MiniMistr píše: ↑24. 11. 2022, 14:44
Je úplně jedno jestli máš boty / rukavice za 500,-kč nebo za 5000,-kč.
Princip je jednoduchý - oblečení má za úkol udržet teplo, které tělo vygeneruje. U dalekohledu se nehýbu - proto negeneruji žádné teplo,
čili oblečení nemá co udržovat. Takže stejně dříve nebo později prochladnu. Řešení je jediné - vyhřívání bot a rukavic.
To je jediná možnost která funguje.
Petr
S tou první větou se dá souhlasit- je jedno jak drahé oblečení/doplňky mám. Jediný parametr je jejich tepelný odpor. Ten tak snadno doma či v obchodě nezměřím a proto mě zajímá tzv. "loft", tedy to jak se daná vrstva dokáže "nafouknout". Když na stůl roztáhnu dva spacáky(bundu, či cokoliv) a jeden bude 5 cm a druhý 10 cm vysoký (po zmáčknutí se vrátí zpět na podobnou vrstvu), tak v tom 10 cm vysokém bude větší teplo než v tom s loftem 5 cm. I kdyby na tom slabším výrobce uváděl - 50°C a psal, že je vyrobený z "kosmických" materiálů, nebo kdo ví co. Izoluje totiž pouze vrstva vzduchu, čím větší, tím více.
Drahé vybavení může být při stejné izolaci lehčí, sbalitelnější, nebo třeba lépe pracuje s vlhkem, ale to ocením, když mám takové vybavení nést na zádech a ještě třeba několik dní po sobě. Při pozorování je to úplně jedno- auto uveze hodně, jak objem, tak hmotnost mě tedy skoro nezajímá. Po jedné noci se vracím do "civilizace" a tak mi nevadí navlhlé izolační vrstvy, protože je doma vysvleču (snad vyjma nohou- tam se vyplatí vlhkost řešit i při kratším pobytu v chladu).
dvader píše: ↑24. 11. 2022, 15:49
Různé prameny uvádí, že naše tělo v klidu vyzařuje tolik tepla, jako asi stowattová žárovka.
To je pravda, pouze je to jenom velmi orientační údaj- záleží na pohlaví (ženy "topí" obecně méně), na metabolismu jedince a jeho konstituci (dobře živeným až obézním lidem bývá většinou tepleji než vyzáblým), a ještě na momentální situaci (najedený/hladový, případně dehydrovaný). Pak tento údaj může značně kolísat. Velký vliv má poloha- v leže je to cca 30W, v sedě pak třeba 60W a ve stoje může být kolem těch 100W. Takže je-li mi ve spacáku zima a nemám další izolační vrstvy, ani jídlo, které bych snědl, tak spím v sedě (nebo ve stoje), abych "topil" více. Každopádně vždy vyrábím nějaké teplo, tedy pokud budu mít dostatečnou izolační vrstvu, budu v pohodě.
Někomu třeba přijde, že je navlečený jak "pumpa v zimně", ale má dva svetry a nějakou tu bundu... Ve skutečnosti je třeba se opravdu hodně obléct, pro sezení u dalekohledu by vrstva, tedy "loft", měla být stejná jako u spacího pytle, ve kterém bych ve stejném chladu spal. Vlastně možná i větší, protože ve spacáku jsem v lepší poloze- končetiny u těla.