LXD 75 s 6 newton

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Slimmer

LXD 75 s 6 newton

Příspěvek od Slimmer »

Zdravim, chtel bych se zeptat, jestli ma nekdo prakticke zkusenosti s touto montazi a timto dalekohledem.
Zajima mne konkretne spojeni s DSLR. Nevim jak dlouho bude tato montaz schopna udrzet expozici bez pointace a bez vetsich chyb. Taktez je psano ze ve spojeni s autostarem se koriguje periodicka chyba montaze. Ma nekdo nejake zkusenosti ? Zvazuji tuto sestavu pro foceni DSO oproti EQ6 se skyscanem... porad nekdo prosim ?
voko

LXD 75 s 6 newton

Příspěvek od voko »

Mám tuto montáž a na něco jsem ti schopen odpovědět prakticky, na něco jen teoreticky. DSLR zatím nemám, používal jsem to jen s LPI na planety, Měsíc a pod. Nemám ani změřenu per. chybu, ani na netu jsem nikde toto měření nenašel.
Objekt v zorném poli drží perfektně, pochopitelně záleží na zaměření a ustavení montáže. Já jsem ji ustavoval zatím vždy jen přes polární hledáček, pokud ale budu chtít delší expozice (až si pořídím nějaký DSLR), nevyhnu se driftové metodě. Že s ní lze provádět dlouhé expozice, to mi věř, protože v USA je to hodně používaná montáž (spolu s "horší" předchůdkyní LXD55) a běžně ji tam na focení používají (stačí se podívat na diskuzi na Cloudy Nights - http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... s.php?Cat= ). Ale mám obavy, že bez pointace (ať již přímé nebo auto) neuděláš pořádně žádnou fotku s delší expozicí a nakonec se jí nevyhneš.
PEC tato montáž má, je to dobrá věc, ze stejného důvodu (zatím nemám DSLR) jsem ji ale ještě nevyužil.
V kombinaci s SN 8 (nebo jak ty uvažuješ dokonce SN 6 nebo N 6) lze k focení použít bez problémů, použití SN 10 je už na hraně jejích možností. Ale pozor - mám dojem, že ve spojení s N 6 se dodává pouze EC ovladač, ne Autostar 497, takže bez Autostaru 497 to má mnohá omezení (doporučoval bych ho dokoupit nebo nechat dodat už s ním)

e-mail: vokope(at)cmail.cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

LXD 75 s 6 newton

Příspěvek od Psion »

Na internetu jsem objevil pouze měření PE pro LXD55 a vypadá to velmi pěkně. LXD75 by měla být minimálně na tom stejně jako LXD55. Je potřeba však počítat s jistým výrobním rozptylem, protože např. moje CG-5 GT má +/- 10" PE, zatímco jiná měřená dosahovala až +/- 20".

Každopádně pro expozice 5-8 minut nebude pro ustavení driftová metoda nutná, zatímco přesná pointace určitě.

Slimmer

LXD 75 s 6 newton

Příspěvek od Slimmer »

Dekuji vsem kteri cetli i poradili, uz jsem toto vyresil EQ-6 takze prosim toto tema zavrit. Jeste jednou diky.
Odpovědět