sky watcher 150/750 3-2
sky watcher 150/750 3-2
Mam velikou prosbu rad bych si kopil nejaky okular... k tomuto dalekohledu. Mel jsem tam prilozene okulary 10mm a 25mm (long eye vic parametru buzel neznam) zvetseni na planety mi prijde dost male... cekal jsem trosku vic "nez jen malou svitici kulicku" o nekolika milimetrech. Je mi jasne, ze planety neuvidim jako mesic, ale nejake detaily bych snad videt mohl ne? Jestli mam nejake zcestne predstavy tak me prosim omluvte! Bohuzel se tomu nevenuji tak dlouho a byl to darek od me zeny a dost me to chytlo Tak jestli mi muzete alespon rict jake to ma vlasne zvetseni a co by jste mi doporucili. Dost jsem toho nasel na netu, ale mam plnou hlavu vselijakych informaci, ze jsem z toho dost zmatenej. Diky za trpelivost a za pripadnou odpoved a radu.
sky watcher 150/750 3-2
Zvětšení zjistíš tak, že vydělíš ohniskovou vzdálenost dalekohledu ohniskovou vzdáleností okuláru, tj. ve tvém případě to je 750/25 = 30x a 750/10 = 75x. Maximální použitelné zvětšení bývá udáváno jako dvojnásobek průměru objektivu, u tebe tedy 2x150=300x . Tomu by odpovídal okulár o ohniskové délce 750/300= 2,5mm. Ale takto velké zvětšení se nedá vždy využít kvůli atmosférickým vlivům. Taky obraz při něm bude trochu tmavější a optika musí být dokonale seřízena. Proto bych osobně volil raději zvětšení někde kolem 200x (mělo by jít použít častěji než to maximální). Z běžně nabízených řad okulárů je nejblíže ohnisková délka 4mm - zvětšení 750/4=187,5x. Pak už záleží kolik do toho můžeš investovat a jak velký luxus při pozorování vyžaduješ. Kvalitní okulár může být dražší než dalekohled, obyčejný kolem 1000,-Kč (ale u něj se budeš muset vždy smířit s nějakým kompromisem).
sky watcher 150/750 3-2
Moc diky za skvelou a rozumnou odpoved! Ted uz konecne chapu ten vypocet zvetseni.
sky watcher 150/750 3-2
Jen ti chci povědět, nečekej kotouč přes celé zorné pole. Musíš prostě koukat i na ten malý svítící kotouček a hledat nějaký ten detail. 

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
sky watcher 150/750 3-2
jojo to je mi jasny tak jsem si dnes koupil "zatim" barlow 2x coz by u te 10 okularu melo delat zvetseni 150x coz uz me snad uspokoji. Nechtel jsem kupovat uplne ten nejlevnejsi okular tak jsem zvolil barlow na okular stejne casem dojde a barlow bych si stejne koupil 

sky watcher 150/750 3-2
A o aký barlow ide ?
sky watcher 150/750 3-2
dnes mi dorazil stejny dalekohled sw 150/750 eq3-2, takze jsem asi do pulnoci koukal.
urcite me zajima jak si dopadl s tim barlow, protoze ten 10mm okulaj je napr. na mars hodne malo. Ja spis uvazuju o barlow 3x abych mel vetsi rozpeti.
Jinac jsem uspesne videl par dso (m81,m82,m31,m110,m27,m57-nejhezci ale mala,m52,m45) urcite mam velke rezrvy ve stanovisti, preci jen mi za domem sviti kandelabry a pobliz jsou mesta.
Snad jen posledni poznamka: se zajmem jsem dlouho procital prispevky ohledne stavby montaze, protoze jsem taky jednu dobu o stavbe uvazoval. Hodne reakci bylo dost zrazujicich co se tyka kvality. Potom, co jsem si osahal tuhle eq-3-2 tak jsem si udelal i vlastni nazor. Rozhodne se to financne nevyplati, ale co se tyka kvality, tak to je celkem dost mizerie a urcite lze vyrobit lepsi. eq-6 musi byt tedy sakra lepsi, aby se dalo vubec diskutovat o nejakym hodne kvalitnim dilenskym zpracovani.
Jinak vsechny zdravim a preji spousu krasnych pozorovni.
urcite me zajima jak si dopadl s tim barlow, protoze ten 10mm okulaj je napr. na mars hodne malo. Ja spis uvazuju o barlow 3x abych mel vetsi rozpeti.
Jinac jsem uspesne videl par dso (m81,m82,m31,m110,m27,m57-nejhezci ale mala,m52,m45) urcite mam velke rezrvy ve stanovisti, preci jen mi za domem sviti kandelabry a pobliz jsou mesta.
Snad jen posledni poznamka: se zajmem jsem dlouho procital prispevky ohledne stavby montaze, protoze jsem taky jednu dobu o stavbe uvazoval. Hodne reakci bylo dost zrazujicich co se tyka kvality. Potom, co jsem si osahal tuhle eq-3-2 tak jsem si udelal i vlastni nazor. Rozhodne se to financne nevyplati, ale co se tyka kvality, tak to je celkem dost mizerie a urcite lze vyrobit lepsi. eq-6 musi byt tedy sakra lepsi, aby se dalo vubec diskutovat o nejakym hodne kvalitnim dilenskym zpracovani.
Jinak vsechny zdravim a preji spousu krasnych pozorovni.
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
sky watcher 150/750 3-2
ten 3x barlow bych nedělal. Pokud nebude špičkový apochromatický, tak zanese do obrazu další vady. Kup si raději kvalitní krátký oklulár kolem 3-5mm.
Ad montáž - no EQ6 je oproti EQ3-2 opravdu jinde. Netvrdím, že EQ6 je dokonalá, ale za tu cenu je to velmi slušná montáž i s některými jejími nedostatky.
Ad montáž - no EQ6 je oproti EQ3-2 opravdu jinde. Netvrdím, že EQ6 je dokonalá, ale za tu cenu je to velmi slušná montáž i s některými jejími nedostatky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
sky watcher 150/750 3-2
Pozorovat budu az zitra, ale barlow mi byl v celestronu doporucen 2x1.25" tak zitra teprv pokud obloha da uvidim co jsem vubec koupil,,,,
sky watcher 150/750 3-2
stZ napsal: Pozorovat budu az zitra, ale barlow mi byl v celestronu doporucen 2x1.25" tak zitra teprv pokud obloha da uvidim co jsem vubec koupil,,,,
Richit mel spis na mysli jestli sis koupil zakladni (tusim ze mu rikaji Omni) nebo Ultimu (apochromaticky).
Richit mel spis na mysli jestli sis koupil zakladni (tusim ze mu rikaji Omni) nebo Ultimu (apochromaticky).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
sky watcher 150/750 3-2
jojo uplne ten nejobycejnejsi....BARLOW/SKY 7500 2x ACHROMAT 1.25”
Achromatický ”násobič” 2x. Upínací průměr 1.25”. Na okulárové (výstupní) straně osazen T2 záviten pro připojení fotoaparátu pomocí příslušného T-kroužku
Achromatický ”násobič” 2x. Upínací průměr 1.25”. Na okulárové (výstupní) straně osazen T2 záviten pro připojení fotoaparátu pomocí příslušného T-kroužku