Po marných pokusech sehnat válcovou čočku jsem si ji koupil.
Dnes v noci proběhla druhá zkouška, kterou už můžu trochu brát jako vypovídající.
Čočku jsem nalepil oboustrannou páskou do otvoru, který jsem vyříznul v krytce do okuláru Baader Morpheus.
Z tmavé pěny jsem stočil tubus, do kterého krytka zapadá a zároveň jde nastrčit na prodlužovací tubusek okuláru.
To má tu výhodu, že otáčením tubusku (a tím i celou čočkou) si čočku natočím tak, aby podélně souhlasila se spektrem v okuláru.
Vše jsem testoval zatím s refraktorem ED 125/975mm. Čočka funguje skvěle, spektrum dobře roztáhne.
Absorpční čáry jsou vidět jasně a pěkně na hvězdě Vega, u Arkturusu a Altaira už je to horší, tam vidím jenom 2 čáry a těžce.
U trošku slabších hvězd to v tomto průměru nejde.
Musím ovšem dodat, že dnes byl špatný seeing a i tato potvora má na toto asi vliv.........
Pro mě je ale důležité to, že když jsem poprvé viděl absorpční čáry na vlastní oči - byl to nezapomenutelný zážitek.
Tomu se žádné fotky nemohou vyrovnat, takže pro mě to je zase něco nového a úžasného.
Příště zkusím 14" dobson. V něm je ovšem zase ten problém, že to vypadá jako když se spektrum skládá z více spekter a ta se přes sebe překrývají.
Trochu jsem tu zbastleninu nafotil
Petr