Sky-Watcher Star adventurer 2i Wi-Fi

Odpovědět
Nelanet

Sky-Watcher Star adventurer 2i Wi-Fi

Příspěvek od Nelanet »

Dobrý den
Nabízím k prodeji tuto montáž zakoupenou na ATC_Asto,která je stále v záruce. Zbývá 3/4 roku. Důvod prodeje je přechod na novou montáž.
Cena 9000Kč
Montáž je ve výborném stavu.
Sestava obsahuje:
- základní modul Star Adventurer 2i (bílé provedení)
- závitová vložka 3/8"/1/4"
- polární hledáček s krytkami
- rybinová lišta délky 50 mm se šroubem 3/8"
- osvětlovací modul s baterií
- paralaktický klín se závitem 3/8" bílé provedení
- krátká rybinová lišta délky 65 mm se šroubem 3/8"
- L- úhlová deklinační lišta se šroubem 1/4"
- závažová tyč se závažím 1 kg
- originální návod+návod v češtině +doklad o koupi
Plus k balení přidám 2ks protizávaží, které jsem si nechal dodělávat.
PC 13 200
HIAF@44
Věk: 47

Re: Sky-Watcher Star adventurer 2i Wi-Fi

Příspěvek od HIAF@44 »

Dobrý den, s astro fotografií začínám, nebo mě spíš láká si to zkusit. Nerad bych ale zbytečně vyhazoval peníze. Z jakého důvodu přecházíte na novou montáž? V něčem vám nevyhovuje nebo jste jednoduše postoupil na vyšší úroveň a už vám nestačí? Co lze zvládnout se Sky-Watcher Adventurer 2i krom mléčné dráhy? Používal bych ji jen s nemodifikovaným fotoaparátem Fujifilm X-T5, který má 557g. Nejtěžší tele objektiv váží 1375g. Je tato montáž vůbec vhodná pro teleobjektivy? Měl by jste nějaké ukázkové snímky, které jste s tím pořídil? Děkuji.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Dovolím si zareagovat jako vlastník této montáže. S teleobjektivem si poradí zcela bez problémů (Samyang 135 mm + Canon 6D). Důležité je správné ustavení pomocí polárního hledáčku. S protizávažím jsem na ní vyzkoušel, že krásně utáhne i 6cm dalekohlídek s Canonem R6MkII (refrák AT60ED) dohromady tak 2 až 2,5 kg. Fotky bodové asi minutové expozice (z hlavy nevím, zda to bylo tak nebo míň). Co jsem na ní dal, ale už bych to viděl za hranou (a tedy spíš pro zajímavost) je SCT 150/1500 (s těžším než dodávaným protizávažím to bylo dobře vyvážené a koukat se s tím dalo, ale podle mě se to takto zatěžovat už nemá).

Pro foťák s teleobjektivem tedy skvělá volba. Pozor na dobrý stativ. Používám AZ5, ten je pro tohle ideální volba.

Tady foto expozicemi 60s, můj poslední Orion expozicemi 30s je na astrofotky.cz. Myslím, že to udrží i tak dvě až čtyři minuty ale ještě sem neměl kdy to zkusit. Stačí mi kratší subexpozice zatím.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
HIAF@44

Příspěvek od HIAF@44 »

Moc děkuji za reakci. Fotografie Orionu je parádní. Teď jsem na fóru každou volnou chvíli a pročítám a pročítám. Nejprve samozřejmě vše pro začátečníky. Už jsem ale mrknul i dále a to jsem asi neměl :roll: Jsem z toho tedy pěkně zamotaný. Na zaučenou by mi Adventurer 2i určitě stačil, ale to, že jsem ještě nic nevyfotil už mám velké oči :D . Minimálně bych chtěl umět zdatně vyfotit galaxii M31 v Andromedě, galaxii M101 a M51, mlhovinu M42 v Orionu, případně detail koňské hlavy :lol: Na to mi, ale můj foťák stačit nebude. To už by chtělo nějaký dalekohled, např.Newton 140/690 né-li 250/900, což není úplně tak drahé. Horší jsou už ceny kamer i když např. s ASI1600MM by to nebylo tak strašidelné. Nejdražší bude zřejmě naváděná montáž. A další věci o kterých zřejmě zatím nemám ani ponětí. Budu muset tady ještě trochu studovat a pročítat, abych moc nikoho neotravoval a nezdržoval, ale je toho nějak hodně a vlastně nevím co chci nebo potřebuju. Spousty výrazů mi nic neříká. Možná bych přeci jen měl začít s tím Adventurer 2i a mým nemodifikovaným fotoaparátem a pak by se vidělo. Možná by k 2i šel dokoupit "jen" nějaký autoguider pro využití delších časů v řádů minut a to by ho zas posunulo na vyšší level. Každopádně Vám děkuji.
varan1975
Věk: 50

Příspěvek od varan1975 »

Dobrý den, dovolím si, ačkoliv to obvykle nedělám také drobnou reakci. Předně se připojím k tomu, co napsal Martin Gembec, vůbec bych se montáže nebál do začátků, ale ruku v ruce s tím také zůstat při zemi s použitým vybavením. Prvně (a teď nechci vyvolat ožehavou diskusi mezi zastánci fefraktorů a reflektorů 😂) bych se snažil zapomenout na jakéhokoliv Newtona, o kterém jste napsal. Pořídil bych nějaký přiměřeně kvalitní apochromát (jak bylo zmíněno) o průměru 60 mm a f6 nebo f7 + případně reduktor pro zkrácení ohniska. Pokud máte modifikovanou zrcadlovku, pak bych se zcela vzdal prozatím myšlenky na astronomickou kameru a už vůbec ne monochromatickou. Ruku v ruce s tím budete muset řešit filtry a také složitější postproces a to jsou žhavý adepti na to, jak začátečníkovi ambice zhatit 😉. Mnohem důležitější bude umět montáž dobře ustavit, navádět jí za pozorovaným nebo fotografovaným objektem, naučit se pracovat s citlivostí (ISO) a délkou expozice, atd. Bude lépe zvládnout samotné základy a vypilovat techniku a i s takovouto výbavou udělat parádní snímky. Mirek Matoušek vždycky říkával: "za fantastickou astrofotografií může stát i maličký dalekohled, ale obrovské nadšení. Opačně to nefunguje!" A pod to se jistě nejen já rádi a ochotně podepíšeme. Většina si jistě prošla obdobím, které teď čeká vás a dnes můžeme čerpat z chyb, které vy už udělat nemusíte 😉. Ať se rozhodnete jakkoliv, popřeji vám spoustu čistých a temných nocí, velké množství nadšení a elánu a v neposlední řadě také trpělivosti.
Pavel Štěpina
T: +420 773 978 125
B: 223169305/0600 | MONETA
HIAF@44

Příspěvek od HIAF@44 »

Dobrý den, děkuji za váš komentář. Dám na vás a na Newtona zapomínám :D . Jen bych ještě před dalším rozepisováním napsal, jak jsem uvedl výše, že vlastním nemodifikovanou APS-C bezzrcadlovku Fujifilm X-T5. Fujifilm sice ve srovnání s jinými značkami propouští více H alfa, ale na modifikovaný fotoaparát to zdaleka nemá. Teď si asi poklepete na čelo, ale jaký je rozdíl je mezi apochromatickým dalekohledem (o průměru 60 mm) a mým objektivem Fujifilm XF 100-400 mm f4.5-5.6 R LM OIS (v přepočtu na full frame 152-609 mm) s průměrem 77 mm, který má 5ED skel a jedno super ED a celkem 21 členů ve 14 skupinách? Ten asi na astro použitelný není? Jinak úplně poprvé fotoaparát v ruce nedržím, ale v astrofotografii jsem nováčkem, až na pár pokusů s mléčnou dráhou a skládáním (zatím stačil jen Sequator). Teď jde o to jestli je tedy pro mě apochromát vhodný, když zohledníme co jsem vám napsal. A když i přes to ano, tak Adventurer 2i nebude stačit že? Nepotřebuji aby to bylo s váhovým zatížením na hraně, spíš naopak. Jinak jste to napsal moc hezky a děkuji za rady.
astrolama
Věk: 40

Příspěvek od astrolama »

No v principu tam rozdíl mezi APO dalekohledem a "fotoobjektivem" žádný není (vyjma toho, že tento je zoomovací). Cílem obou, je rovné obrazové pole a minimální barevná vada, tzn. pomocí více čoček dosáhnout stavu kdy se paprsky světla různých vlnových délek viditelného spektra protnou v jedné obrazové rovině. Kolik členů je k tomu potřeba dost závisí na kvalitě návrhu toho objektivu. Přiznám se, že nevím proč ve fotobjektivech bývá 15 i více členů :shock:
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
glondrej

Příspěvek od glondrej »

Rozdíl v principu je celkem velký... U teleskopu nám stačí, že minimalizuje vady při zaostření na nekonečno. U objektivu je snaha minimalizovat vady i pro blízké objekty, což je náročnější, vyžaduje to více skla a často je to na úkor zobrazení objektů v nekonečnu. Taky typ vad, který je žádoucí potlačit je v obou případech jiný..
HIAF@44

Příspěvek od HIAF@44 »

Děkuji za komentáře a vysvětlení.
Odpovědět