Dobrý den, měl bych dotaz. Mám doma montáž EQ2 a dostal jsem nabídku koupit newton 254/1200 jen tubus s přislušenství bez montáže a nebo si připlatit 3000 a koupit si to samé akorát, ale s montáží dobson. Vím, že EQ2 není moc stabilní, ale poměrově se to dá s ní vydržet, jak byste volily vy?
Výběr z dalekohledů
Výběr z dalekohledů
Připlať si 3000
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Výběr z dalekohledů
daniels napsal: Dobrý den, měl bych dotaz. Mám doma montáž EQ2 a dostal jsem nabídku koupit newton 254/1200 jen tubus s přislušenství bez montáže a nebo si připlatit 3000 a koupit si to samé akorát, ale s montáží dobson. Vím, že EQ2 není moc stabilní, ale poměrově se to dá s ní vydržet, jak byste volily vy?
Buďto jsi toho Newtona ještě neviděl nebo si z náš děláš srandu
. Ten Newton by montáž EQ-2 nejspíš rozmáčkl, váží (včetně odpovídajícího protizávaží) odhadem 4-5x více než je její dovolené zatížení.
Buďto jsi toho Newtona ještě neviděl nebo si z náš děláš srandu
Výběr z dalekohledů
To Komar: Sice máš pravdu, ale kolega má na EQ2 200/1200....dodělal si akorát větší závaží k vyrovnání a zpevnil hlinikový nohy, jinak bez problémů. Jediné co jsem vnímal u toho - je průser při jemném pohybu v osách, ale jinak nic katastrofického....proto jsem víceméně dal dotaz do fóra......ale půjdu dotoho dobsona.....
Výběr z dalekohledů
byt tebou tak to ani neskousim davat na křehounkou EQ2, radsi si priplat
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Výběr z dalekohledů
daniels napsal: To Komar: Sice máš pravdu, ale kolega má na EQ2 200/1200....dodělal si akorát větší závaží k vyrovnání a zpevnil hlinikový nohy, jinak bez problémů. Jediné co jsem vnímal u toho - je průser při jemném pohybu v osách, ale jinak nic katastrofického....proto jsem víceméně dal dotaz do fóra......ale půjdu dotoho dobsona.....
Tak to je od té EQ-2 přímo heroický výkon ;D.
Koukal jsem se trochu na parametry těch dalekohledů a vychází mi, že Newton 250 + závaží by dohromady vážily asi o 7 - 8 kg víc než Newton 200 mm. Další komplikací by bylo, že vzhledem k většímu průměru dalekohledu a více závažím, by se těžiště dalekohledu i závaží dostaly do větší vzdálenosti od os montáže. Tím naroste i jejich moment setrvačnosti (ten roste dokonce s druhou mocninou vzdálenosti), takže se dá předpokládat, že pokud s Newtonem 200mm byly poblémy ještě snesitelné, u Newtona 250mm by to už bylo nepoužitelné.
Jinak Newtony 250mm se prodávají i na montážích typu EQ-5 (na fotografování to bude slabý, ale určitě se to bude chovat lepší než N200mm na EQ-2). Vzhledem k současné ceně nové EQ-5 by použitá nemusela být o mnoho dražší než za kolik ti nabízejí tu Dobsonovu, ale to jen uvádím pro případ, že by si chtěl za každou cenu mít paralaktickou montáž.
Tak to je od té EQ-2 přímo heroický výkon ;D.
Koukal jsem se trochu na parametry těch dalekohledů a vychází mi, že Newton 250 + závaží by dohromady vážily asi o 7 - 8 kg víc než Newton 200 mm. Další komplikací by bylo, že vzhledem k většímu průměru dalekohledu a více závažím, by se těžiště dalekohledu i závaží dostaly do větší vzdálenosti od os montáže. Tím naroste i jejich moment setrvačnosti (ten roste dokonce s druhou mocninou vzdálenosti), takže se dá předpokládat, že pokud s Newtonem 200mm byly poblémy ještě snesitelné, u Newtona 250mm by to už bylo nepoužitelné.
Jinak Newtony 250mm se prodávají i na montážích typu EQ-5 (na fotografování to bude slabý, ale určitě se to bude chovat lepší než N200mm na EQ-2). Vzhledem k současné ceně nové EQ-5 by použitá nemusela být o mnoho dražší než za kolik ti nabízejí tu Dobsonovu, ale to jen uvádím pro případ, že by si chtěl za každou cenu mít paralaktickou montáž.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Výběr z dalekohledů
To Daniels:
S 254/1200 má již trochu problémy i EQ6. Ve srovnání s 200-kou, která je na EQ6 úplně vpohodě, už začne montáž s 250-kou pěkně pružit. Podepíše se na tom jedno 5kg závaží navíc a dále od osy rozložené hmoty, jak už tu někdo psal.
Na 250-ku na čemkoli slabším než EQ6 tedy fakt honem rychle zapomeň a dej to jako Dobsona. Na focení je to stejně s uvedenou paralaktikou nepoužitelné (kdyby to náhodou přežila) a na nic jiného paralaktika potřeba není.
S 254/1200 má již trochu problémy i EQ6. Ve srovnání s 200-kou, která je na EQ6 úplně vpohodě, už začne montáž s 250-kou pěkně pružit. Podepíše se na tom jedno 5kg závaží navíc a dále od osy rozložené hmoty, jak už tu někdo psal.
Na 250-ku na čemkoli slabším než EQ6 tedy fakt honem rychle zapomeň a dej to jako Dobsona. Na focení je to stejně s uvedenou paralaktikou nepoužitelné (kdyby to náhodou přežila) a na nic jiného paralaktika potřeba není.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM