Zdá se, že přes veškeré úspěchy vědy, lidstvo bude v tomto směru potřebovat ještě hóódně pokory.
https://www.poznatsvet.cz/clanek/buh-ex ... .sznhp.box
Hlavním úkolem pro JWST je získávat data z raného vývoje vesmíru, vzniku a vývoje hvězd ... Exoplanety jsou na vývojové škále až to poslední. A pro laickou veřejnost budou výsledky naprosto nezajímavé- nebudou žádné obrázky, jen čísla
To je v podstatě ten samý odkaz co sem poslal já, jen v bleděmodrým. Ale to je fuk. Jen mě zaráží kolik jine teleskopy objevily exoplanet a slavný Webb zatím jednu a ještě ten bulvár je schopný napsat, že objevil mraky na Titanu
Mluvte za sebe, já třeba zklamaný nejsem, protože chápu, že to opravdu ani zdaleka nefunguje tak, že jeden den nasnímáte data a do týdne máte převratný článek. Spíš jsem naopak narazil na stesky, že je znát tendence snažit se výsledky založené na pozorováních JWST prezentovat co nejrychleji (viz všechny ty odkazy na arxiv) na úkor řádného review. Stačí si vzpomenout, jak se na začátku všichni předháněli, kdo najde na snímcích nejstarší galaxii, aby pak za pár týdnů přišlo vystřízlivění a začalo se řešit, že ty hodnoty nějak nesedí a že tam možná bude nějaká systematická chyba. Takže já si třeba radši chvíli počkám, aby ty výsledky byly opravdu podložené - koneckonců je to teprve osm měsíců, co byly zveřejněny první ostré snímky.
No, nedá nenapsat, že je to hlavně tvůj problém.
Nemohl bys už přestat s tím stylem diskuze alá Novinky.cz dřív, než tě bude muset někdo zaříznout? Pořád opakuješ to samé a dokonce si pleteš základní pojmy jako je objevování a zkoumání. Bude lepší, když se zamyslíš nad tím, jaký je hlavní účel velkých teleskopů a svoje mudrování si necháš jinam. Ještě že si nezačal rozebírat jiné observatoře, to bychom se tu zbláznili, než bychom ti vysvětlili, že nejsou k ničemu.