Hypergraph 150 F2.8
Re: Hypergraph 150 F2.8
Odskok 5mm
- Přílohy
-
- IMG_4137.JPG (1.63 MiB) Zobrazeno 4518 x
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Ahoj, opět tak trochu tápu co se vzhledu (kolimace) hvězd v poli týká. Mám jiný vzhled snímků před a po flipu... strana pole, která byla před flipem blbá je po něm dobrá a obráceně. Kdyby byl dalekohled prostě blbě zkolimovaný tak to bude blbé pořád stejně, ale takto mám pocit, že se prohne výtah.
Ta kamera má s filtrkolem cca 800g, kabely od toho mám chycené suchým zipem vždycky ke šroubu od sáněk AM5ky, takže nemůžou tahat kameru dolu.
Řešil někdo?
Ta kamera má s filtrkolem cca 800g, kabely od toho mám chycené suchým zipem vždycky ke šroubu od sáněk AM5ky, takže nemůžou tahat kameru dolu.
Řešil někdo?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Lidi já jsem vážně blbej, trefte mě něčím. Na fotkách mám "zkolimovaný" dalekohled na laser, který následuje pohled do Cheshire kde vidím obrys sekundáru nesouměrně vůči šachtě výtahu. Nemyslím zástin primáru sekundárem.
Je to normální, že to takto lze srovnat na laser a potom člověk vidí v Cheshire toto? Co za to může? Prostě pootočit celým sekundárem žďabec doleva (při pohledu zepředu do tubusu) nebo to prostě dělá korektor?
Jako šiboval jsem s tím sekundárem už víckrát ale vždycky jsem nakonec skončil s tímto výsledkem. No rád bych ten korektor pro kontrolu vyndal, ale netroufnu si, je tam trochu lípnutý
Je to normální, že to takto lze srovnat na laser a potom člověk vidí v Cheshire toto? Co za to může? Prostě pootočit celým sekundárem žďabec doleva (při pohledu zepředu do tubusu) nebo to prostě dělá korektor?
Jako šiboval jsem s tím sekundárem už víckrát ale vždycky jsem nakonec skončil s tímto výsledkem. No rád bych ten korektor pro kontrolu vyndal, ale netroufnu si, je tam trochu lípnutý
- Přílohy
-
- IMG_4451.JPG (142.07 KiB) Zobrazeno 2203 x
-
- IMG_4450.JPG (106.38 KiB) Zobrazeno 2203 x
-
- IMG_4449.JPG (91.9 KiB) Zobrazeno 2203 x
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Taky to nemá být vystředěné, ale červený kroužek má být na černém středu.
- Přílohy
-
- IMG_4449.JPG (104.82 KiB) Zobrazeno 2193 x
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Řešíš dvě úplně rozdílné věci. Vlastní kolimace je v pořádku - tedy optická osa kolimátoru, korektoru a zrcadla je totožná. To, že je sekundár někam posunutý nemá vliv na kresbu, pouze na symetrii vinětace. Pokud chybně natočíš sekundár kolem osy, lze to samozřejmě následně vykompenzovat tou trojicí šroubů, stočit rovinu sekundáru zpět, aby bylo zkolimováno. Jenže tím zároveň dojde i k rotaci sekundáru kolem středu naklápění, kerý leží nahoře na klínku mezi šrouby, takže jako vedlejší efekt může sekundár uhnout do strany (tedy rovina je zachovaná, pouze je sekundár podél té roviny posunutý).
Korektor určitě nevyndávej, s ním to nijak nesouvisí !!!
Jen prostě sekundár nejprve srovnej základnou klínku do roviny pavouka (tedy všechny šrouby vyšroubuj shodně, mezera po obvodu kl9nku mus9 b7t všude stejná, budeme předpokládat, že klínek je vyrobený pod 45° a zrcátko je nalepené také rovnoběžně s povrchem). V tomto stavu klínek natoč kolem osy tak, aby tečka od laseru byla co nejblíže středu primáru, a teprve zbytkovou odchylku, co nejde vyladit otáčením, dokompenzuj pomocí té trojice šroubů.
Nakonec zkolimuj primár, aby se paprsek vracel, kam má.
Korektor určitě nevyndávej, s ním to nijak nesouvisí !!!
Jen prostě sekundár nejprve srovnej základnou klínku do roviny pavouka (tedy všechny šrouby vyšroubuj shodně, mezera po obvodu kl9nku mus9 b7t všude stejná, budeme předpokládat, že klínek je vyrobený pod 45° a zrcátko je nalepené také rovnoběžně s povrchem). V tomto stavu klínek natoč kolem osy tak, aby tečka od laseru byla co nejblíže středu primáru, a teprve zbytkovou odchylku, co nejde vyladit otáčením, dokompenzuj pomocí té trojice šroubů.
Nakonec zkolimuj primár, aby se paprsek vracel, kam má.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jen teoreticky, kdybych měl čip v kameře lehce nakřivo oproti výstupnímu závitu projeví se to deformací hvězd na nějaké straně pole více na světelnějším dalekohledu nebo opačně?
Ptám se na to, protože mám nějaké snímky dělané tou samou kamerou přes Samyang 135mm na f2.8 a ten oktagon v Astapu vypadá uplně stejně blbě jako přes Sharpstar. Samyang v kombinaci se 6D to nedělá tak já nevím 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
No právě, ptáš se blbě proto nikdo nereaguje.
Pokud je nakřivo čip (může být), tak je potřeba ho srovnat tilt přípravkem, pokud je nemá kamera integrovaný. Bavíme se o kameře ASI1600? Jednou jsem to dělat, větší pakárnu jsem nezažil a troufnu si říci, že běžný uživatel nemá na světelném dalekohledu šanci 
Ano ASI1600. A proto taky pořád kolimuji jak šílenec bez dobrého výsledku. Pokud otočím kamerou otočí se mi i ten křivouš oktagon.
No zkusím pořídit ten tilt adapter, stejně plánuji časem přejít na ASI294.
No zkusím pořídit ten tilt adapter, stejně plánuji časem přejít na ASI294.
Pokračuji ve svém kolimačním pekle. Od doby co jsem vyměnil kameru a před pár dny pořídil ten tilter jsem zjistil, že cokoliv tam s tilterem začnu dělat, tak tím situaci jen zhorším. Dalekohled je zkolimovaný, kroužky v Airyho disku jsou soustředné (v prostředku zorného pole). Musí být (aspoň si to myslím) nakřivo ten korektor, který je našroubovaný uvnitř výtahu. Výtah je celý otočný spolu s korektorem. Tak nějak jsem lokalizoval tu stranu korektoru, kterou je potřeba podložit, ale nevím čím. Co by bylo vhodné?
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
je potřebas rozlišit tři problémy:
- kamera nakřívo na korektoru
- korektor nakřivo ve výtahu nebo nakřivo celý výtah
- rozkolimovaná zrcadla (primár vs. sekundár)
Bohužel se to projevuje dost podobně. Pokdu je nakřivo senzor vůči korektoru (až už to vzniklo jakkoli) tak vždy jsou všechy rohy zaostřit nezávisle, tedy v každém lze dosahnout dokonalé kresby.
Pokud to nejde, a nějaké rohy stojí za houby stále, tak je obvykle nakřivo korektor nebo výtah (to je opticky totéž) vůči ose zrcadel
Třetí varianta rozkolimovaná zrcadla je opticky totožná s tím že je nakřivo korektor, jen mechanický původ je jinde.
Zkus otočit kameru na korektoru (pokdu to lze). Pokud je nakřivo senzor vůči korektoru, vada bude stále ve stejných rozích. Pokud je nakřivo vlastní korektor, vada bude stále ve stejné poloze vůči korektoru, a točením kamery na korektoru se bude v obraze stěhovat.
- kamera nakřívo na korektoru
- korektor nakřivo ve výtahu nebo nakřivo celý výtah
- rozkolimovaná zrcadla (primár vs. sekundár)
Bohužel se to projevuje dost podobně. Pokdu je nakřivo senzor vůči korektoru (až už to vzniklo jakkoli) tak vždy jsou všechy rohy zaostřit nezávisle, tedy v každém lze dosahnout dokonalé kresby.
Pokud to nejde, a nějaké rohy stojí za houby stále, tak je obvykle nakřivo korektor nebo výtah (to je opticky totéž) vůči ose zrcadel
Třetí varianta rozkolimovaná zrcadla je opticky totožná s tím že je nakřivo korektor, jen mechanický původ je jinde.
Zkus otočit kameru na korektoru (pokdu to lze). Pokud je nakřivo senzor vůči korektoru, vada bude stále ve stejných rozích. Pokud je nakřivo vlastní korektor, vada bude stále ve stejné poloze vůči korektoru, a točením kamery na korektoru se bude v obraze stěhovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Takže se starou kamerou to bylo v pořádku?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Otočit jen kamerou vůči korektoru můžu jenom tak, že mezi prodlužovací kroužky dám slaboučkou podložku třeba 0,2mm, a dotáhnu v jiné poloze (protože normálně to mám sešroubované napevno). Udělám snímky toho stejného pole jednou tak a tak a pošlu je sem.
EDIT pro vla: ne ani se starou kamerou to nebylo dobré. To jsem si jen myslel, že v té byl křivý senzor, ale dva křivé senzory už bylo moc i na blba jako já.
EDIT pro vla: ne ani se starou kamerou to nebylo dobré. To jsem si jen myslel, že v té byl křivý senzor, ale dva křivé senzory už bylo moc i na blba jako já.