Problem pri kolimaci - Newton
Takhle to bezne vypada u velmi svetelnych Newtonu, pokud je kolimujes jen laserem a neresis tedy takove veci, jako ofset sekundaru. Ale tenhle Newton zase tak extremne svetelny neni, melo by to byt symetrictejsi. Take neni dobre, ze obraz primaru neni "oriznuty" okrajem sekundaru symetricky. Proste to asi zkolimovane neni. Abych to mohl posoudit konkretneji, musel bych to videt zblizka.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
kolimoval jsem podle tohoto navodu:
http://www.celestron.cz/pojmy/kolimace.html
kolimovat bylo treba, protoze pohled do okularoveho vytahu byl dost podobny tomu prvnimu obrazku ktery je v tom navodu. Jen jsem byl moc aktivni a sekundarni zrcatko jsem povolil uplne jak psali v navodu na kolimaci co byl u dalekohledu
Nejdrive jsem to zkousel podle navodu od dalekohledu, ale bylo to dost zmatene popsane, az kdyz jsem byl v uzkych zapatral jsem na webu a nasel tohle. To mi prijde srozumitelnejsi.
Nechal jsem to tak proto, ze lip uz mi to neslo. Nejsem si jisty, ale treba kdyz bych to znovu uplne povolil a zkusil to znova bylo by to lepsi. Jak rikam delam to prvne a jsem z toho dost vykulenej
http://www.celestron.cz/pojmy/kolimace.html
kolimovat bylo treba, protoze pohled do okularoveho vytahu byl dost podobny tomu prvnimu obrazku ktery je v tom navodu. Jen jsem byl moc aktivni a sekundarni zrcatko jsem povolil uplne jak psali v navodu na kolimaci co byl u dalekohledu
Nejdrive jsem to zkousel podle navodu od dalekohledu, ale bylo to dost zmatene popsane, az kdyz jsem byl v uzkych zapatral jsem na webu a nasel tohle. To mi prijde srozumitelnejsi.
Nechal jsem to tak proto, ze lip uz mi to neslo. Nejsem si jisty, ale treba kdyz bych to znovu uplne povolil a zkusil to znova bylo by to lepsi. Jak rikam delam to prvne a jsem z toho dost vykulenej

“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
jinak jeste k te nesouososti. Kdyz do toho koukam je to vycentrovane. Takhle vyosene mi to vyslo protoze jsem ten fotak nebyl schopny prilozit k vytahu tak aby to vypadalo stejne jako kdyz do toho koukam 
Jeste bych mel dodat ze okul. vytah byl uplne zatazeny dovnitr. Proto jsou videt uchyty primarniho zcadla. Kdyz vytah kousek povytahnu, uz videt nejsou.

Jeste bych mel dodat ze okul. vytah byl uplne zatazeny dovnitr. Proto jsou videt uchyty primarniho zcadla. Kdyz vytah kousek povytahnu, uz videt nejsou.
Fajn. Ten navod je dobry, zkus to podle nej jeste jednou. A dej si pozor na par veci :
- musis do toho koukat tak, abys zritelnici sveho oka videl uprostred obrazu primaru.
- drzaky primaru mohou byt videt, ale symetricky ( jde o nastaveni sekundaru )
- objimka sekundaru muze byt videt nesymetricky, protoze jeji spodni okraj je blize k primaru, nez horni ( to je patrne hlavne u hodne svetelnych Newtonu )
- hlavne se soustred na serizeni sekundaru, aby primar byl videt opravdu symetricky. Presny sklon primaru muzes doladit "za provozu" podle hvezdy, ale sekundar musi byt nastaveny spravne predem.
- musis do toho koukat tak, abys zritelnici sveho oka videl uprostred obrazu primaru.
- drzaky primaru mohou byt videt, ale symetricky ( jde o nastaveni sekundaru )
- objimka sekundaru muze byt videt nesymetricky, protoze jeji spodni okraj je blize k primaru, nez horni ( to je patrne hlavne u hodne svetelnych Newtonu )
- hlavne se soustred na serizeni sekundaru, aby primar byl videt opravdu symetricky. Presny sklon primaru muzes doladit "za provozu" podle hvezdy, ale sekundar musi byt nastaveny spravne predem.
Diky vyzkousim.
Dal jsem si vetsi praci a vyfotil to znova. Temer stejne to vypada kdyz do toho koukam okem.
http://astrosnimky.wz.cz/ukazky_web/IMG_6445.JPG
Dal jsem si vetsi praci a vyfotil to znova. Temer stejne to vypada kdyz do toho koukam okem.
http://astrosnimky.wz.cz/ukazky_web/IMG_6445.JPG
Zakov napsal: Temer stejne to vypada kdyz do toho koukam okem.Tam mas primar symetricky, ale zase obraz objektivu fotaku ( jestli to je on ) neni presne uprostred. Takze se k tomu vztahuje ten 1. bod, co jsem napsal vyse. Kdybys s tim mel problemy, vyrob si nejakou jednoduchou pomucku na "centrovani oka" - staci krabicka od filmu s dirkou uprostred.
Připadá mi to, že máš sekundár příliš daleko od primáru. Pokud se Ti obraz bude zdát co nejsymetričtější, zkus změřit vzálenost sekundáru od konce tubusu a vzdálenost okulárového výtahu od konce tubusu. Bylo by dobré, aby to bylo tak ve 2mm
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tak jsem to premeril. Od horniho okraje sekundaru ke kraji tubusu je tak 78mm, od horniho kraje vytahu ke kraji tubusu je 76mm. Meril jsem to 40cm pravitkem, takze je to hodne orientacni
.
Jinak jsem si lepe prohledl drzak sekundaru a opravdu je z te jedne srany vyssi (sirsi?
). Trochu je to videt z obrazku:

Jinak jsem si lepe prohledl drzak sekundaru a opravdu je z te jedne srany vyssi (sirsi?

Chělo by ta osi změřit osové vzdálenosti OV i sekundáru od čela tubusu. (Předpokládám, že není stejný průměr OV a sekundáru). Pokud jsi ale tuhle vzdálenost neměnil, je to až poslední možnost.
lepší rada žádná než špatná
Pri me aktivite jsem tocil uz vsim. Sekundar je uplne nadoraz co jde od primaru. Mam ho zkusit kousek vratit?
Tak jak píše Milan, až jsem si přeměřil jak daleko od horního okraje tubusu je osa okulárového výtahu a střed sekundárního zrcátka (to už se měří podstatně hůř), tak teprve poté jsem dosáhl rovnoměrného schovávání těch 3 úchytů primárního zrcadla a celkově se mi zdá dalekohled seřízený.
I když ani po té není obraz všech komponent zcela symetrický (díky offsetu) viz např.:
http://www.catseyecollimation.com/mccluney.html
nebo zde http://www.fpi-protostar.com/collim.htm
I když ani po té není obraz všech komponent zcela symetrický (díky offsetu) viz např.:
http://www.catseyecollimation.com/mccluney.html
nebo zde http://www.fpi-protostar.com/collim.htm
Diky vsem za rady. Necham to zatim jak to je a po prvnim pozorovani uvidim co s tim budu delat dal.
Zakov napsal: Diky vsem za rady. Necham to zatim jak to je a po prvnim pozorovani uvidim co s tim budu delat dal.
Mám podobnou zkušenost. Taky jsem dalekohled hned po zakoupení začal seřizovat (taková úchylka ;D ) a taky jsem si myslel "už je to dobrý a uvidím, co na to hvězdy.." No a hvězdy nebyly takové, jak jsem si pamatoval z pozorování jiným, stejně velkým, dalekohledem. Nejhorší bylo, když jsem M13 viděl zhruba stejně, jako v 60mm refraktoru. Nakonec zhruba po třičtvrtě roce laborování a postupného zlepšování obrazu mám dalekohled seřízený tak, jak by měl být. Jenže k tomu seřízení jsem nedospěl bez pomoci druhých. Z toho pro mě plyne poučení. Zkus si dalekohled nechat seřídit někým, kdo to již dělal, umí to a má na to prostředky (kolimační okulár, laserový kolimátor) a dokáže ti poradit.
Mám podobnou zkušenost. Taky jsem dalekohled hned po zakoupení začal seřizovat (taková úchylka ;D ) a taky jsem si myslel "už je to dobrý a uvidím, co na to hvězdy.." No a hvězdy nebyly takové, jak jsem si pamatoval z pozorování jiným, stejně velkým, dalekohledem. Nejhorší bylo, když jsem M13 viděl zhruba stejně, jako v 60mm refraktoru. Nakonec zhruba po třičtvrtě roce laborování a postupného zlepšování obrazu mám dalekohled seřízený tak, jak by měl být. Jenže k tomu seřízení jsem nedospěl bez pomoci druhých. Z toho pro mě plyne poučení. Zkus si dalekohled nechat seřídit někým, kdo to již dělal, umí to a má na to prostředky (kolimační okulár, laserový kolimátor) a dokáže ti poradit.
- Alien_MasterMynd
Tak pridavam taky jeden dotaz. Pri foceni jsem zjistil, ze v pravem dolnim rohu obrazu mam brutalni komu a hvezdy jsou rozostrene. Vlevo dole a vpravo nahore je koma takova "normalni" a vlevo nahore jsou hvezdy temer bez komy (ted jsem v praci, vecer muzu prihodit vyrezy ze snimku). Zkousel jsem, jestli jsem nedal krive redukci do vytahu, ale po pritazeni pomoci sroubku se sama vymezi do normalni polohy (kadopadne mi tento tyden prijde jeste jedna, nechal jsem udelat vylepsenou, tak uvidim s tou). Spis mam podezreni na sekundarni zrcatko - kolimoval jsem normalne kolimacnim okularem, pujceny laserovy kolimator ukazal malou odchylku od optickeho stredu (ale ta podle me nemuze udelat az takovy rozdil ve zobrazeni), takze mi to spis pripada, jak kdyby jedna strana sekundaru byla vys nad primarem nez druha (nevim, jak to lip popsat - proste opticky stred sedi, ale jakoby osa sek. zrcatka nebyla rovnobezna s optickou osou dalekohledu. Akorat nevim, podle ceho to zjistit. Nemate nekdo nejaky napad?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Kazdopadne to vypada, ze nemas senzor fotaku kolmy na optickou osu - to muze byt chybou v kolimaci i v upevneni fotaku. A v tom upevneni fotaku je nekolik kandidatu na deformaci - vule vytahu, viklavy T-krouzek apod. Proste jen z obrazu to nepozname, chce to nejdriv zkontrolovat kolimaci okularem na nejake hvezde a pokud je v poradku, badat nad mechanickym upevnenim fotaku.