M27 bicolor Ha + OIII, FSQ106ED + MI C1x61000, 2.8.2022, 42x10 min Ha + 42x10 min OIII (sum 14 hod)
No to je ale přeci fyzikálně úplně blbě. To není RGB. Když se podíváš na vlnové délky, tak spektrální čára Ha vůbec nijak neleží v zelené oblasti spektra. Proto ji není důvod míchat do G kanálu. To je přeci úplný nesmysl a tím přesně ti vzniká ta oranžová (mix R+G je žlutá/oranžpvá podle poměru).
Zkusim, diky za tip..MMys píše: ↑25. 07. 2023, 18:47No to je ale přeci fyzikálně úplně blbě. To není RGB. Když se podíváš na vlnové délky, tak spektrální čára Ha vůbec nijak neleží v zelené oblasti spektra. Proto ji není důvod míchat do G kanálu. To je přeci úplný nesmysl a tím přesně ti vzniká ta oranžová (mix R+G je žlutá/oranžpvá podle poměru).
Naopak OIII leží v modrozelené oblasti a tak je nutné namíchat OIII do G i B kanálu.
Udělej to jak říkám, tedy R-Ha, G,B-OIII, vůbec po složení nekoukej jak to vypadá barevně a stretchni zvláš každý kanál, až to chytne správný barevný vzhled (červeno, fialovo až modro/zelená podle typu emise).
nieco k teme:nosuh píše: ↑25. 07. 2023, 13:07 Jj,
ta cihlova mi tam taky stve. aj ten bicolor skladam kombinaci Ha a O3 v "G"cku. Ale obcas to vychazi moc modry, jindy moc cerveny, kdyz jsem dal jak to rikas, tak to barevne ujizdelo uplne do jednoho nebo druhyho kanalu (bud strasne cerveny nebo moc modry).
Jeste budu laborovat, uz kvuli tem detailum.
Diky
Jo, to je přesně ono. On SII nemá, a pak je z toho to, co jsem psal já. Ha v úzkopásmu v zeleném kanálu nemá co dělat, Možná došlo k popletení si se syntetickým RGB z R a B kanálů, ve spojitém spektru. Tam se zelená dopočítávala z modré a červené, což je sice dost spekulativní (nectí vyzařovací zákon) ale ty výsledky nejsou úplně mimo. Mimochodem, syntetické G z R a B využívá třeba skymap.orgpeto píše: ↑25. 07. 2023, 19:55 nieco k teme:
Synthetic RGB from [SII], Halpha and [OIII] Emission Line Data