Jeden Srpek s Mýdlovou bublinou z minulého týdne (více astrofotky.cz):
Počasí nevypadalo úplně slibně a stabilně, ale když už byl Měsíc v novu, zkusil jsem něco nasnímat. Nakonec z toho vyšlo použitelných 11 hodin H-alfy. Zpracování poměrně minimalistické, po integraci už jenom oříznutí, masked stretch, korekce histogramu, mírná redukce šumu a mírná ekvalizace histogramu. Výsledek jsem zmenšil na 87,5% jen proto aby se vešel na web, ořezávat se mi nechtělo kvůli pěknému okolí:-)
Takže další z řady předělávek v tomto ,,hluchém,, období. Tentokrát Srpek z roku 2019, který byl focen ještě nechlazenou kamerou ATIK Infinity přes 6nm Ha a OIII filtr. Celkem 5,5 hod expozic není nic moc..speciálně pro OIII emisi tak je to samo více zašuměné..trochu jsem to odšuměl, ale už to raději nebudu více ničit Ovšem na nechlazenou kameru a tento čas je to myslím ucházející výsledek. Během tohoto roku se mi snad podaří ji nafotit znovu, novější technikou a delší expozicí.
Přílohy
NGC 6888_Crescent nebula_Bicolor_AF.png (2.04 MiB) Zobrazeno 3764 x
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Ahoj Davide.
Je to celkem pěkné, jen se mi zdá víc potlačené pozadí vůči mlhovině.
Docela jsi mi inspiroval k novému zpracování srpku a mýdlové bubliny. Na rozdíl od tebe je to barevnou kamerou s Optolngem L-eNhance, něco málo přes 4h ( 255min). Zvýraznění té O3 je spíše střízlivé, nechtěl jsem to hnát do extrému.
Přílohy
NGC6888 a PNG75.5+1.7 .jpg (1.18 MiB) Zobrazeno 3690 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
výborná práce na tvém snímku...na barevnou kameru velice pěkná obálka a ta mýdlová bublina..super úlovek No já jsem vytahoval tu OIII už trochu ,,z paty,, tak jsem musel i odšumovat více než bych chtěl. Je to foceno sice mono kamerou, ale nechlazenou tak ten šum tam prostě byl tak nějak vyšší. Jak už jsem psal..tento rok bude reparát s novou technikou.
Edit: mimochodem jsem cvičně zpracovával nedávno i Lukášův (Hades) snímek této mlhoviny a okolí co nafotil se stejnou kamerou jako ty akorát refrákem při ohnisku 640 a nepodařilo se mi to zpracovat rozhodně tak pěkně jako Tobě. Má tam trochu širší záběr, ale tu mýdlovou bublinu jsem z toho nevytáhl a prostě vůbec to je celkově slabší zpracování. S těmi daty z barevné kamery to nejspíš tolik neumím
Měj se moc pěkně.
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
jasné, Lukáš měl určitě jenom Lko tak jsem měl dost problém tam nejakou tu obálku najít. On si ten filtr určitě rád pořídí….není lepší motivace/reference než pěkný snímek.
Je fakt, že on fotil při světelnosti f5,8.. ale zase toho měl 11hod. A teď co je víc ? Někdo nám to určitě rád spočítá
David
Davide, jen to co mohu zjistit ze svých dat.
S Lkem barevnou kamerou mívám jas pozadí cca 600-700 ADU, s tím Optolongem (šířky 10 + 25nm) je pozadí cca 100ADU. Z toho se dá odvodit, že by byl třeba 6x delší čas nebo počet expozic. I přesto je otázka, jestli by ta bublina dostatečně vylezla?
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Jo.. to jsem si i myslel, rozhodujici v tomto pripade je ten filtr. Na tento typ objektu(mlhovin) kde jsou pritomny obě emise je to u OSC kamery určitě výrazný přínos. Ono těch červených mlhovin tam je dost i v Lukášových datech, ale ten zbytek je bída a ty duchařiny typu mýdlová bublina to už je asi úplné sci-fi…možná někde na obloze Botle 1-2..nevím
Ono stejně ta data od Lukáše nebyla idealní ani z pohledu hvězd.. měl nejspíš dost špatný seeing . Složenina ukazovala v Pixi FWHM 4.30.. hvězdy byly velké a neveděl jsem z počátku vůbec co s tím.. nakonec to nějak vyšlo, ale spokojen jsem s tím úplně nebyl.. možná je to ovšem i mým neumětelstvím zpracovat data z barevné kamery.
David
DaveOne píše: ↑01. 02. 2023, 18:09
Takže další z řady předělávek v tomto ,,hluchém,, období. Tentokrát Srpek z roku 2019, který byl focen ještě nechlazenou kamerou ATIK Infinity přes 6nm Ha a OIII filtr. Celkem 5,5 hod expozic není nic moc..speciálně pro OIII emisi tak je to samo více zašuměné..trochu jsem to odšuměl, ale už to raději nebudu více ničit Ovšem na nechlazenou kameru a tento čas je to myslím ucházející výsledek. Během tohoto roku se mi snad podaří ji nafotit znovu, novější technikou a delší expozicí.
astar píše: ↑02. 02. 2023, 13:38
Davide.
Je to celkem pěkné, jen se mi zdá víc potlačené pozadí vůči mlhovině.
Docela jsi mi inspiroval k novému zpracování srpku a mýdlové bubliny. Na rozdíl od tebe je to barevnou kamerou s Optolngem L-eNhance, něco málo přes 4h ( 255min). Zvýraznění té O3 je spíše střízlivé, nechtěl jsem to hnát do extrému.
To je Davide a Milane tak pěkné a inspirativní, že mi to nedalo a taky jsem jí potrápil poslední 2 noci na dvojčeti FSQ+Newton.. Ale je ještě nízko a měsíc byť v prní čtvrti docela likviduje tu OIII obálku. Jinak bych na tom byl lépe - tohle je 7h (OIII F3) + 7h (Ha F5.3).
Přílohy
NGC6888_Bi_DNs.jpg (1.5 MiB) Zobrazeno 3337 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
celkem pěkný start...je to na můj vkus trochu více zašuměné a celkově hrubě zpracované + nafotil bych být tebou pro ten bicolor RGB hvězdy..bude to celkově poutavější. Hvězdy jsou celkově nejslabší aspekt snímku a jsou kolem nic nehezké barevné lemy. Pro ty hvězdy Ti nebude vadit ani Měsíc v současné fázi . Zkusil bych kratší expozice 15-30s , celkově tak po 10min/ kanál..to by mohlo stačit.
David
Tak jsem dopicnul ty RGB hvězdy bez ohledu na Měsíc..
Zajímavé chování pozoruji u StarNetu - v té minulé verzi nechal kříže od Ha/O3 Newtona, v novém zpracování je ale na mlhovině vyhodil..
Hvězdy jsou brané refrákem 30x60s na ASI294MC.
Dávám jednoho bezhvězdného "mimozemšťana"a 2 verze s RGB hvězdami s různou barevnou saturací.
Trochu jsem víc hlídal ty přepaly, ale je to docela peklo vyladit detaily a dá se s tím určitě ještě líp pohrát.
Přílohy
NGC6888_Bi_NoStar2.jpg (218.82 KiB) Zobrazeno 3197 x
NGC6888_BI-RGB3F.jpg (1.54 MiB) Zobrazeno 3197 x
NGC6888_BI-RGB5f.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 3197 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir