Co je ale zajímavé, že na tom, že obrázkové planetárium Stellarium tak nepůsobí jen na mě, se shodneme s více kolegy , kteří obdobné programy používají denně
Práveže 99% programátorov to robí hlavne pre seba a až potom pre niekoho iného. Málokto by venoval desiatky hodín času na niečo čo by nechcel sám používať. Ono až keď sa vytvorí nejaká komunita začne sa riešiť používateľská prívetivosť.
Ne, tohle je nadšenecký a dobrovolnický projekt, který autoři dělají primárně pro sebe. A to se projevuje právě podobnými detaily, které připadají naprosto hrozné a nesnesitelné někomu, kdo ten program nepoužívá a potká se s ním poprvé, ale někdo, kdo ho používá dlouhodbě a pravidelně, na ně vlastně ani nemá šanci narazit nebo si na ně dávno zvyknul. Dnešní doba bohužel moc nepřeje projektům, které preferují pohodlí dlouhodobých uživatelů na úkor nově příchozích, protože v rámci toho, čemu někdy s nadsázkou říkám "celospolečenské ADHD" je zvykem software zavrhnout na základě prvního dojmu po krátkém vyzkoušení, takže je potřeba, aby byl program co nejpřívětivější především pro ty, kdo ho neznají a nepoužívají.
Inu, jak praví klasik, názory jsou od toho, aby se různily. Já jsem taky vyzkoušel ledacos (pravda, z praktických důvodů ne programy, které jsou jen pro Windows) a mám to přesně naopak: Stellarium je, po xephem, na který dodnes s láskou vzpomínám, první, u kterého mám pocit, že mi svou koncepcí sedí a vyhovuje. Ale vzhledem k tomu, že typický dnešní uživatel by asi na xephem reagoval v duchu "Proboha, jak tohle může někdo používat?!", nedivím se, že ani Stellarium není žádný hit.Dělal jsem minimálně s 8 různými PC planetárii, a jediné, kterému bych se vyhnul, i kdyby umělo něco geniálního, je Stellarium.