Hvězdárna ve vozíku

Otázky, rady, tipy, návody...
Homer

Re: Hvězdárna ve vozíku

Příspěvek od Homer »

Zkuste si prosím ještě jednou a pozorněji přečíst to, co jsem napsal - potom nebudete muset opakovat zbytečně stále totéž :-).
Mějte se.
vicky79
Věk: 38

Příspěvek od vicky79 »

MMys: Ty jsi normální genius. Přesně tohle jsou informace v ceně zlata, které jsou pro mě nesmírně užitečné. Nemusíme laborovat stačí se držet tvých mouder. Za tebou půjdu pokaždé, když budeme něco potřebovat. Každý parametr a detail si píšu.
Děkuji ti příteli.

,
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vicky79

Příspěvek od vicky79 »

Homer: No já myslím že tady uživatel MMys to již dostatečně vysvětlil a vypočítal. Již není třeba vysvětlovat vysvětlené a prokázané. Tvůj příspěvek jsem četl ale tady MMys má přesné výpočty a to dost přesvědčivé. Koukni výše.
Loučím se v dobrém. Dál už nemám zájem v tomto již zodpovězeném tématu pokračovat.
Hezký den.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 01. 02. 2023, 21:05, celkem upraveno 1 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
MMys
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Prosím dotazy jen s rozumnou mírou, mám toho času málo. Zkuste to nejprve důkladně celé rozmyslet, a pak se ozvěte. Sám takovýto transportovatelný systém observatoře nosím v hlavě už léta. Ale spíš jako dálkově ovladatelný automatizovaný systém na astrofoto, se vším potřebným andrátovaným uvnitř, který (až se mi tady doma tady zhorší obloha, že už to dál nepůjde) odvezu k někomu známému s lepší oblohou.

A možná by to mohl být i zajímavý výrobní program.

edit:
Ještě jedna blbá věc - při povinné STK to bude vyžadovat celou konstrukci z podvalu sundat. A v celku to asi nepůjde, to nikdo rukama nezvedne. Tedy buď rozebíratelné, a nebo spíš nějaké obyčejné levné hevery na boky té "boudy", tu na zahradě nadzdvihnout, po dobu STK to na nich nechat stát, podvalem vyjet, a pak to stejným způsobem složit zpět.

A spíš než OSB desky bych volil nějaké sendvičové panely (hliník + pěna uvnitř). Líp se s tím dělá, drží v tom šrouby, panty... A mimo jiné to bude i slušně izolovat, a při vhodné ventilaci tam nikde nehrozí, že bude něco plesnivět. A je to i lehčí. Vodovzdormá OSB je pekelně těžká.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vicky79

Příspěvek od vicky79 »

MMys: Přesně jak píšeš. Zázemí i do vysokohorských studených oblastí. Čaj, kafe, vše po ruce, Nandám střechu zapnu nezavislé topení a chrním. Boudu zamknu a nemusím řešit, že od toho někam na chvíli třeba odejdu. Nic už nepoztrácím a nehledám ve tmě. Mapy v šanonech po ruce, Dalekohled jede s rodinou na dovolenou či výlet a nikdo neřeší kam se vejde. Jízda za jasnou oblohou zaručena jednoduchým transportem celého vybavení s minimem práce pro rozbalení. To je přesně to o co mi jde.
K tomu sundávání celé nástavby: Přikládám video karavanu na vozíkách.
Ve 22 sekundě videa jde vidět, že nástavba se dá na těch stojkách vytočit aby držela sama sebe a s vozíkem se z pod této nástavby jen vyjede normálně ven a jede se na STK.
Ve 26 sekundě jde vidět, že na předku má vespod instalovaný v nástavbě už jekl na zvedák. ( u oje)
Řešení je více. Jekl, trám hevery a je hotovo.
Odpovědět