pořídil malý refraktor TS-SD APO 102/714. Tou mobilitou myslím snadné sbalení a převoz výše uvedených komponentů za tmou. Praktická pozorování
ve městě z balkonu za MHV povětšinou pouze okolo 4,5, mě přesvědčily, po konfrontaci s oblohou nedaleko mimo město , na které se táhl zřetelný
jasný pás mléčné dráhy, že ve tmě i s malým dalekohledem vykoukám více, než z balkonu s APO 130-kou. S tou mám mimochodem "rekord" 12,8 Mag.
12,8 Mag u pozorované hvězdy, ne GX nebo nějaké slabé kulokupy ! A to mám ještě slušný zrak, když přečtu u lékaře oběma očima i nejmenší řádek.
Ten převoz v tašce budu provádět na motocyklu.
Zajímaly by mě zkušenosti vlastníků tohoto dalekohledu. Sám jsem s ním pozoroval krátce pouze 2x a to za velmi průměrných podmínek. Zatím podle
docela zřetelného pozorování Marsu při zvětšení 204x. Byly zřetelně vidět tmavé oblasti, které se poměrně přesně kryly s obrazem na tabletu ve
steláriu. Ale nepodařilo se mně rozlišit dvojhvězdy 52 Ori ani 32 Ori. Ale za to zřejmě mohou pozorovací podmínky v danou chvíli.
Zatím na nějaké vyhodnocení kvalit tohoto dalekohledu jsem neměl, díky prakticky neustále v noci zamlžené obloze, šanci.
Máte-li někdo s refr. TS-SD APO 102/714 zkušenosti z pozorování, podělte se o ně. Jaké nejslabší hvězdokupy, galaxie, těsné dvojhvězdy, jaké nejslabší
hvězdy atd. jste s ním detekovali. Podělte se o zkušenosti.