Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m
Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m
Instalace i upgrade firmwaru pohonu otáčení proběhla bez problémů. Aktualizace ASCOMu taky.
Jenom informace z provozu po upgradu:
- už se neobjevuje chyba pod N.I.N.A. Dříve se program kousnul, když jsem dal "find home position", sice se to provedlo, ale asi nedala elektronika závěrečné info o úspěšném najetí a program se kousnul. Teď je to OK a bez problémů.
Jenom informace z provozu po upgradu:
- už se neobjevuje chyba pod N.I.N.A. Dříve se program kousnul, když jsem dal "find home position", sice se to provedlo, ale asi nedala elektronika závěrečné info o úspěšném najetí a program se kousnul. Teď je to OK a bez problémů.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Uvažuju jak "přivřít" štěrbinu při focení Slunce, aby mi dovnitř nepralo tolik Slunce a byl i lepší kontrast na monitoru. Jde mi o to jak jednoduše a rychle zafixovat obě lanka, kterými se štěrbina otevírá/zavírá. Nejlíp asi v místě, kde je žlutý kroužek. Děkuji za nápady 

Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Predpokladám, že požiadavka je na niečo, čo ide ľahko zafixovať, uvolniť a potom znova zafixovať. Čo použiť na to nejakú upravenú kotevnú svorku na vonkajší optický kábel, alebo pracku, ako sa používa na plochých upínacích pásoch?
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si vyrobil místo zakroužkovaného háčku (viz obr. výše) "držák". Drží docela fest jen třením šňůry ( ten dolní zářez je zbytečný).
Viz vzor

Viz vzor
https://www.google.com/search?q=z%C3%A1 ... ZM&vssid=l
Jako yachtař mohou doporučit zásek na lano udrží fakt strašně moc.
Jako yachtař mohou doporučit zásek na lano udrží fakt strašně moc.
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Dík. Něco takového jsem si představoval, jen jsem nevěděl kde ( pod čím) to hledat. Zkusím to opajcnout na 3D 

Po delším čase navazuji na debatu o míře tlaku větru a sání u našich různých kopulí či astrodomečků. Sestřenice manžel ( stavař projektant ) mne navedl na program FIN EC. Ten je v DEMO verzi volně ke stažení a nabízí celkem zajímavé výpočty s omezením DEMO verze tím, že výstupy nelze ukládat či tisknout. Asi to nepostihuje exaktně všechny vlivy, ale to nám ale asi pro vlastní potřebu nevadí - jde o základní představu a ta je víc než dostatečná.
Po chvíli bádání na to, jak s tím pracovat, každý přijde - přišel jsem na to i já. Zatím jsem omrkl jen kopule a by jsem celkem překvapen velikostí vlivu sání.
Tak kdo chce, může to zkusit.
Po chvíli bádání na to, jak s tím pracovat, každý přijde - přišel jsem na to i já. Zatím jsem omrkl jen kopule a by jsem celkem překvapen velikostí vlivu sání.
Tak kdo chce, může to zkusit.
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Na stránkách Pulsarastro je nová verze 71 ovládacího SW download. U Bresserů je verze 69. Neodzkoušel jsem ji 

- midars
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá to, že se mi podařilo zprovoznit script v Pythonu v SharpCap Pro (s podporou AI
) pro synchronizaci kopule Pulsar s montáží SW EQ8-R Pro ( EQMOD ASCOM HEQ5/6) přes ASCOM pro moje 3 teleskopy Side-by-Side.
Načíst je pozůstatek ladění automatické detekce strany montáže na které jsou teleskopy vůči montáži.

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
A proč jsi to programoval ? Funkcionalita synchronizace kopule s dalekohledem je přímo součástí ASCOM platform. Jmenuje se ASCOM Device Hub. Tam si vybereš montáž a kopuli, nastavíš geometrii dalekohledu vůči středu kopule a je to.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Martine díky za info - tohle jsem nezkoušel. Ale mám tři dalekohledy vedle sebe ( C11, WO 4", Istar (140) v kopuli Pulsar 2.2m s šířkou štěrbiny 590mm) a navíc sem chtěl jsem to mít "vše v jednom" v SharpCapu, kterým fotím Sluce a planety. Standardními prostředky se mi teleskopy "netrefily" do mojí štěrbiny kopule (kromě prostředního WO).
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem využil deštivého dne a po skončení deště jsem kupoli umyl mopem a saponátem. Po čtyřech letech je GelCoat na severní straně ( kde se tvořily i řasy) je nádherně lesklá, jižní strana je poněkud matná. Takže soudím, že je to vliv UV. Čím ji nejlépe ošetřit proti UV záření. Na lodě s GelCoatem doporučují přípravek Keramická ochrana pro lodě Gyeon Q2R GelCoat, ale je drahý
. Nevíte jestli to stojí za ty peníze nebo někdo doporučíte něco jiného taky fungujícího ?

Co třeba tohle ? https://molotow.cz/barvy-ve-spreji/spra ... 400ml.html
RC 254/2000 na EQ6, SCT 8"/2000, refra 100/1400 , refra 80/320 ED, 3PT 457 , 70mm, Lunt 50
Ja svoju každý rok umyjem jarou a vyleštím týmto
https://www.yachtershop.sk/sk/udrzba-lo ... -8079.html
https://www.yachtershop.sk/sk/udrzba-lo ... -8086.html
https://www.yachtershop.sk/sk/udrzba-lo ... -8079.html
https://www.yachtershop.sk/sk/udrzba-lo ... -8086.html
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Díky, ale gelcoat je již povrchová úprava na kterou by další lak asi nebyl vhodný.
Dušane jestli jsem dobře četl, tak na ochranu bude nejlepší International Polish and Wax, který spíše konzervuje a jen mírně leští, kdežto International Liquid Rubbing je spíše na již narušený ( poškrábaný) povrch. Díky zkusím ten International Polish and Wax.
Dušane jestli jsem dobře četl, tak na ochranu bude nejlepší International Polish and Wax, který spíše konzervuje a jen mírně leští, kdežto International Liquid Rubbing je spíše na již narušený ( poškrábaný) povrch. Díky zkusím ten International Polish and Wax.