Tak se také hlásím do klubu pro masochisty s velmi světelným Newtonem..pořídil jsem si ten korektor na hraní a relax

RASA to úplně není, ale i tak si tuším spolu užijeme spoustu promarněných jasných nocí než to pole bude k světu. Co se té kombinaci Newton 200/800+Nexus nedá upřít je ta schopnost rychle posbírat data což je hlavní důvod pořízení. Když vezmu kolik tady u nás máme v roce jasných nocí tak je to myslím jednoznačná výhoda.
Na první test zaostření jsem si zvolil profláknuté galaxie M81+82 a pro začátek řekl bych 3- Ono podmínky byly docela šílené, přecházející vysoká oblačnost, více než 90% vlhkost a cca 80% Měsíc, dalekohled jsem od minulého podzimu ani nekolimoval a neladil zatím tilt. K tomu jsem neměl možnost udělat ani flaty takže jsem skončil raději s dost prudkým ořezem. Ale ten střed pole je na první pokus tzv. od boku docela použitelný
Snímek je narychlo zpracovaná složenina 15x3min přes CLS filtr..kamera ASI2600.
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm
https://www.astrobin.com/users/Daveone/