Díky dostatku času a nedostatku rozptýlení byl čas experimentovat, takže jsem se většinu času nechal inspirovat atlasem (Interstellarum Deep Sky Atlas) a v částech oblohy, které byly dobře vidět, jsem zkoušel objekty označené jako visible in 4" (což je potřeba brát s rezervou, protože je tam nenápadná poznámka, že se tím myslí "reasonably dark rural sky, 21.3 MSA", což jsem zatím zažil jen na jarním MHV).
- ι Cas - tradiční startovací kontrola podmínek
- ε Lyr - test vyprovokovaný včerejší diskusí
- M57 - klasika na rozehřátí, na tu je vždycky radost se podívat, tentokrát 133x
- NGC6743 - asi ano, byl tam po chvíli vidět trochu větší shluk slabých hvězd, ale dost řídký
- M56 - do 133x nerozlišená, jen pár jednotlivých hvězd v okrajové části; sloužila spíš jako výchozí bod pro hledání NGC6765
- NGC6765 - bez šance, spletl jsem si font v atlasu
- NGC7217 - celkem zřetelná skvrnka, velmi mírné zhuštění ke středu, nákres odpovídá
- NGC7331 - bez prolblémů, zřetelná, výchozí bod pro pokus o NGC7315
- NGC7315 - naivní pokus, chvíli se mi zdálo, že tam něco tuším, ale poloha neodpovídá
- NGC7332 - menší a slabší než NGC7332, ale nepochybná, poloha souhlasí
- NGC7457 - trochu větší, mírně protáhlá V-Z, nákres polohy souhlasí
- NGC7640 - velmi slabá skvrnka, viditelná jen chvílemi a nepřímo, moc jsem tomu nevěřil, ale nákres přesně souhlasí s okolím podle Stellaria, takže to byla ona
- NGC7662 - oddechovka, hodně jasná a ve 133x i docela velká, přesto dokázala při pohledu přímo na ni zmizet
- NGC147 - už jsem ji neúspěšně zkoušel minulý týden, tentokrát jsem měl pocit, že tam něco hraničního vidím a nákres odpovídá, dokonce i směr protažení, takže úspěch
- NGC891 - docela dobře viditelná, ale už jsem ji nedávno viděl lépe
- NGC7789 - zkoušel jsem různá zvětšení, nějaké struktury tam jsou, ale tu růži v tom pořád nějak nevidím
; nelepší asi 133x
- NGC281 (Pacman) - v 69x s OIII tam bylo vidět i trochu mlhoviny, ale už jsem zažil lepší
- NGC896 - po mlhovině ani stopy, ale kousek jižně jsem viděl něco, co vypadalo dost přesvědčivě jako otevřenka; jediné, co by mohlo poblíž odpovídat, by byla IC1805, což by ale znamenalo, že jsem byl dost mimo
- NGC1023 - hodně malá, protáhlá, poloha i směr souhlasí
- NGC1058 - nebyl jsem si moc jistý, jestli je to ono, ale nákres sedí s mapou
- NGC1161 - poloha v podstatě odpovídá, ale spíš jsem asi viděl tu dvojičku hvězd těsně vedle
- M33 - jako ta včerejší fotka to nebylo, ale už byla docela vysoko a na relativně tmavé obloze se zdálo, že chvílemi vidím i nějaký náznak struktury, pořád to ale bylo dost neurčité a nepřesvědčivé; drze jsem zkusil i UHC filtr, jestli neuvidím NGC604, ale to už bych asi chtěl moc