Tak tady je vylepšená verze, vyrobená úplně jiným postupem. Zkusím popsat, co jsem s tím dělal.
Nejdřív jsem normálně zpracoval H-alfu, po kalibraci a složení následoval maskedStretch, pak nějaké křivky a lokální ekvalizace histogramu. V půlce zpracování, ještě v lineárním stavu před maskedStretch, jsem udělal odbočku a rozseparoval snímek na hvězdy a mlhovinu (StarXterminator válcuje StarNet na plné čáře, rozdělení je naprosto bezchybné).
RGB data jsem také zpracoval normálně, jak jsem zvyklý. Tedy po preprocesingu a složení barevná kalibrace a neutralizace pozadí, pak DBE, opet odbočka na vyrobení rozseparované kopie (snímek s mlhovinami a hvězdami, a jedna parádní věc - v téhle fázi se dají téměř dokonale editovat reflexy. Nehrozí nějaké vymazání nebo naklonování hvězd navíc). Pak jsem to RGB s hvězdami dál zpracovával (masked stretch, křivky, lokální ekvalizace, staurace), až se mi líbily mlhoviny (i když hvězdy stály za prd, moc se rozlezly). Do R kanálu snímku mlhovin jsem v průběhu zpracování přimíchal H-alfu (v poměru okolo1:1, tu bez hvězd, ale zpracovanou stejně jako tu s hvězdami). To proto, aby se objevily struktury mlhoviny, které v samotném RGB nejsou moc vidět.
Když jsem byl spokojený, tak jsem naprosto stejný postup (ikony procesů jsme vytahal z HistoryExploreru) aplikoval na lineární RGB snímek bez hvězd.
No, a nakonec jsem mixnul v poměru 1:1 vyseparované snímky hvězd z H-alfa a z RGB snímku, stretchnul je taktéž, ale ne tak agresivně ve stínech, aby nevylezlo moc to halo, které vylézalo při zpracování mlhovin. No, a nakonec jsem oba snímky zase sečetl. Před tím sečtením to ještě byla trochu laborace metodou pokus-omyl. Vlastní stretchnutí snímku samotných hvězd jsem zkoušel na víckrát, než to bylo po sečtení úplně ono.
Za normálního stavu by asi tahle zběsilost s dělením snímku na hvězdy a mlhoviny potřeba nebyla (používám ji výhradně na úzkopásmo - SHO), ale když je RGB foceno za podstatně horšího seeingu a zákalů, než H-alfa, tak se to hodí - zpracovat hvězdy selektivně a nenechat je moc rozlézt.
Nový snímek je v tomto příspěvku, níže. A původní odkaz o pár příspěvků také funguje. Tak si můžete oba snímky stahnout a udělat si blink. Krásně je vidět, jak hvězdy vyšly menší, ostřejší, a nemají to halo okolo tak výrazné. A jejich kotoučky také nejsou s menším puntíkem ve středu od hvězd z h-alfa snímku. Úplně dokonalé to ještě není, ale lepší to už asi fakt nebude. Uvědomme si, že se motám rozlišením někde okolo 0.5"/pixel.
Zajímavá poznámka na konec: Teď jsem si uvědomil, že při celém zpracování nebyla použita ani jedna maska. Když se zpracovává zvlášť obraz bez hvězd, najednou to není nějak potřeba