Rozpínání vesmíru
Re: Rozpínání vesmíru
Nemám bohužel knihu Proč je v noci tma právě po ruce, ale pokud si dobře vzpomínám, tak jedním z řešení byl určitý typ hierarchického uspořádání. Dnes je to samozřejmě už jen akademická úvaha.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Máš samozřejmě pravdu, psal jsem příspěvky v rychlosti a zaměňoval klesání intenzity světla se vzdáleností a rudý posuv - elementární chyba.
Poučení pro příště - psát příspěvky v klidu

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
to: MP (křížek 82)
Jak jako stáří?A co tu bylo před vesmírem?To jsme zase u toho, o cem uz jsem psal. Nebylo zadne pred vesmirem, protoze kdyz neexistuje cas, neni zadne "pred".
Před vesmírem, tím naším, tady samozřejmě byl Vesmír nebo spíše Megavesmír, jehož prostor, tvořený energií vakua. je tady jako základní přírodní
síla odjakživa, od nepaměti, stále. A v tomto Megavesmíru se při nějaké vesmírné události, (velkém třesku?), vytvořil náš vesmír. Kromě řady dalších
jemu podobných vesmírů. Toto se mně jeví jako značně pravděpodobné...
No a rozměry toho Megavesmíru, tvořeného energií vakua a zaplněného mnoha vesmíry pobnými tomu našem, se z praktického hlediska budou blížit
tomu, pro co máme název "nekonečno".
Jak jako stáří?A co tu bylo před vesmírem?To jsme zase u toho, o cem uz jsem psal. Nebylo zadne pred vesmirem, protoze kdyz neexistuje cas, neni zadne "pred".
Před vesmírem, tím naším, tady samozřejmě byl Vesmír nebo spíše Megavesmír, jehož prostor, tvořený energií vakua. je tady jako základní přírodní
síla odjakživa, od nepaměti, stále. A v tomto Megavesmíru se při nějaké vesmírné události, (velkém třesku?), vytvořil náš vesmír. Kromě řady dalších
jemu podobných vesmírů. Toto se mně jeví jako značně pravděpodobné...
No a rozměry toho Megavesmíru, tvořeného energií vakua a zaplněného mnoha vesmíry pobnými tomu našem, se z praktického hlediska budou blížit
tomu, pro co máme název "nekonečno".
Mudrovat tady můžeme do nekonečna.
Pan Grygar to v dokumentu "Já Grygar" řekl jasně: "Jelikož žádnou teorii o vzniku vesmíru nelze dokázat ale ani vyvrátit, tak já věřím, že vesmír
stvořil bůh". Byla to reakce na dotaz novináře, jak může takový uznávaný fyzik věřit, že vesmír stvořil bůh.
Každý z vás může věřit tomu, čemu chcete věřit, všechno to jsou bohužel pouze teorie až do doby, než teorii potvrdíte buď nezávislým opakovaným pozorováním, nebo laboratorním pokusem v kontrolovaném prostředí.
Zatím to však nikdo nedokázal, takže tato diskuse se zbytečná.
Petr
Pan Grygar to v dokumentu "Já Grygar" řekl jasně: "Jelikož žádnou teorii o vzniku vesmíru nelze dokázat ale ani vyvrátit, tak já věřím, že vesmír
stvořil bůh". Byla to reakce na dotaz novináře, jak může takový uznávaný fyzik věřit, že vesmír stvořil bůh.
Každý z vás může věřit tomu, čemu chcete věřit, všechno to jsou bohužel pouze teorie až do doby, než teorii potvrdíte buď nezávislým opakovaným pozorováním, nebo laboratorním pokusem v kontrolovaném prostředí.
Zatím to však nikdo nedokázal, takže tato diskuse se zbytečná.

Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Ono by mělo být rozpínání vesmíru ekvivalentní tomu, že se nám zkracuje metr.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Navrhuji místo této zbytečné diskuse založit téma "černý astronomický humor" a ladinův příspěvek tam dát jako první 

Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
A je to tady opět - díky za odkaz... Opět další konkrétní a naprosto jasný důkaz, že rudý posuv neznamená rozpínání vesmíru.dvader píše: ↑16. 03. 2024, 08:27 Tak to vypadá, že teoretici budou mít celkem hoňku:
https://www.livescience.com/space/cosmo ... 798mu7iz8z
No oni totiž současný teoretici lidem nějak lidem zapomněly říct při té své horlivé obhajobě velkého třesku, že rudý posuv může být způsoben hned třemi faktory.
Podsouvají vždy jen ten jeden důvod a pokládají ho za jasný a neotřesitelný důkaz posvátné krávy jménem velký třesk.
Infúze nazvaná rudý posuv která má udržovat zraněnou posvátnou krávu Velký třesk při životě má ucpanou kanylu.

„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Toto není úplná blbost. V tvém modelu je celkem zachován zákon o energii a dokonce to řeší i koloběh energie ve vesmíru podobně jako funguje koloběh vody v přírodě. Vesmír ve skutečnosti funguje na velice jednoduchém principu. Mám pár výhrad, či spíše doplňujících otázek, ale mezi tím vším nepřehledným maglajzem co tady většinou čtu má tohle alespoň nějakou základní logiku.
Tvůj model se trochu podobá modelu který zastávám já: viewtopic.php?t=35879
Máš k tomu něco více ať se na to můžu kouknout? Například jak tento model řeší gravitaci, rudý posuv a podobně?
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
-
Rozpínání vesmíru
Mám takový dotaz. Neměla by být používána formulace,že "vesmír se rozpínal" ? Vždyť my vidíme objekty-galaxie s červeným posuvem ve stavu před cca 13 miliardami sv.let a tehdy se rozpínal. Jak víme,že se stále rozpíná? A jak lze tedy dospět k závěru,že tyto objekty jsou nyní od nás ve vzdálenosti 45 mld sv.let? /wikipedia-observable universe/
Různé objekty vidíme v různé vzdálenosti (a tedy i v různém stavu, co se stáří týče) a měříme u nich různou hodnotu posuvu. Právě takto se na rozpínání vesmíru přišlo. A později i na zrychlující se expanzi. Je snaha určovat vzdálenosti nezávislými způsoby, nejen hodnotu červeného posuvu. Využívají se např. Cefeidy nebo supernovy typu Ia.dalekozraký píše: ↑16. 01. 2025, 10:55 Mám takový dotaz. Neměla by být používána formulace,že "vesmír se rozpínal" ? Vždyť my vidíme objekty-galaxie s červeným posuvem ve stavu před cca 13 miliardami sv.let a tehdy se rozpínal. Jak víme,že se stále rozpíná? A jak lze tedy dospět k závěru,že tyto objekty jsou nyní od nás ve vzdálenosti 45 mld sv.let? /wikipedia-observable universe/
Světelný rok je jednotka vzdálenosti, nikoliv času. Není možné psát "před" 13 miliardami sv. let.
Kafka
-
Samozřejmě jsem měl na mysli vzdálenost, kterou uletí světlo za 13 mld let. Ale vůbec jste nereagoval na podstatu mého dotazu,kterou jste zajisté pochopil. Vidíme objekty s červeným posuvem -v tomto stavu se nacházely před 13mld. let! Jak můžeme dnes vědět ,že i nyní mají červený posuv,stále se vzdalují a vesmír se rozpíná, když tato informace k nám doputuje až za 13 mld. let??
Vychází se z Hubbleova zákona, kdy z pozorování rudého posuvu a vzdálenosti vyplynulo, že rudý posuv ( a tedy rychlost vzdalování ) roste se vzdáleností dle vztahu v=Hr , kde H je Hubbleova konstanta
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ta úvaha obsahuje obsahuje zásadní chybu: není pravda, že pozorujeme vzdalování jen u nejvzdálenějších galaxií ve vesmíru (tzn. světlo od nich letělo 13 mld. let, tedy téměř po celou dobu existence vesmíru). Ve skutečnosti se vzdalování galaxií pozoruje pro všechny galaxie, které jsou vzdálenější než pár mil. sv.l. Čím je galaxie dál, tím dále do minulosti se díváme a tím rychlejší je vzdalování. V nejbližším vesmíru se některé galaxie nevzdalují díky gravitaci Mléčné dráhy a M31. Takže máme experimentální důkaz, že se vesmír rozpínal od doby před 13 mld do cca. 10 mil. let, tedy skoro pro celou dobu existence vesmíru.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
Jak píše MilAN a Michal1 a jak jsem, možná ne úplně srozumitelně, napsal já. Zdůrazňuji, že je podstatné, že vzdálenost objektu můžeme určit i jinak, než jen měřením červeného posuvu. Díky tomu bylo možné formulovat Hubbleův zákon. Tedy určit, jak závisí rychlost vzdalování (Dopplerovský červený posuv) na vzdálenosti. Velkým překvapením bylo na konci 90. let, že se tato rychlost expanze v čase kontinuálně nezmenšuje, ale že se naopak od určité doby zvětšuje. To bylo možné vypočítat právě proto, že je možné určit, jak se od sebe vzdalovaly jednotlivé objekty navzájem v minulosti. Tedy že známe vzdálenosti objektů nejen od nás, ale i jejich vzájemnou vzdálenost a rychlost vzdalování nejen od nás i jejich vzájemnou rychlost vzdalování.
Kafka
Dalekozraký má na zřejmě na mysli možnost, že každá informace o dopplerovském rudém posuvu má své stáří a mezitím se za tu nepředstavitelnou dobu mohla v rozpínání vesmíru udát nějaká změna o které jsme se dosud nedozvěděli.
Abyste mi rozuměli, já si to nemyslím, jen se snažím pochopit tazatele
.
Abyste mi rozuměli, já si to nemyslím, jen se snažím pochopit tazatele