Určitě je ještě lepší seeing ale ten jsem ještě neviděl
Nad tím přerušováním jsem naposled také uvažoval při snímání Saturnu ale nějak jsem to nestihl zkusit. Pro AS by to mělo být určitě přínosné.. Zkusím to v neděli - má být u mě jasno.
SW N 245/1200, EQ6.R SynScan Go-To, ZWO ASI224MC, ADC Omeg., N 130/650 EQ3, Levenhuk BASE 25-75x70, DELTA OPTICAL ENTRY 10x50, mono Levenhuk ATOM 10x42. Canon 450D/Tamron 18-200mm. Astrofotky.cz
to jsou moc krasné výsledky!
Mám otázku, je možné zachytit náznak oblačnosti i při snímání pouze přes filtry RGB ?
Zkoušel jsem včera 28.5. kolem 20:50 a tohle jsem z toho vytáhl, ale nejsem si jistý, zda to už není artefakt po tahání waveletu a saturaci.
Díky
Honza
Venuse.png (13.7 KiB) Zobrazeno 6306 x
OO UK CT8 F4.5,TS SD-APO 80/560, AP900GTO CP4
Moravian C1+ 12000A, Canon EOS600D mod. by Ewers
QHY5L-IIC,ASI 290 mm
Trieder Celestron 15x70 medojedlik@gmail.com
Já si myslím, že spíše ne. Moje pokusy s tmavě modrým filtrem, jehož pás propustnosti zasahoval až do UV oblasti žádné detaily oblačnosti neukázaly. První náznaky oblačnosti jsem měl až s tmavě fialovým Woodovým filtrem (obsahuje nikl ve skle) v kombinaci s modrozeleným (který potlačil červenou část spektra, kterou Woodův filtr také propouští). Propustnost filtru i ve viditelné oblasti spektra snadno překryje daleko slabší signál UV záření, kde jde oblačnost nafotit. Snadno to zjistíš, pokud se sejdeš ve stejný čas s focením s někým jiným a porovnáš fotky.
Já měl štěstí na seeing 27.5., ještě před setměním: https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 389907.jpg
Podobnost tvaru oblačnosti s nádhernou hokleho fotkou ze stejného data je zjevná.
saros: Skvělý snímek! Jsem rád, že u nejsem sám
Medojedlík: Když je dobrý seeing a Venuše zrovna v UV kontrastní, tak se přes modrý filtr(používám Astronomik) zachytit oblačnost dá. Já jsem 28.5. také snímal, tak to můžeš porovnat. Ale seeing moc nepřál.
Venuše 28.5.2023 18:24UT, je kompozice B UV UV
Přílohy
Venus_20230528_18h24mUT.jpg (22.05 KiB) Zobrazeno 6258 x
Včera jsem se pokusil opět o animaci oblačnosti. Po zkušenostech z minula jsem začal snímat ještě se Sluncem na obloze. Měl jsem obavy z nalezení Venuše za dne, ale po namíření dalekohledu podle souřadnic jsem ji v hledáčku uviděl hned na první pokus. První snímek i přes vítr, který mi házel s dalekohledem, vypadal nadějně:
Bohužel, stejně jako minule došlo při západu Slunce k výraznému zhoršení seeingu, ztmavení obrazu a ztrátě podrobností. Poslední snímek byl už tak bídný, že jsem ho do GIFu ani nezařadil a skončil jsem snímání ještě za světla, s Venuší ještě docela vysoko nad obzorem.
Toto je výsledek druhého pokusu, se kterým stále nejsem spokojen, ale nevím, jestli to ještě zkusím potřetí: https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 558230.gif
Stálo to za tu dřinu, je to moc zajímavé a poučné pro další, co to budou zkoušet. Třeba až vyjde elongace na jarní měsíce, kdy bude Venuše déle vysoko nad obzorem. Nebo třeba ještě letos v říjnu na ranní obloze?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod