APM ED APO 152 - 1200 FPL - 51
APM ED APO 152 - 1200 FPL - 51
Zdravím, Vlastníte niekto APM ED APO 152 FPL - 51 ?
Aké máte s ním skúsenosti ?
Ďakujem
Aké máte s ním skúsenosti ?
Ďakujem
Re: APM ED APO 152 - 1200 FPL - 51
Možná je to tento?
viewtopic.php?t=31803
viewtopic.php?t=31803
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Áno to je ten typ. Rád by som vedel nejaké konkrétne skúsenosti, od toho kto takýto teleskop vlastní.
Nevím, jestli je to přesně stejný model, ale 152/1200 Apo od APM mají na hvězdárně v Benátkách. Myslím že Artaban párkrát zmiňoval, že k němu má nějaké výhrady, ale konkrétní detaily neznám, takže by asi bylo lepší zeptat se přímo jeho.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, ja mam uvedeny kousek, strehl 0.970 Kvalita ovsem neni jen o teto hodnote.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
No tak se pochlub se zkušenostmi.
V bazaru se tady nabízí a nikdo nejeví zájem, zajímalo by mě proč. A pokud je problém jenom onen bouchlý tubus - nemělo by to přece vadit.
Petr
V bazaru se tady nabízí a nikdo nejeví zájem, zajímalo by mě proč. A pokud je problém jenom onen bouchlý tubus - nemělo by to přece vadit.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Já bych zájem o takhle velký refraktor jevil, ale průběh SR mi dost nevyhovuje. Na 650 nm je to dle grafu cca 0,3 a to vidím jako nepřijatelné. https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... --OTA.html
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tak neviem, napr. vizuálne pozorovanie s týmto ďalekohľadom je fajn ? Myslím ostrosť, kontrast pri pozorovaní Mesiaca, planét a tak. Samozrejme , že mi je jasné aký je momentálny seeing. Nejaké foto objektov s týmto ďalekohľadom ?
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam timto refrakem pouze jednu fotku

S tim refrakem jsem velmi spokojeny. Ostrost v celem poli (samozrejme zalezi na okularu). Co trochu rusi, tak barevna vada. Zde se ale bavime o zvetseni 2D a vice. Ta byla videt na okraji mesice. To je snad jediny objekt kde jsem to zaznamenal. Pro vetsi zvetseni a eliminaci barevne vady doporucuji Kellnery (osobni zkusenost). Samozrejme i jine okulary dobre poslouzi. Ja do vytahu na mensi zvetseni (1.5D a mene) bez problemu pouzivam Delite, Delos a 30mm Pentax (tady uz mam ale problem s pupilou, hold 54 roku no). Tento refrak jsem vzal i na MHV a zkusenejsi refraktoriste nemeli k nemu zadne negativni vyjadreni, spise naopak, ze prijemne na prekvapil na vizual. Je treba vzit v potaz velmi dobry strehl 0.97 u toho meho kousku, ovsem ono to neni jen o tom strehl-u. Temperace z pokojove teploty na venkovni teplotu -5C trva priblizne 3 hodiny. Tehdy byl dobry az skvely seeing a mohl jsem pozorovat pri zvetseni 2D. Kratsi okular jak 4mm ted nemam. Zkousel jsem Delite 7mm a PowerMate 2x, to uz ale nebylo ono. Az sezenu Kellner 3mm, jsem zvedavy na vysledek pri skvelem seeingu.
S tim refrakem jsem velmi spokojeny. Ostrost v celem poli (samozrejme zalezi na okularu). Co trochu rusi, tak barevna vada. Zde se ale bavime o zvetseni 2D a vice. Ta byla videt na okraji mesice. To je snad jediny objekt kde jsem to zaznamenal. Pro vetsi zvetseni a eliminaci barevne vady doporucuji Kellnery (osobni zkusenost). Samozrejme i jine okulary dobre poslouzi. Ja do vytahu na mensi zvetseni (1.5D a mene) bez problemu pouzivam Delite, Delos a 30mm Pentax (tady uz mam ale problem s pupilou, hold 54 roku no). Tento refrak jsem vzal i na MHV a zkusenejsi refraktoriste nemeli k nemu zadne negativni vyjadreni, spise naopak, ze prijemne na prekvapil na vizual. Je treba vzit v potaz velmi dobry strehl 0.97 u toho meho kousku, ovsem ono to neni jen o tom strehl-u. Temperace z pokojove teploty na venkovni teplotu -5C trva priblizne 3 hodiny. Tehdy byl dobry az skvely seeing a mohl jsem pozorovat pri zvetseni 2D. Kratsi okular jak 4mm ted nemam. Zkousel jsem Delite 7mm a PowerMate 2x, to uz ale nebylo ono. Az sezenu Kellner 3mm, jsem zvedavy na vysledek pri skvelem seeingu.
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
Moje zkušenosti s diskutovaným ED refraktorem APM 152/1200mm souhlasí s tím,co tu popisuje "biker.fm". Návrh objektivu pochází od G.Düringa, výrobu zajišťovala fa. APM. Korekce chromatické aberace CA byla zaměřena na vizuální aplikace, kde maximální hodnota citlivosti oka je v oblasti žlutozeleného světla se střední vlnovou délkou 550 nm. Pro dosažení lepší CA korekce bylo zvoleno uspořádání dubletu podle Steinheila, kde rozptylný konkáv-konvexní člen je umístěn na vstup objektivu (Steinheil najdeme také u objektivů Zeiss AS a Meade ED). Podle srovnávacích měření Wolfganga Rohra vykazují použitá skla LA F53 FK61 a FPL-51 velmi dobrou chromatickou korekci s hodnotou f/7400 ,téměř identickou s opticky výborným Skywatcher ED120/900mm s f/7230.
Diagram, který zde zmiňoval "vla", odpovídá polychromatickému měření, u kterého bylo ohnisko během měření pevně nastavené na cca.550nm a v průběhu měření nebylo přelaďováno. W.Rohr měřil u tohoto objektivu také samotnou Gaussovu odchylku, která vykazuje v pásmu od 490 nm do 650 nm Strel hodnoty od 0.94 do 0.95 ! Toto měření odpovídá daleko lépe praxi,než-li polychromatická měření. Křivka uprostřed diagramu znázorňuje pouze spektrální citlivost lidského oka pro barevné vidění. Tento objektiv lze tedy s příslušnými filtry a korektorem ohniska dobře použít i na fotografii.
Uvedené zkušenosti a měření W.Rohra potvrzují výbornou kvalitu tohoto refraktoru.
Diagram, který zde zmiňoval "vla", odpovídá polychromatickému měření, u kterého bylo ohnisko během měření pevně nastavené na cca.550nm a v průběhu měření nebylo přelaďováno. W.Rohr měřil u tohoto objektivu také samotnou Gaussovu odchylku, která vykazuje v pásmu od 490 nm do 650 nm Strel hodnoty od 0.94 do 0.95 ! Toto měření odpovídá daleko lépe praxi,než-li polychromatická měření. Křivka uprostřed diagramu znázorňuje pouze spektrální citlivost lidského oka pro barevné vidění. Tento objektiv lze tedy s příslušnými filtry a korektorem ohniska dobře použít i na fotografii.
Uvedené zkušenosti a měření W.Rohra potvrzují výbornou kvalitu tohoto refraktoru.
- Přílohy
-
- Měření W.Rohra na APM ED 152_1200mm.jpg (1.15 MiB) Zobrazeno 1383 x
Pro mě velmi přínosný příspěvek, děkuji za vysvětlení.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Ďakujem za všetky informácie. Už mám lepší pocit že nový objednaný refraktor, bude slúžiť. O výsledky sa potom rád podelím.
Ďakujem.
Martin Kavecký
Ďakujem.
Martin Kavecký
Hviezdokopy na vizual ako ukazuje ? Nemám možnosť sa nikde cez niečo také kuknúť
APM ED Apo 152 f/7.9
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
To se neda popsat, to se musi zazit
Hvezdy pekne bodove a ten pohled stoji za to. Samozrejme zalezi na jakou hvezdokupu se kouka. Treba s timto refrakem jsem u nekterych pekne videl i ve stredu rozlozeni a v newtonu stred byl "slity" do jedne (bile) barvy.
Tohle je popis, který se při průměrném a lepším seeingu z mých zkušeností hodí spíše na můj SW ED100, což je dobrý dalekohled, ale na "APM ED APO 152 - 1200 FPL - 51" by neměl mít ani náhodou.
Ad vytemperované newtony za alespoň průměrného seeingu :
V Dřeváku (optika Meade LB 12'') vidím (nejen já) kulovky detailně rozlišené až do středu zcela běžně. Samozřejmě že ne zrovna všechny hvězdy.
No a ve Vobludě je to ještě o level lepší, nespočítatelně rozlišených hvězdiček i v "bílém" středu kulovky.
A když se povede seeing, to se ve Vobludě musí vidět, hvězdičky jsou prakticky bodové a nocí se nese jen týýý voléééé!
Ten "stred "slity" do jedne (bile) barvy" v newtonu neznám. Nedostatečná temperace nebo nezkolimováno? Snad jen katastrofální seeing by to mohl způsobit, ale to jsem nevyzkoušel.
Tím nepopírám lepší zobrazení refraktoru za mizerného seeingu oproti většímu newtonu.
Omluva - je to částečně mimo téma, ale mé zkušenosti jsou prostě trochu jiné.
Ad vytemperované newtony za alespoň průměrného seeingu :
V Dřeváku (optika Meade LB 12'') vidím (nejen já) kulovky detailně rozlišené až do středu zcela běžně. Samozřejmě že ne zrovna všechny hvězdy.
No a ve Vobludě je to ještě o level lepší, nespočítatelně rozlišených hvězdiček i v "bílém" středu kulovky.
A když se povede seeing, to se ve Vobludě musí vidět, hvězdičky jsou prakticky bodové a nocí se nese jen týýý voléééé!
Ten "stred "slity" do jedne (bile) barvy" v newtonu neznám. Nedostatečná temperace nebo nezkolimováno? Snad jen katastrofální seeing by to mohl způsobit, ale to jsem nevyzkoušel.
Tím nepopírám lepší zobrazení refraktoru za mizerného seeingu oproti většímu newtonu.
Omluva - je to částečně mimo téma, ale mé zkušenosti jsou prostě trochu jiné.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD