Ritchey-Chretien vs Newtonian
Re: Ritchey-Chretien vs Newtonian
Nechci ti brát iluze, ale barevná kamera , navíc s takhle malými pixely a nechlazená - to vůbec nebude dobrá kombinace s RC dalekohledem. Navíc to vede k nutnosti pro pointaci použít OAG a dlouhé expozice s ní nepůjdou kvůli nechlazení.
Proti Newtonu jen samé komplikace - vůbec netušíš, do čeho se pouštíš
Proti Newtonu jen samé komplikace - vůbec netušíš, do čeho se pouštíš
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
tak tu mame novu seriu tohto nekonecneho serialu... 
podla otazok predpokladam ze si uplny astrofoto zaciatocnik... nic v zlom, ja som nim aj po 20tich rokoch
namiesto nekonecnych debat je v dnesnej dobe uz naozaj vhodne vyuzivat aj AI... tak som sa jej spytal
a musim len a len s nou suhlasit... sam sa kvoli hroziacim komplikaciam desim ist do newtona, nie to este do RC... a zostavam pri APO refraktore...
Ale ano, suhlasim ze tie najkrajsie fotky padaju z velkych newtonovskych astrografov pod paradnou oblohou...

podla otazok predpokladam ze si uplny astrofoto zaciatocnik... nic v zlom, ja som nim aj po 20tich rokoch

namiesto nekonecnych debat je v dnesnej dobe uz naozaj vhodne vyuzivat aj AI... tak som sa jej spytal
a musim len a len s nou suhlasit... sam sa kvoli hroziacim komplikaciam desim ist do newtona, nie to este do RC... a zostavam pri APO refraktore...
Ale ano, suhlasim ze tie najkrajsie fotky padaju z velkych newtonovskych astrografov pod paradnou oblohou...

Tož já ti nevímpeto píše: ↑02. 06. 2024, 15:46
Ale ano, suhlasim ze tie najkrajsie fotky padaju z velkych newtonovskych astrografov pod paradnou oblohou...![]()

Tohle jsou fotky vesměs z 600mm RC.
jj, moja chyba, lebo som sa nad tym nejak moc nezamyslal... a to tu riesime RC vs. Newton...
...a to si stale hovorim... neplet sa im do toho...refraktorian... 

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Komu neni radno, tomu neni pomoci. Uz tady padlo dost argumentu (hlavne) nevyhod RC proti newtonu. Stejne to skonci nakupem RC a pak budou otazky jak ma resit to ci ono. Tady jakekoliv rady zkusenejsich je jako ono pomyslne hazeni perli ... neb zbytecna prace

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Ako som to pochhopil spravne, tak ten RC8 chces posadit na HEQ5 a fotit s tym? Tak to asi nebude mat dobry koniec... Ja som na HEQ5 mal RC6 (Omegon) a spolu s pointerom (neskor OAG) + kamera s filtrovym kolesom to bolo uz na hrane, radsej som ho predal a vratil sa k refraku
Inak k tej kolimacii, ja som kolimoval aj okularovy vytah, pomocou tiltra.

Inak k tej kolimacii, ja som kolimoval aj okularovy vytah, pomocou tiltra.
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
Ok ok 
Pochopil som..RC teda riešiť nebudem
Myslel som, že tie zrkadlá, že to je výrazne lepšie než newton, ale asi to nie je až tak dôležité ako som si myslel
Ďakujem
Pochopil som..RC teda riešiť nebudem

Myslel som, že tie zrkadlá, že to je výrazne lepšie než newton, ale asi to nie je až tak dôležité ako som si myslel

Ďakujem
Protože nemám rád nekonečné polemiky, musím se přece jenom ozvat. Moc nechápu obecné hanění RC. Sám mám RC8 a fotím chlazenou barevnou kamerou. Montáž EQ6-R, pointace BW kametou T7M přes 60/240, který RC-čko vozí na zádech. Dalekohled pokaždé stavím na sloup a potom zase uklízím a ještě jsem nekolimoval. Hvězdy na snímcích mám vždy pěkně kulaté. Takto to dělám už 3 roky. Jediný problém mám se zpracováním, na to fakt nemám dost času, abych se to naučil a taky nemám čas fotit všechno několikrát v úzkopásmu, proto i barevná kamera. Nechci zabředávat do diskuze ani nikomu radit, jen jsem se chtěl podělit o zkušenost a rozehnat zbytečné obavy z RC.
Lídlskopy Messier R102, Skylux 70/700
Tady ale nikdo nehanil RC.
Tady jen je nechlazená barevná kamera s malými pixely na RC. To jsou důvody, proč se to začátečníkovi nedoporučuje
Tady jen je nechlazená barevná kamera s malými pixely na RC. To jsou důvody, proč se to začátečníkovi nedoporučuje
lepší rada žádná než špatná
Aha, tak to se omlouvám. A to jsem si myslel, že jsem téma pročetl docela pozorně.
Lídlskopy Messier R102, Skylux 70/700
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
Mam hypergraf F2.8, ktery sebou vozim do Beskyd, na MHV a ruzne srazy. Na zacatku jsem provedl kolimaci a od te doby jsem na ni nemusel sahnout. Tolik ke kolimaci a rozkolimovanim Newtona.
Dotaz pro sjk. Pro stejny snimek jsou ruzne casy podle F. Tim RC udelas jednu expozici o delce 5 minut. Jaky cas budes potrebovat u Newtona ?
Dotaz pro sjk. Pro stejny snimek jsou ruzne casy podle F. Tim RC udelas jednu expozici o delce 5 minut. Jaky cas budes potrebovat u Newtona ?
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 03. 06. 2024, 08:16, celkem upraveno 1 x.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Tato kamera je velmi dobrá, vysoká kvantový účinnost a skvělá citlivost v Halfa. Chlazení jí jen prospěje. Pro její využití bych preferoval ohnisko 300-700 mm kvůli velikosti pixelu 2.9 um i když u delších ohniskem by se dal uplatnit binning, protože i tak zůstane velikost obrázku v pixelech přijatelná.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
U Newtonu F4 to bude 4x kratší čas a u RASA 8 asi 15x kratší čas.biker.fm píše: ↑03. 06. 2024, 08:08 Mam hypergraf F2.8, ktery sebou vozim do Beskyd, na MHV a ruzne srazy. Na zacatku jsem provedl kolimaci a od te doby jsem na ni nemusel sahnout. Tolik ke kolimaci a rozkolimovanim Newtona.

- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
Pepo, a zakladatel tohoto vlakna, uvedomuje si ty casy ? Proste Newton vitezi v porovnani s RC (a neni to jen o tom case na jednu expozici). Tim nerikam a netvrdim ze RC je spatny dalekohled.