REVUE
REVUE
Dostal se mě do ruky zrcadlový dalekohled REVUE 153/1300, Dalekohled je ve velmi zanedbaném stavu. Špinavej zaprášenej a i mechanicky má nedostatky.
Ale nic s čím bych si asi neporadil
Hledal jsem výrobce, ale je to zřejmě výrobek, který se prodával pod různými značkami. Takže jsem nic nedohledal.
Trošku mě zarazily okuláry. Je tam šachta 2 palce a redukce na 1.25 palců a okulár s hodnotou 0.25. Nikde jsme takový okulár nenašel a nebo je to jiná hodnota než je běžné. Nevím.
Neznáte někdo tento dalekohled???
Ale nic s čím bych si asi neporadil
Hledal jsem výrobce, ale je to zřejmě výrobek, který se prodával pod různými značkami. Takže jsem nic nedohledal.
Trošku mě zarazily okuláry. Je tam šachta 2 palce a redukce na 1.25 palců a okulár s hodnotou 0.25. Nikde jsme takový okulár nenašel a nebo je to jiná hodnota než je běžné. Nevím.
Neznáte někdo tento dalekohled???
Refraktor SW 90/900. Pár slušných okuláru. A hlavně mnoho otázek..

- Stanislavxyz
Re: REVUE
Tady je o něm diskuse (tedy pokud je to on, ale zdá se že ano- viz příspěvek č. 9 a dále): https://forum.astronomie.de/threads/auf ... er.301623/ Vzhledem k deklarované délce ohniska a skutečným rozměrům odhadnutelným z fotografií je zjevné, že se jedná o katadioptr (ostatně člen FrankFu to potvrzuje).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Towa je dělala ve verzích 76/600 a 76/480, 114/1000 a 153/1300.
Ostatní byli přeprodejci (včetně Tasco a Revue).
153 existovala i ve verzi s pavoukem, ostatní jsem viděl jen ve verzi bez pavouka (rovinné sklo).
Ve velikosti 114 byl zajímavý mimoosý hledáček, který hranolem stejně jako OAG bral obraz zevnitř tubusu.
76 mm měly výtahy 0.965”, ostatní už 1.25”.
Všechny jsou katadioptrické, s korektorem ve výtahu, dalekohledy jsou označené jako Tanzutsu (“krátká pistole”), z nějakého důvodu jsem usoudil, že by to mohl být název té optické konstrukce (u nás se tomu říká Bird-Jones, ale skutečný Bird-Jones by měl mít vícečlenný korektor před sekundárem, ne jednočočkový ve výtahu).
Jsou na své ohnisko krátké, lehké, přenosné, nedělají difrakční kříže (krom 153 s pavoukem), ale korektor je opticky nevýhoda.
Ostatní byli přeprodejci (včetně Tasco a Revue).
153 existovala i ve verzi s pavoukem, ostatní jsem viděl jen ve verzi bez pavouka (rovinné sklo).
Ve velikosti 114 byl zajímavý mimoosý hledáček, který hranolem stejně jako OAG bral obraz zevnitř tubusu.
76 mm měly výtahy 0.965”, ostatní už 1.25”.
Všechny jsou katadioptrické, s korektorem ve výtahu, dalekohledy jsou označené jako Tanzutsu (“krátká pistole”), z nějakého důvodu jsem usoudil, že by to mohl být název té optické konstrukce (u nás se tomu říká Bird-Jones, ale skutečný Bird-Jones by měl mít vícečlenný korektor před sekundárem, ne jednočočkový ve výtahu).
Jsou na své ohnisko krátké, lehké, přenosné, nedělají difrakční kříže (krom 153 s pavoukem), ale korektor je opticky nevýhoda.
Je to jinak. Já napsal hodnotu 0,25...ale to díky velice špinavého a skoro nečitelné označení je špatně. Správně je to 25.
Refraktor SW 90/900. Pár slušných okuláru. A hlavně mnoho otázek..

Odmazal jsem zbytečné citace.
Shiny: necituj bezprostředně předcházející příspěvky, děkuji.
Shiny: necituj bezprostředně předcházející příspěvky, děkuji.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky