MaG píše: ↑19. 08. 2023, 17:57
Odpovím si zatím sám. Dnes v noci jsem snímal na -10 °C a nic se neobjevilo. Po nasazení na celooblohovku taky nic, i když jsem přidal na -15, ale po nasazení na refrák se ten flek zase objevil a tak jsem vrátil teplotu na -10 a zmizel, tekže to bude asi opravdu vlhkost. Výhledově se tedy musím dokopat to vysušit a zatím tolik nechladit. Oproti DSLR je -10 luxusní
Mám stejnou zkušenost z focení z druhého zářijového víkendu (akorát teda na ASI1600mm pro) při focení OIII - chladil jsem na -10 a ráno jsem při focení flatu na něm detekoval velký flek, po ohřátí odšrouboval kameru a uprostřed něco jako otisk prstu (velké zděšení), ale byla to námraza, stlačený vzduch to beze stopy zlikvidoval. Objevilo se to na snímcích někdy v 1h ranní, kdy v centu pole byly dvě jasné hvězdy, které kolem sebe začly dělat umělou mlhovinu. Po dlouhém studování jsem našel, že moje kamera používá na vyhřívání odpadní teplo z TECu, takže pokud nejede chlazení na víc jak cca 40%, tepla je málo a může vznikat při zvýšené vlhkosti námraza na krycím sklu (zvenku). Problém je v tom, že někteří uživatelé hlásili námrazu i při výkonu kolem 80% (např. v diskuzi na ZWO stránkách tím oponoval pán z Floridy klasickému komentáři výrobce "kamera má výhřev, mlžení nehrozí"). Řešením byl prakticky vždy originální ZWO topný kroužek primárně určený na verze kamer menší než 3, které tento způsob ohřevu neměly vůbec. Zkusil jsem při následném focení SII nastavit -15, ať se chlazení víc snaží, námraza se ale objevila opět (už jsem na snímcích věděl, čeho si všímat) a pro jistotu jsem dělal flat před focením.
Pásek mám čerstvě, v neděli nasazen, ale ještě jsem jej nezkoušel.
Konec offtopic

A děkuji místním za diskuzi a praktické zkušenosti s blurXterminatorem, s dekonvolucí jsem docela úmorně bojoval (ale aspoň jsem pochopil, jak to funguje) a tento nástroj vypadá, že by mi mohl dost odlehčit.