Výška stínu v době slunovratu
Výška stínu v době slunovratu
Zdravím,
jak se dá určit pozice stínu v době zimního slunovratu ?
Rád bych nyní na jižní stěnu domu pověsil teplovzdušný panel, ale obávám se, že v zimě bude ve stínu. Můžu ho preventivně pověsit výše, ale to má zase další komplikace, takže bych to rád nejdřív zkusil vypočítat.
Stěna je "jižní" (podle mapy je 19° otočená k východu). Sousedův dům mi tam dělá stín, nyní je v poledne odhadem 0,5 metru vysoko. Jak určit jak vysoko bude stín v době slunovratu ?
Napadlo mi udělat si nyní čárku pozice stínu v poledne, zopakovat čárku za 2 týdny.
dle kalkulačky na https://slunce.hlubocepskyoddil.cz/ je nyní maximální úhel nad obzorem 36,84°, za 2 týdny bude 31,89°, 22. prosince bude 16,62°
Lze na tuto pozici aplikovat trojčkenku nebo jinou matematickou funkci - podle mě sinus - je to dobře ?
Díky
jak se dá určit pozice stínu v době zimního slunovratu ?
Rád bych nyní na jižní stěnu domu pověsil teplovzdušný panel, ale obávám se, že v zimě bude ve stínu. Můžu ho preventivně pověsit výše, ale to má zase další komplikace, takže bych to rád nejdřív zkusil vypočítat.
Stěna je "jižní" (podle mapy je 19° otočená k východu). Sousedův dům mi tam dělá stín, nyní je v poledne odhadem 0,5 metru vysoko. Jak určit jak vysoko bude stín v době slunovratu ?
Napadlo mi udělat si nyní čárku pozice stínu v poledne, zopakovat čárku za 2 týdny.
dle kalkulačky na https://slunce.hlubocepskyoddil.cz/ je nyní maximální úhel nad obzorem 36,84°, za 2 týdny bude 31,89°, 22. prosince bude 16,62°
Lze na tuto pozici aplikovat trojčkenku nebo jinou matematickou funkci - podle mě sinus - je to dobře ?
Díky
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výška stínu v době slunovratu
Podobné výpočty se dělají přes funkci tangens. Ovšem v tomto případě je poměrně hodně neznámých činitelů rovnice. Řešil bych to prakticky, tedy nakreslil bych si to v nějakém měřítku a vše bude hned jasné.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pro zajímavost jsem si simuloval stín tyče vysoké 5 metrů pro výšku Slunce 36°a 16°. Pokud stín na zdi je vysoký 0.5m při výšce 36°, pak vychází výška stínu cca 3,2 metry při výšce Slunce 16°.
Já to zkusím o víkendu co nejpřesněji odměřit a nakreslit si.
Prozatím jenom odhadem + nakreslením mi vyšlo nyní stín 1m, v zimě 4-5m. Až jsem byl překvapen jaký je to rozdíl. Takže to tak řádově vychází s tvou simulací
Prozatím jenom odhadem + nakreslením mi vyšlo nyní stín 1m, v zimě 4-5m. Až jsem byl překvapen jaký je to rozdíl. Takže to tak řádově vychází s tvou simulací
Já si myslím, že stačí odměřit vzdálenost k té stínící budově a pak to velmi jednoduše řešit exaktně pomocí 2 pravoúhlých trojúhelníků.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé je, že si s tímto poměrně triviálním problémem neporadí umělá inteligence (chatGPT nebo Bing), takže zase tak chytrá není 

jo, já si to nakreslil a podle toho napsal vzorce a ve vzorci mi figuruje jenom vzdálenost ke stínící budově a výška současného stínu
Ja by som šiel na to jednoducho. Ak sa to nerieši v priestore (kde je na to potrebné použit metódy numerickej deskriptívnej geometrie, pretože sa jedná o priesečník dvoch priestorových geometrických tvarov) a stačí len riešenie v jednom reze, tak by som to riešil naopak. Pri nulovej výške Slnka má tieň práve výšku prekážky, ktorá vytvára tieň. S rastúcou výškou sa výška tieňa znižuje funkciou tangens (pri výške Slnka 0° sa znižuje o 0, pri 90° sa znižuje o ∞ (nekonečno), výška sa znižuje funkciou tg(φ), ako už bolo napísané)
Potom sa dá výška tieňa vypočítať ako: h - tg(φ) * l
kde:
Potom sa dá výška tieňa vypočítať ako: h - tg(φ) * l
kde:
- h - výška tieniacej prekážky
- φ - výška Slnka nad horizontom
- l - vzdialenosť od tieniacej prekážky k stene, na ktorú sa premieta tieň
Naposledy upravil(a) juh dne 05. 10. 2023, 10:47, celkem upraveno 1 x.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
jirka766: Taky by tam měla být proměnná výška Slunce nad horizontem. Pokud člověk zná výšku stínící budovy A a její vzdálenost B, pak je rovnice celkem jednoduchá A-B* TAN(výška Slunce). Samozřejmě když neznáme jednu proměnou, lze nahradit jinou a rovnici upravit. Rovnice jsem si navrhnul a upravil sám, snad je to OK.
P.S. Tak mě juh o chvilku předběhl. Je zajímavé jak po vykrácení dvou rovnic vyjde jednoduchý vzorec.
P.S. Tak mě juh o chvilku předběhl. Je zajímavé jak po vykrácení dvou rovnic vyjde jednoduchý vzorec.
Zadanie bolo, že aký vysoký je tieň. Pri takomto zadaní hneď z prvej málokoho napadne, že tieň je tam, kde nesvieti Slnko a ak chcem vypočítať výšku tieňa, tak mi stačí vypočtať, kam svieti Slnko a rozdiel hodnôt je potom už výška tieňa.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Jak psal v úvodu Milan, v podstatě se řeší dva pravoúhlé trojúhelníky s různou délkou strany B.
Dá sa aj tak. Buď dva trojuholníky, alebo jeden trojuholník a celkom triviálna úvaha.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ještě pro zajímavost, chatGPT ve verzi 3.5 si s modelovým řešením výpočtu délky stínů neporadil, ovšem placená verze 4.0 už počítá výrazně přesněji a našla správné řešení.
Když je kolmá tyč vysoká 5 metrů a Slunce je 16° nad obzorem, vytváří stín na zemi. Když je ve vzdálenosti 6,2 metru zeď kolmá na zem, chceme zjistit, jak dlouhý bude stín tyče na této zdi.
Vytvořme si model situace:
Představme si pravoúhlý trojúhelník, kde horizontální strana (délka stínu na zemi) a vertikální strana (výška tyče) tvoří odvěsny a hypotenuzu tvoří spojnice vrcholu tyče a místa, kde stín tyče končí na zemi.
Druhý pravoúhlý trojúhelník je vytvořen výškou zdi, délkou stínu na zdi a spojnicí vrcholu tyče a místa, kde stín tyče končí na zdi.
Z předchozího výpočtu víme, že celková délka stínu na zemi je přibližně 17.3913 metrů.
Pokud je zeď vzdálena 6,2 metru od tyče, je zbývající délka stínu na zemi (od konce zdi k místu, kde stín končí)
17.3913−6.2=11.1913 metrů.
.
Když je kolmá tyč vysoká 5 metrů a Slunce je 16° nad obzorem, vytváří stín na zemi. Když je ve vzdálenosti 6,2 metru zeď kolmá na zem, chceme zjistit, jak dlouhý bude stín tyče na této zdi.
Vytvořme si model situace:
Představme si pravoúhlý trojúhelník, kde horizontální strana (délka stínu na zemi) a vertikální strana (výška tyče) tvoří odvěsny a hypotenuzu tvoří spojnice vrcholu tyče a místa, kde stín tyče končí na zemi.
Druhý pravoúhlý trojúhelník je vytvořen výškou zdi, délkou stínu na zdi a spojnicí vrcholu tyče a místa, kde stín tyče končí na zdi.
Z předchozího výpočtu víme, že celková délka stínu na zemi je přibližně 17.3913 metrů.
Pokud je zeď vzdálena 6,2 metru od tyče, je zbývající délka stínu na zemi (od konce zdi k místu, kde stín končí)
17.3913−6.2=11.1913 metrů.
.