Pri prechádzaní stránky "exoplanets.nasa.gov." som narazil na hviezdu HD115404A, pri ktorej boli v roku 2022 objavené dve nové exoplanéty. Po bližšom pátraní som zistil, že HD115404A je vlastne hlavnou zložkou dvojhviezdy Burnham 800. Zložky majú jasnosti 6,6 a 9,5 Mag so separáciou 7,7" , z čoho som usúdil, že by to mohla byť zaujímavá výzva pre 72mm refraktor. 21.4. 2023 som dvojhviezdu BU 800 pozoroval. 72mm si s touto dvojhviezdou hravo poradil, aj keď bolo potrebné niekoľko minútové koncentrované pozorovanie. Nakoniec sa ale spoločník ukázal ako slabá tmavošedá, s trochou fantázie tmavobordová bodka zreteľne oddelená od hlavnej naoranžovelej zložky. Ako už bolo spomenuté, hlavná zložka je hostiteľom dvoch exoplanét.
HD115404Ab je planéta Neptúnovského typu 30x hmotnejšia ako naša Zem obiehajúca svoju materskú hviezdu vo vzdialenosti 0,089 AU, čo je asi štvrtina vzdialenosti Merkúra od Slnka. Obehne ju raz za 10,5 dňa. Podľa stránky exoplanets.nasa.gov by táto planéta mala byť ľadový obor, ale neviem si to dosť dobre predstaviť vzhľadom k jej pekelnej blízkosti ku hviezde.
HD115404Ac by mal byť plynný obor Jupiterovského typu 3300x hmotnejší ako naša Zem, obiehajúci materskú hviezdu vo vzdialenosti 11.3 AU, čo je zase o trochu viac ako vzdialenosť Saturn - Slnko. Jeden obeh tohto plynného obra by mal trvať 15 319 dní (cca 42 rokov).
Druhým objektom pozorovania bola dvojhviezda STF 1722. Ide o fyzický pár oranžových hviezd s jasnosťami 8,38 a 9,26 Mag, vzdialenými od seba 2,6". Túto dvojhviezdu som vzhľadom k pomerne nízkym jasnostiam oboch zložiek považoval tiež za výzvu, ale nakoniec bolo ich rozlíšenie bezproblémové. Pri zväčšení 172x boli zložky zreteľne oddelené. Farebný nádych v tomto prípade nebol viditeľný, možno by sa ukázal vo väčšom priemere.
Dvoj (a více) hvězdy v malých dalekohledech
Re: Dvoj (a více) hvězdy v malých dalekohledech
- Přílohy
-
- BU 800 + STF 1722 inv x.jpg (1.81 MiB) Zobrazeno 639 x
TS Optics 125/975 SD APO, SW ED100/900, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl, Baader Classic Ortho, Explore Scientific, Fujiyama HD Ortho, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Díky za další zajímavý příspěvek s mnoha poznatky a pěkným zpracováním!
Vizualista Dobson ES 305/1525, SW Mak 150/1800, Lunt LS60THa, binonástavec Lacerta, EQ5
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Zdravím, tentokrát som sa zameral na dva vizuálne veľmi atraktívne systémy.
STF 1877 (Eps.Boo, IZAR) je nádherný kontrastný pár. Zložka A je oranžový jasný obor spektrálnej triedy K0II. Je 4,6 krát hmotnejší (M=4,6Ms) a má 33 krát väčší priemer (R=33Rs) ako naše Slnko. Pravdepodobne už minul zásoby vodíka v jadre a dostal sa do pokročilejšej fázy svojho vývoja. Spoločník je biela hviezda hlavnej postupnosti spektrálnej triedy A2V, M=2,27Ms a R=2,7Rs. Zložka B je ako sa zdá sama spektroskopickou dvojhviezdou, takže tu ide o trojnásobný systém. Za posledných cca 200rokov sa takmer vôbec nezmenila separácia zložiek a pozičný uhol vzrástol o cca 30°z čoho vyplýva, že orbita by teoreticky mohla byť takmer kruhová s periódou cca 2800 rokov. Odhadované hmotností hviezd a binárny charakter zložky B ale určite výrazne ovplyvnia výslednú dráhu a periódu tohto systému. Doteraz nie sú tieto údaje jednoznačne potvrdené.
Rozdiel takmer troch spektrálnych tried medzi komponentami sa krásne ukáže aj pri pozorovaní. Ja som zložku A videl jasne oranžovú a B modrastú. Na rozlíšenie však treba použiť väčšie zväčšenie, čo sa prejaví na ostrosti a brilantnosti obrazu.
STF 1888 (Xi Boo): Zložka A je žltá hviezda hlavnej postupnosti spektrálnej triedy G8V o hmotnosti M=0,88Ms a priemerom R=0,82Rs, čiže veľmi podobná nášmu Slnku. B je oranžová hviezda hlavnej postupnosti spektrálnej triedy K5V, M=0,66Ms, R=0,61Rs. Keďže je tento systém od nás vzdialený len cca 22 svetelných rokov, stal sa vďačným terčom pre hľadačov exoplanét. Pozorovania vyzerali celkom nádejne, ale doteraz nebol potvrdený objav žiadnej planéty.
Na rozlíšenie tejto dvojhviezdy stačí stredné zväčšenie, v mojom prípade to bolo 86x. Ukáže sa nám naozaj nádherný pár s pekne definovateľnými farbami. Ja som ich videl ako žltú a tmavšiu oranžovú.
Aj keď je vo všeobecnosti IZAR považovaný za jeden z najkrajších párov, u mňa v tejto súťaži krásy zvíťazila Xi Bootis. Nevedel som sa od nej odtrhnúť a fascinovane som na ňu pozeral možno aj 20 minút.
STF 1877 (Eps.Boo, IZAR) je nádherný kontrastný pár. Zložka A je oranžový jasný obor spektrálnej triedy K0II. Je 4,6 krát hmotnejší (M=4,6Ms) a má 33 krát väčší priemer (R=33Rs) ako naše Slnko. Pravdepodobne už minul zásoby vodíka v jadre a dostal sa do pokročilejšej fázy svojho vývoja. Spoločník je biela hviezda hlavnej postupnosti spektrálnej triedy A2V, M=2,27Ms a R=2,7Rs. Zložka B je ako sa zdá sama spektroskopickou dvojhviezdou, takže tu ide o trojnásobný systém. Za posledných cca 200rokov sa takmer vôbec nezmenila separácia zložiek a pozičný uhol vzrástol o cca 30°z čoho vyplýva, že orbita by teoreticky mohla byť takmer kruhová s periódou cca 2800 rokov. Odhadované hmotností hviezd a binárny charakter zložky B ale určite výrazne ovplyvnia výslednú dráhu a periódu tohto systému. Doteraz nie sú tieto údaje jednoznačne potvrdené.
Rozdiel takmer troch spektrálnych tried medzi komponentami sa krásne ukáže aj pri pozorovaní. Ja som zložku A videl jasne oranžovú a B modrastú. Na rozlíšenie však treba použiť väčšie zväčšenie, čo sa prejaví na ostrosti a brilantnosti obrazu.
STF 1888 (Xi Boo): Zložka A je žltá hviezda hlavnej postupnosti spektrálnej triedy G8V o hmotnosti M=0,88Ms a priemerom R=0,82Rs, čiže veľmi podobná nášmu Slnku. B je oranžová hviezda hlavnej postupnosti spektrálnej triedy K5V, M=0,66Ms, R=0,61Rs. Keďže je tento systém od nás vzdialený len cca 22 svetelných rokov, stal sa vďačným terčom pre hľadačov exoplanét. Pozorovania vyzerali celkom nádejne, ale doteraz nebol potvrdený objav žiadnej planéty.
Na rozlíšenie tejto dvojhviezdy stačí stredné zväčšenie, v mojom prípade to bolo 86x. Ukáže sa nám naozaj nádherný pár s pekne definovateľnými farbami. Ja som ich videl ako žltú a tmavšiu oranžovú.
Aj keď je vo všeobecnosti IZAR považovaný za jeden z najkrajších párov, u mňa v tejto súťaži krásy zvíťazila Xi Bootis. Nevedel som sa od nej odtrhnúť a fascinovane som na ňu pozeral možno aj 20 minút.
- Přílohy
-
- STF 1877 + STF 1888 inv.jpg (1.58 MiB) Zobrazeno 287 x
TS Optics 125/975 SD APO, SW ED100/900, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl, Baader Classic Ortho, Explore Scientific, Fujiyama HD Ortho, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
David opět moc pěkné! Díky za další inspirativní příspěvek!
Vizualista Dobson ES 305/1525, SW Mak 150/1800, Lunt LS60THa, binonástavec Lacerta, EQ5