil vnutil, mám proti takovému řešení celou řadu argumentů.
Schody do půdního prostoru budou, hodlám ho využívat jako sklad pro sezónní věci.
Nástavba mi dává smysl, šikovného klempíře bych snad dokázal sehnat. A mohu posunout posuvnou část více nahoru, takže bude střecha méně bránit výhledu na sever. Ještě mě napadla varianta, kdy by se mohla odsouvat část hřebenu střechy. Z druhé strany sice bude VO, ale zatím tam nestojí a snad i dlouho nebude.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
hades

Příspěvek od hades »

nou píše: 06. 06. 2024, 13:31 Presne kde je tam niekde miestnosť kam sa bude dať odložiť kosačka nejaké tie hrable alebo bicykel? Tiež by som asi skôr išiel do nejakého murovaného domčeka na náradie a naňho posadil kupolu.
To by znamenalo to posunout víc k lesu a tím pádem si zakryju větší část oblohy. A navíc nechci mít ten výhled do zahrady a na les blokovaný další stavbou.
Kousek u lesa na spodní části pozemku bude dvojgaráž, tam půjdou tyto zahradní zbytečnosti.
Astrofotky
hades

Příspěvek od hades »

Obrázek
Takto by to mohlo vypadat
Astrofotky
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tohle je hodně velký zásah do konstrukce střechy, který bude vyžadovat sakra složitou úpravu střechy. Včetně výpočtu, projektu a stavebního řízení. Ale třeba mě stavaři opraví
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hades

Příspěvek od hades »

Jsem ve fázi projektování, zatím je vše jenom na papíře
Astrofotky
Homer

Příspěvek od Homer »

No, vyřešit to odsuvnou částí střechy dle fota je ale jiný level, jak už napsal Milan. Nepochybně elegantní, účelné ale taky náročné na kvalitu provedení a drahé. Nejsem si jist, zda bude ve výsledku levnější tohle nebo kopule, můj tip je že nikoliv.
Jak jsem psal, řešit to odsouváním jen jižní části střechy pod hřebenem není při těch nákladech, práci a úsilí to nejlepší.
U domu s pozemkem není pomocných prostor nikdy dost, to je moje zkušenost. Ale když tedy z nějakých důvodů ne víceúčelová přístavba ( třeba i se sklípkem, pokud pod domem není ), pak nechápu proč by nemohla být místo té odsuvné střechy kopule. Jedinou brzdou může být stavební úřad a to lze jednou konzultací zjistit.
vla

Příspěvek od vla »

Mě to nepřijde jako optimální řešení, výhled jih, jihovýchod, jihozápad, ta samý na sever. Západ nebude, východ taky ne. Třeba komety si lítají jak chtějí a může to vadit. Někdo tady takové řešení má (ach ta hlava, udal bych ho :D ) a z jeho pozorování a příspěvků jsem nabyl dojmu, že si dost stěžuje na seeing. Možná proto, že okolo objektu stoupá teplý vzduch a tím kazí pozorování, stejně jako balkony, lodžie atd. Vypsal jsem má negativa, pozitiva jistě také existují, ale tohle mi přijde zásadní.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Homer píše: 06. 06. 2024, 19:02 No, vyřešit to odsuvnou částí střechy dle fota je ale jiný level, jak už napsal Milan. Nepochybně elegantní, účelné ale taky náročné na kvalitu provedení a drahé. Nejsem si jist, zda bude ve výsledku levnější tohle nebo kopule, můj tip je že nikoliv.
Jak jsem psal, řešit to odsouváním jen jižní části střechy pod hřebenem není při těch nákladech, práci a úsilí to nejlepší.
U domu s pozemkem není pomocných prostor nikdy dost, to je moje zkušenost. Ale když tedy z nějakých důvodů ne víceúčelová přístavba ( třeba i se sklípkem, pokud pod domem není ), pak nechápu proč by nemohla být místo té odsuvné střechy kopule. Jedinou brzdou může být stavební úřad a to lze jednou konzultací zjistit.
Tak to řeším taky.... Spojení užitečného s potěšením. Dole nevytápěná dílna a masivní pilíř vytáhnutý do 3,5m výšky podlahy hvězdárničky. Nahoře pochozí zatravněná střecha a 6m speciální kopule s extra širokou štěrbinou. Vše vyprojektováno a napočítáno statikem velmi odborně. Sice to dost stálo, ale stavební úřad jen smekal čepici, že se s tak propracovaným projektem dlouho, ale dlouho nesetkal. Momentálně ve stavu vylití širokých základů betonem, včetně patky pilíře 2x2m a 1.8m do hloubky. ;)

U odsouvání hřebenu na střeše domu (teoreticky krásné) bych se sakra bál tepelné turbulence... Stačí vždy, když vylezu na půdu a otevřu vikýř ve střeše v 9m. Proud teplého vzduchu mi strhává tričko..... :D :lol: :D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

vla píše: 06. 06. 2024, 19:32 Mě to nepřijde jako optimální řešení, výhled jih, jihovýchod, jihozápad, ta samý na sever. Západ nebude, východ taky ne. Třeba komety si lítají jak chtějí a může to vadit. Někdo tady takové řešení má (ach ta hlava, udal bych ho :D ) a z jeho pozorování a příspěvků jsem nabyl dojmu, že si dost stěžuje na seeing. Možná proto, že okolo objektu stoupá teplý vzduch a tím kazí pozorování, stejně jako balkony, lodžie atd. Vypsal jsem má negativa, pozitiva jistě také existují, ale tohle mi přijde zásadní.
Prásknu ho...... Hamr :lol:
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Homer

Příspěvek od Homer »

Kami:
U uzavřené podkrovní pozorovatelny s odsuvnou střechou by nebyl důvod k proudu teplého vzduchu. Stačilo by večer otevřít a vytemperovat. Pokud nebude stálý přívod vzduchu zespodu, nic trhat triko nebude :-).

Kopuli mám 3,6m a místa mám docela dost. Tak si říkám, co za rouru bude v 6m kopuli.

Pilíře tažené zespodu jsou drahé, zbytečné a chvějí se.
K čemu nemám připomínku, je víceúčelové využití takového objektu, To je vyzkoušená varianta.
Ale jak vždy říkám, každý staví dle své hlavy a když to vede ke spokojenosti, tak proč ne.
hades

Příspěvek od hades »

Obávám se, že kopule na střeše je nepřípustná, už tak jsem dost limitovaný územní studií, která mimo jiné diktuje i jak má vypadat střecha. J8 bych si nejraději udělal plochou zelenou střechu a tam si dal budku pro montáž a dalekohled. US ale říká:
Regulační prvky - jevy závazné:
Zastřešení (hlavního stav. objektu): střecha šikmá sedlová (možná polovalba), sklon střechy < 35° a > 45° (+ vikýře, střeš. okna)
Střešní krytina: skládaná, barva: odstíny hnědo-červené nebo cihlově červené barvy
Orientace hřebene střechy (hlavního objektu stavby) podél stavební čáry

Fajn, takže když je odsuvný hřeben příliš komplikovaný, budu si asi muset pokazit výhled do zahrady nějakou budkou :(
Astrofotky
Homer

Příspěvek od Homer »

Já bych se přeci jen zeptal, tolik úsilí to zase nevyžaduje. Pravda je, že pokud je úředník neoblomný, nedá se nic dělat. Například Karell by mohl taky vyprávět.
Všechny jmenované podmínky by byly beze změny, "jen" by přibyla ta kopule. A bylo by i otázkou, zda by úředníka neurazila její bílá barva, když už uniformně určuje barvu krytiny. V této republice trpíme mánií, že vše musí být téměř stejné a k tomu se školí i urbanisté. Kdoví, zda to není nějaký přežívající panelákový virus :-). Zastávám názor, že právě nějaký odlišující se prvek upoutá oko a když je zajímavý ( jako kopule) tak proč ne. Ale vysvětlujte to oněm "odborníkům" co mají rozhodovací pravomoc.

Výhled na zahradu je jen jeden a ne moc podstatný aspekt. Lepší je zahradu užívat, než se na ni z domu koukat. A užívání s hvězdárničkou by bylo o to příjemnější.
Odpovědět