Pardon, musel jsem si znovu přečíst požadavek
Předpokládám, že je potřeba zachovat ideální vztahy s paní řídící, a proto tedy uvažujeme pouze 20mm
Ty Delite jsou opravdu nejlepší opticky, ale - pokud chce člověk nejlepší obraz a dobrou pupilu, vezme stejně TOE 3,3. A ten bude většinu času totožný s Delite a jeho přednosti se ukážou až když seeing výjimečně dovolí. Na druhou stranu mají TOE menší FOV (52°), takže Delite může být po většinu času v podstatě přínosnější.. Jak jsem říkal, záleží na tom, co od toho člověk očekává. A pokud je na výběr jen z těch 20mm (Delite, Delos, XW), tak je situace v podstatě stejná. Delite z nich podají nejlepší optický výkon, ale s menším FOV. 3.5 Delosy jsou si s 3.5 XW tak blízko, že se vedou letité diskuze, co je vlastně lepší, a dost často to stejně končí u osobní preference. Pointa je, že všechno jsou to špičkové okuláry a optické rozdíly jsou proti ostatním faktorům minimální. Jelikož jsme na českém/evropském písečku, hleděl bych na to z pohledu ceny, protože tam je rozdíl rozhodně výraznější (oproti US trhu) a bral bych to jako rozhodující faktor - 3.5 XW teď koupíš na amazon.de za necelých 303 EUR, což je něco málo přes 7000Kč, což je tuším minimálně o 1000 méně než Delite a s přimhouřením oka skoro za půlku Delosu. Pupila bude 20, FOV velký, ergonomie asi nejlepší, optický výkon VELMI podobný ostatním.
Ještě poznámka - u Delite mě opravdu rozčiloval ten jejich supr dupr šroubovací patent / očnice, která prostě pořádně nedržela, dokud se neutáhla podle mě přehnanou silou. Drobnost, ale pro mě otravná. A Delosy vypadají jak krůtí stehno, to si neodpustím